Близо 6000 чуждестранни работници пристигат у нас за летния сезон. Напливът е двойно по-висок в сравнение с миналото лято.

Очакванията са през този летен сезон да има ръст между 5 и 7% в големите ни курорти, което означава, че държавата ни ще бъде посетена от близо 6 млн. души. Това поражда въпросa кой ще ги обслужва.

Въпреки че 5-звезден хотел на „Златни пясъци” работи целогодишно, запазвайки голяма част от служителите си, преди лятото се налага да се търсят работници от чужбина за попълване на персонала.

„Най-трудните за намиране позиции в хотелиерството са камериерки, сервитьори, готвачи, най-масовите”, заяви управителят на хотела Емилиян Колев, цитиран от bTV.

Наемат се обаче и чужденци на по-високи позиции. Така например като оперативен мениджър в хотела работи Амр Драз от Египет, след като търсенето на българин за позицията не дава резултат.

„Работил съм в родината си, както и на Карибските острови. Щом съм тук, значи съм доволен от условията, но от значение беше, че исках да натрупам опит в европейска страна”, посочи Драз.

Основният внос на нискоквалифициран труд у нас е от Украйна, Молдова и други подобни държави с по-нисък стандарт от нашия. Отскоро обаче България има сериозна конкуренция за тези работници.

„При тях има визови облекчения и те се ориентират към Кипър, към Гърция и намалява желанието на тези, които искат да посетят България и да помогнат на нашите хотелиери и ресторантьори”, заяви проф. д-р Таня Дъбева, ръководител катедра „Туризъм” в Икономически университет – Варна. 

Държавата ни се опитва да реши проблема с промени в образователната система, но мерките ще дадат резултат след няколко години. „Туристическият сектор е един от основните, в които няма никаква безработица, напротив – има огромна нужда от кадри”, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. 

„Поради пазарната ситуация най-логичното решение е да се намали диспропорцията на заплащането в България и Западна Европа”, заяви Емилиян Колев. 

На този етап обаче задържането на родните кадри у нас изглежда трудно осъществимо. През това лято за първи път у нас ще има чуждестранни работници от страни като Филипините и Виетнам.