На 21 и 22 май София ще бъде домакин на Balkan Venture Forum, който ще събере над 40 инвеститори от региона, Европа и целия свят, които управляват общо 3 млрд. евро инвестиционен капитал.
Фондове за рисково инвестиране (venture capital), акселератори и институционални инвеститори ще се срещнат в София, а най-иновативните компании от региона ще имат възможност да се представят пред тях и евентуално да получат финансиране.

На двудневното събитие ще говорят водещи лектори от България и региона, сред които министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и Хубърт Котони, директор "Регионално бизнес развитие" в Европейския Инвестиционен Фонд.

За първи път в България ще се съберат представители на водещи фондове за рискови инвестиции от целия свят.

Сред лекторите личат още имената на Явуз Кайнар (Yavuz Kaynar), главен банкер в Програмата за рискови инвестиции на Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD Venture Capital Investment Programme), Дан Лупу (Dan Lupu), партньор във фонда Earlybird, Масей Зак (Maciej Zak), инвестиционен директор за Централна и Източна Европа в Intel Capital, Джонатан Брадфорд (Jonathan Bradford), управляващ директор на TechStars и партньор в българския фонд Eleven и много други.

Над 100 стартиращи фирми от България и региона са кандидатствали за участие в стартъп състезанието, което ще се проведе в рамките на събитието. От тях са избрани общо 36 участници от сегменти като мобилните приложения, услугите, базирани на местоположението, видеоигрите, електронната търговия, обработката на изображения, SaaS (софтуер като услуга), big data (съхранение на данни). /БЛИЦ