Нова Зеландия няма да издава нови разрешителни за офшорни проучвания на нефт и газ, заяви премиерът Хасинда Ардерн, съобщи Ройтерс. Това няма да засегне 22-те съществуващи разрешения за проучване, както и последващия добив.
Ардерн, чиято минало годишна кампания в предсрочните избори беше силно фокусирана върху предотвратяването на изменението на климата, заяви, че решението е отговорна стъпка и осигурява сигурност за бизнеса и общностите. "Ние сме световен лидер по важни въпроси за човечеството, като сме ядрени свободни... и сега можем да бъдем водещи в световен мащаб, ставайки въглеродно неутрални", каза тя на студенти в столицата на страната, Уелингтън.

Интересът към проучването на нефтени находища в Нова Зеландия е понижен през последните години, поради ниските цени на петрола в световен мащаб, като през 2017 г. е издадено само едно разрешение, в сравнение с 10 през 2014 г.

Представителите на бизнеса и регионалните власти заявиха обаче, че са изненадани от решението и се опасяват, че правителството рискува работни места в петролната и газова промишленост в размер на 2,5 млрд. новозенландски долара.

Националният опозиционен говорител по въпросите на енергетиката и ресурсите Джонатан Йънг каза, че решението просто ще премести производството в други части на света, а Нийл Холдом, кмет на главния град в енергийно богатия регион Таранаки, го нарече "удар в корема".

Една от основните енергийни компании в страната New Zealand Oil & Gas заяви, че не е била предупредена за промяната. "Отбелязваме, че решението е внезапна промяна на политиката, за която не са проведени консултации и изглежда е в конфликт с предизборните обещания на правителството", казва New Zealand Oil & Gas в изявление.

Компанията, чиито акции паднаха до шестмесечно дъно, заяви, че решението няма да окаже незабавно съществено въздействие върху финансовото й състояние, но ще инвестира в проучвателни и производствени активи в други юрисдикции.

Нефтената и газовата индустрия представлява едва 1,4% от икономиката на Нова Зеландия, но фурорът от решението подчерта предизвикателството, пред което е изправена Лейбъристката партия, която има споразумение за подкрепа със Зелената партия. 

Докато разрешителните за проучване на сушата ще продължат и съществуващите офшорни разрешителни няма да бъдат засегнати, Ардерн заяви, че решението е относно "определяне на нашите очаквания за бъдещето".