Заможните българи ядат по-малко хляб, но значително повече плодове, зеленчуци и месо от бедните си съграждани, сочат данните на НСИ. В България най-богатите 10% от населението имат годишен доход от 12 977 лв., което прави само по 1081 лв. на месец.

Сумата е доста малка на фона на средната заплата за страната, която вече е над 1000 лв. Но причината за това е, че всички получени в семейството заплати, пенсии и други доходи се разделят между членовете на домакинството. Така дори един човек да има висока заплата, ако в домакинството има безработен, деца или пенсионер, средният доход на човек пада значително.

Най-бедните 10% от българите за цялата 2016 г. имат среден доход от 1694 лв., което прави по 141 лв. на месец, сочат данните на НСИ. В семействата на 10-те процента най-заможни българи 66,9% от доходите са от заплати, 9,3% са от самостоятелна заетост, а само 10,8% са от пенсии.

При най-бедните 10% от населението картината е коренно различна - само 29,9% от доходите в семействата са от заплати, а основно перо в доходите с дял от 32,6% имат пенсиите. Добавките за деца дават още 6,4% от семейния бюджет на най-бедните, обезщетенията за безработица осигуряват 1,2% от доходите, а другите социални помощи - 4,5% от парите в семейството.

Доходите са решаващи за това какво има за храна на масата. Най-богатите 10% от хората ядат по-малко хляб, но хапват повече плодове и зеленчуци. Това обаче не значи, че се хранят по-здравословно, защото пият и пушат повече от бедните си съграждани. Най-заможните 10% от населението ядат средно по 77,1 кг. хляб на година, 74,9 кг. плодове и 86,1 кг. зеленчуци.

А най-бедните 10% от населението за година изяждат средно по 97,1 кг. хляб, 23,7 кг. плодове и 46,5 кг. зеленчуци. За година заможните консумират средно по 37 кг. месо и 15 кг. месни произведения, а бедните - 22,8 кг. месо и само 9,1 кг. продукти от месо като луканки и наденици. Заможните хапват близо два пъти повече сирене - 14,4 кг. на година, при 8,3 кг. за най-бедните.

При кашкавала разликата е още по-голяма. Заможните консумират по 5,8 кг. кашкавал годишно, а най-бедните - над три пъти по-малко, или само 1,7 кг. Но прави впечатление, че с вдигането на доходите през годините разликата в храната на трапезата на бедните и богатите намалява.

Най-заможните 10% от населението пият и пушат най-много. За година те потребяват средно по 47,1 литра алкохол и 1260 цигари, а най-бедните - само 10,9 литра алкохол и 353 цигари. В резултат храната на най-заможните съдържа средно по 2518 калории на ден, което е с 36% повече от калорийното съдържание на прехраната на най-бедните (1843 калории на ден, 36% от които се набавят от хляб и тестени изделия).

Най-богатите 10% от населението дават за храна по-малко от 25% от разходите си, а само 10% от семейния бюджет отиват за наем и плащането на сметки за ток, вода, парно и телефон. При най-бедните за тези две най-важни пера от семейния бюджет отиват съответно 43,2% и 20% от всички разходи. В резултат богатите могат да си позволят да карат по-хубави коли, като дават 8,8% от разходите си за транспорт, а други 7,4% от парите им отиват за свободно време и образование. Бедните дават за транспорт 2,6% от парите си, а за развлечения и образование остават само 2,4% от и без това по-тънкия портфейл на семейството.