Извънредното правителствено заседание бе един откровен диалог между коалиционни партньори. Никой няма да отрече че правителството работи добре, но ние имаме налице необходимост да сме добре подкрепени и в българския парламент. След разговора в петък смятам, че ще намерим правилното решение да поставим България в стабилни ръце. Това заяви в ефира на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.
"Тази година е втора поредна такава, при която министерството на енергетиката извърши проверки в предприятията по отношение на готовността им за есенно-зимния сезон. Резултатите са на лице. Категорично електро-енергийната система е в готовност за посрещане на отоплителния сезон", заяви тя.

Запитана дали телефонът й е "прегрял", докато е била в Москва заради случая с "Бобов дол", Петкова отговори: "Аз бях в постоянна комуникация с колегите, работехме макар и от разстяоние, следях всичко, което се случва.

Относно това как Мини Бобов дол и рудник Бабево са предоставени от държавата на частно лице и как са стигнали до сегашния собственик, министърът заяви: За да разберем при кого работят миньорите, трябва да се върнем назад във времето. Направих един преглед на архивните документи, за да видя как са се случили нещата. Установих смущаващи факти".

"През 2005 г. МС взима решение да даде концесията на „Мини Бобов дол” с определени условия – договорът ще влезе в сила след приватизация или чрез силата на някаква сделка. През 2007 г. обаче се подписва Допълнение номер 1, според което правата по концесията (която не е влязла в сила) се прехвърлят на „Ураново”, което пък се преименува след това. Така на практика държава не получава прихода от приватизацията, а е изместено от едно частно дружество", допълни Петкова.

На въпрос дали миньори ще бъдат съкратени, министърът отговори: "Миньорите трябва да се уважават заради тежкия им труд. Тук става въпрос за отношения в частна компания. От първото уведомление, което получихме от страна на мениджмънта, стана ясно, че той вижда проблеми по отношение ефективността на този проект. Когато един проект е неефективен, няма сила която да го накара да продължи. Това е решение на частната компания. Държавата може да помисли как оттук нататък тези хора ще могат да се реализират другаде, ако се стигне до съкращаване. Миньорите трябва да повишат квалификацията си или да бъдта преквалифицирани, а държавата трява да помогне за това".