Нощните заведения на плаж „Какао бийч“ в Слънчев бряг ще работят на пълни обороти през следващото лято. Това става ясно от изменение в Закона за туризма, което се отразява и на Закона за защита на шума в околната среда, съобщиха от асоциация „Българско Черноморие“ и Национално сдружение за защита собствениците на имоти след среща в Министерството на туризма, съобщава "Монитор".

Вниманието към нощните клубове в морския курорт дойде след като две години подред вицепремиерът Валери Симеонов провеждаше акции за шумонарушители. На няколко пъти даже се стигна до затваряне на култови кръчми. „Министерството на туризма беше съгласно, че нормите в Закона за защита от шума в околната среда трябва да се спазват на територията на цялата страна, освен в шумните зони, които се предвиждат в националните ни курорти“, обясниха от асоциацията. Оттам припомнят, че Министерството на туризма не е компетентно и не може да променя допустимите норми на шума през различните части от денонощието, а компетенции има министерство на здравеопазването.

Тези загадъчни каменни топки могат да бъдат видени само на едно място в света! Пълна мистерия е как са се озовали там

„Не е допустимо собственици на апартаменти или туристи в националните курорти да попаднат в шумни зони от предложеното зониране на шумни и тихи зони в тези курорти“, категорични са от двете организации и настояват нормите за шума в Закона за здравето ще бъдат спазвани.

Неправителствените организации съобщиха още, че са получили обещание предлаганите промените в Закона за туризма, според които гостуването при роднини в провинцията ще се брои за туризъм, да бъдат коригирани. От министерството признали, че поправката е недомислена, а шефката на ведомството Николина Ангелкова предложила текст, от който става ясно, че ако спиш на друго място, а не в дома на роднината или приятели, заради които пътуваш до даденото населено място, тогава ще се счита за туризъм.