80% от хората у нас живеят в бедност, едва 5% са с добри доходи. Това каза независимият финансов експерт Мика Зайкова във връзка с предложението на синдикатите минималната заплата да не се облага с данък, за намаляване на данъчните ставки за учебници и лекарства.
Тя изчисли, че около 40-50 лева ще остават в джоба на всеки с минимален доход, ако данъкът за него отпадне.

По думите ѝ по този начин потреблението има възможност да нарасне. „50-те лева не изглеждат много пари, но ако ги вземете в годишен разрез това все пак са близо 600 лева. Да облечеш, да обуеш и да изпратиш едно дете на училище, според изчисленията за тази учебна година, е между 300 – 400 лева в най-скромен аспект. Тези две мерки имат за цел две неща – да повишат нетния доход на гражданите. Важното е, че България върви напред и има ръст от 3,6%, а моторът на този ръст е потреблението. Тъй като в България инвестиции няма, моторът на този ръст е колективното потребление или потреблението на домакинствата. Потреблението може да е мотор, но то не създава потенциал в икономиката и не разкрива нови работни места“, коментира Мика Зайкова.

Финансовият експерт допълни, че страната ни се нуждае от подобрение на бизнес климата, както и от реформи в съдебната система.