Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян посочи какъв е ефектът от обявяването в несъстоятелност на КТБ. „Българската банкова система намаля с една банка, но показа устойчивост. Всяка криза е полезна за оцелелите“, каза той в предаването „120 минути“ на bTV.
На упреците, че банките у нас отпускат кредити срещу прекалено високи лихви и така не помагат за развитието на бизнеса, той отговори: „Не живея с това усещане. Това е популистичен начин, по който някои хора представят нещата. Той посочи, че има една държавна банка на пазара – Българска банка за развитие, която би могла да отпуска по-евтини кредити и да разбие договорката на останалите банки, ако има такава.

„Дали познавам Цветан Василев? Относително бегло“, заяви Хампарцумян.

Според него, има шанс лихвите по кредитите да паднат. Той посочи, че това зависи от развитието на икономиката. Нужно е да има устойчивост и увереност в бизнеса, че средата е стабилна. „Нещо, което, нали разбирате, не се създава от банките“, допълни той.

„Аз бих искам да знам причинно-следствените връзки в цялата им пълнота, които доведоха до аферата КТБ“, заяви банкерът. Според него, ако има осъден банкер, „директната обществена полза е мизерна. Същевременно моралната полза е напълно различна“.

Хампарцумян смята, че ако общественият натиск за разкриване на истината за не спре, има шанс да се разбере какво точно се е случило. „Трябва да пазим институционалната репутация на институциите в България“, каза в заключение той.