Ученици от цялата страна могат да учат безплатно математика, химия, физика, биология и информатика в Националния център по природни науки към Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Сградата към училището е открита днес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, от директора Красимир Дамянов, от кмета на града Галина Стоянова, от областния управител Гергана Микова и от началника на Регионалното управление по образованието в Стара Загора Татяна Димитрова. За изграждането и бяха отпуснати 500 000 лв. с постановление на Министерския съвет и още толкова от бюджета на Министерство на образованието и науката, припомнят от МОН. В новия център учениците ще могат да изучават природни науки в модерни кабинети, компютърни зали и лаборатории. Новата материална база ще провокира интереса на повече деца и това ще спомогне за по-доброто им обхващане и обучение, е посочил министър Вълчев. Той е отбелязал, че за последните десет години много образователни институции са били реновирани.

"Предстоят да бъдат реализирани инвестиции в материална база за над 300 млн. лв. по ОП "Региони в растеж". Желанието ни е да има повече училища като математическата гимназия в Казанлък. Най-добрият начин да привлечем повече ученици към образованието, и в частност към математиката, информатиката и инженерните науки, е да прилагаме този модел, е казал министърът и е апелирал към родителите да насърчават децата си да учат природни науки. Според Вълчев усилията на учителите и осигуряването на извънкласни форми, спорт и изкуство могат да направят образованието по-интересно.

"Мотивацията на учителите е от голямо значение. Заложено е двойно увеличение на заплатите и това е напълно изпълнимо в следващите 3-4 години. Със сегашното увеличение от 1 септември, за първи път средната заплата на преподавателите стана по-висока от средната в страната. Необходимо е да обезпечим системата с кадри, като ще се стараем да привличаме повече млади и образовани хора към професията", е заявил министърът.

"Преди три години, по време на втория ни мандат, правителството отпусна целево 490 000 лева за изграждането на Център по природо-математически науки към Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък". Това написа пък във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. "Днес новата придобивка вече е факт и от 15 септември учениците и учителите ще могат да се възползват от 5 допълнителни учебни кабинета, лаборатория по физика и астрономия, лаборатория по химия и биология", написа още премиерът.