Референдумът за АЕЦ “Белене” трябва да се проведе максимално бързо и дебатът трябва да е в парламента веднага. Премиерът посочи във Велико Търново, че още не е провел разговор по темата с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, но заяви, че преговорите за АЕЦ „Белене” трябва веднага да бъдат спрени. Бойко Борисов съобщи, че са отчетени над 500 хил. гласа за провеждане на референдум.
„Сега - те как са ги събрали, за всички стана ясно. Както си плащат за избори Станишевите хора, така си плащат и за референдум. Имат много пари – плащат”, заяви премиерът.

„Вярно е, че съпругата на Станишев положи огромни усилия към вас медиите и много успешно, разбира се, но вчера вие изпуснахте няколко думи, които Станишев каза на аерогарата. Той каза, че към него време, когато е трябвало да подпише за АЕЦ „Белене”, той е искал да запази интересите на България и затова не е подписал, друг е въпросът какво се е променило през това време, за да ги подпиша аз. Защо той не ги е подписал тогава и чии интереси е защитил? Да приемем, че е искал да защити българските интереси и не го е подписал. Защо – било е скъпо, било е неизгодно, било е в интерес на друга държава. Крайно време е вече да си говорим с истинските имена”, каза още той.

По-рано Бойко Борисов предложи: “Може да тестваме - референдумът за АЕЦ “Белене” да се направи по електронен път”, каза той във Велико Търново.

Той посочи, че националното преброяване е било направено по електронен път и около 80% от българите са гласували по този начин. Електронното преброяване не е струвало на държавата никакви пари.

„Защо и сега да не го тестваме? Впоследствие ще ни върши работа и за избори, и за други такива въпроси, които ще се решават. Това е една пряка демокрация”, заяви премиерът.

По думите на Борисов, не би трябвало референдумът да се гласува по време на изборите. Референдумът трябва да се проведе сега. „Тук въпросът е чисто експертен. Вие и аз, като данъкоплатци, когато отидем да сложим „да” или „не” за АЕЦ „Белене”, трябва да знаете 22 млрд. лева, откъде ще се вземат, след това дали това няма да повлияе на бюджетите и откъде ще се задължи държавата. Така че, за да го чуят това българите, първо трябва да има много сериозен експертен дебат и съответно Станишев да ни каже, защо към него време не го е подписал, защитавайки българските интереси. Аз аплодирам това негово изказване, но сега да каже и края – кои са били другите интереси”, заяви Бойко Борисов.