Преди около ден и половина беше получен доклад от полицията за „Емко“ и не само, за проверка от дружествата от военнопромишления комплекс. Това заяви икономическият министър на извънреден брифинг.

„Накратко за „Емко“ - от полицията са констатирали, че са отстранени нередностите, които са опасност за населението и работниците. Докладът е повече от 30 страници. От полицията предлагат да бъде възстановен лицензът. И след това единодушно междуведомственият съвет реши да бъде върнат лицензът на „Емко“, уточни министърът.

Лицензът бе спрян за наличие на боеприпаси, които не се съхраняваха  в складовете. Бяха на самата производствена площадка. Полицията е констатирала, че тези, които са пряко опасни за населението, са отстранени, за което благодаря на дружеството.

Той коментира и случая с продукцията на заводите. „ВМЗ даде цени с 10% по-ниски от тези, които „Емко“ предлагаше. Към момента от третата страна са поискали информация какъв ще е срокът за забавата, без да питат кой ще е производител, Забавянето ще е в 6-седмичен срок, но по-ниската цена ще компенсира забавянето. Изработката ще бъде от "Кинтекс" и съответно ВМЗ и те ще реализират печалба“, каза още министърът и допълни, че това, което може да обещае на работниците, е, че бързо ще разглеждат техните искания, че ако стоката отговаря на изискванията, от ведомството ще съдействат за бързата ѝ продажба.

„Аз не очаквам от тези, да ги наречем опозиция, да похвалят действията на правителството“, коментира Караниколов и допълни, че в момента се влиза в проверка и във ВМЗ, и в "Кинтекс" за договорите, които са сключени за последните 10 г.“, каза още той.

„По темата "Дунарит“ имахме залог за търговското дружество. От „Дунарит“ платиха, изчакваме процедурата, за да бъде вдигнат залогът“, посочи министърът.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!