Само 3 врачки в страната са се регистрирали и са платили патентен данък за дейността си. Това показа проверка в общинските данъчни служби на София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Кюстендил, Хасково и др., изготвена от Монитор.
В същото време елементарна справка в сайт за обяви показва, че около 100 гадателки от различни градове и села прибират пари за предсказания, магии и заклинания за любов. Две от изрядните врачки са от Варна, а третата работи в София, като тя дори плаща данъка си за втора поредна година

Годишният патент за големите градове е в размер на 5600 лева, а в по-малките населени места налогът варира между 2000 и 3000 лева. Според сметките въпросните стотина гадателки, които работят в 24 градове и села, са ощетили местните хазни с общо около 400 000 лв. за година.

Изрядните гадателки в морската столица са популярни фигури, които често се показват по телевизията или организират масови мероприятия, повдигнаха завесата данъчните, но категорично отказаха да дадат повече информация за нестандартните професии. Затова, че не си плащат, гадатели и екстрасенси ще бъдат подложени на масови данъчни проверките във Варна.