Една от мерките срещу двойните стандарти в качеството и цените на хранителните продукти е споразумение с големите вериги. В момента Министерството на земеделието и храните работи по документа, обяви ресорният министър Румен Порожанов.
"Докато чакаме трите европейски директиви, които би трябвало да осигурят еднакво качество и цени на хранителните продукти у нас и в западноевропейските държави, от Министерството на земеделието подготвят споразумение, което българското правителство ще подпише с големите хранителни вериги в страната. Разговорите с търговците вече вървят", увери земеделският министър Румен Порожанов.

„По отношение на цените трябва да видим как да формулираме едно споразумение да не се окаже, че ще създадем проблем в една или друга посока. Истината е, че цените над 60% са по-ниски – това е безспорно, но ние трябва да имаме едно споразумение за такива рецидиви, които се появиха с детските храни и с други продукти. Така че да можем да поискаме съпоставимост на цените или по-точно да няма нереално завишени цени спрямо разходи. Имах разговор с една от веригите, те са абсолютно позитивни в тази посока. Трябва много внимателно да премерим това, което ще се споразумеем. Те ще си го съгласуват. За собствените продукти не би следвало да има никакъв проблем, а останалото вече в комуникация с по-големите конгломерати, произвеждащи хранителни продукти, смятам, че решение ще бъде намерено“. Кога и как във времето ще се случи това обаче все още не е ясно.