И за предстоящия летен туристически сезон ще има недостиг на работна ръка, прогнозират хотелиерите край морето. За да бъде решен проблемът, те ще търсят кадри основно от Молдова и Украйна, където заплащането е колкото у нас, съобщава БНТ.
Все по-често работодателите в сферата на туризма търсят служители от чужбина. С промените в Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност те ще трябва да сключват сезонни трудови договори, а не да разчитат на формата „студентски стажове“.

"Съгласно новия закон за трудовата миграция и трудовата мобилност, ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни.
Според специалисти от бранша, тези кадри ще бъдат наемани на по-ниско престижни работни места", коментира Пламен Начков, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Варна.

"Това от една страна е добре, от друга обаче българският бизнес не може да разчита само на тези работници, защото все пак те трябва да познават и български", посочи Стоян Маринов от Варненската туристическа камара

Чужденците ще бъдат назначавани като кухненски персонал, камериери, помощници на рецепция.

"Защото трудно е един такъв човек, който не знае български, той може да знае руски и английски, и да го направиш отговорник зала, старши администратор", обясни Маринов. 

Заради по-доброто заплащане в чужбина много специалисти в сферата на туризма напускат страната. Това налага да се търсят кадри от чужбина.

"По тази причина остават незаети празни места, които трябва да бъдат попълнени съответно от хора, които са съгласни да работят при тези ниски заплати", каза още  Стоян Маринов. 

"От Молдова най-вече и от Украйна, където доходите са равнопоставени. Работодателят трябва да декларира, че има място за нощувка, осигурил им е заплатата и отиването и връщането от мястото, откъдето идва", обясни Пламен Начков, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ - Варна. 

През миналата година близо 500 души от Молдова и Украйна са работили по Северното Черноморие като стажанти.