След като заместник-министърът с ресор "туризъм" Иво Маринов беше освободен от поста си, се появиха притеснения, че служебният кабинет зачерква туризма като бизнес. „Това е един от най-важните отрасли на икономиката”, опроверга страховете в бранша служебният министър Асен Василев пред Нова телевизия.
 „За мен е важно туризмът да има ресорен заместник-министър, който да не отговаря за търговията с оръжия и всякакви други дирекции, които имаше към министерството, а да се фокусира напълно към туризма”. Новото име за поста вече е избрано, но министърът отказва още да го съобщи, защото назначението зависи и от премиера Марин Райков.

Той смята, че трябва да се помисли сериозно как България да бъде брандирана и в областта на туризма. По думите му трябва да изберем и дали ще сме дестинация на купона, или семейна тиха дестинация.

„Държавата е изцяло зад туризма и се надявам да работим с браншовите организации, за да помислим как туризмът в България да стане по-добър продукт, по-добра услуга”, заяви Асен Василев.

Според него в момента отрасълът расте благодарение на това, че предлага евтина услуга. „Това се видя и в логото, в което има от всичко по малко, но реално няма послание”, смята Асен Василев. „Не разбрах какъв е акцентът на това лого, което е голям проблем за маркетинга и рекламата”, посочи Василев.

Новият министър изрази личното си становище и по въпроса за данъка върху лихвите по депозити, наложен от правителството на ГЕРБ по времето, когато Симеон Дянков бе финансов министър. "Тази мярка (с налагане на данъка върху лихвите) няма да доведе до ефекта, който се очакваше от нея и икономически тя е необоснована и неефективна", бяха думите на Асен Василев. /БЛИЦ