Първият ден на отворените врати на МВЕЦ „Церово” привлече стотици гости от Своге и околностите. В централата, част от проекта „Среден Искър”, изграден с публично-частното партньорство на община Своге и ПВБ „Пауър България” АД, посетителите се запознаха с най-модерните и екологични технологии в хидроенергетиката.
Домакините на събитието организираха безплатни разходки с водни колела и каяци във водното огледало на централата. Проведен беше и първият турнир по дърпане на въже, на който присъстващите измериха своята енергия. 

„Принципите на устойчивото развитие са следвани в изграждането на всяка една от нашите хидроцентрали. Подобни успешни примери за публично-частно партньорство са от полза както за нас и община Своге, така и за жителите на региона. Нашата „Синя платформа” се основава на публично-частно партньорство плюс най-модерните технологии в енергетиката и гарантира енергийната независимост на страната по отношение на доставчиците на суровини в т.ч. газ, въглища, ядрено гориво. Според специалисти България има неусвоен потенциал в енергетиката за 2 800 мегавата енергия, който може да привлече инвестиции от 10 млн. евро”, каза инж. Пламен Дилков, изпълнителен директор на ПВБ „Пауър България” АД.

Целодневният празник беше уважен от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който изпрати поздравителен адрес. Сред официалните гости бяха и зам.-кметът на община Своге Ренета Кръстанова, Емил Иванов – областен управител на София-област, г-н Еленко Божков – комисар на ДКЕВР, адвокат Руди Ос – председател на УС на ПВБ „Пауър България” АД и президент на „Доломити Енерджия”, г-н- Костадин Джатев – съветник на заместник министър-председател по икономическото развитие.