Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще бъде спряна заради констатирани многобройни нередности от проверяващите в Брюксел, информира Канал 3.

Междинните плащания са замразени до отстраняване на нередностите, а Комисията заплашва и със суспендиране на програмата. Писмото с предупрежение до българските власти е изпратено вчера. То е адресирано до директора на главна дирекция Структурни фондове и международни образователни програми" в МОН Цветана Герджикова, директора на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“ Людмила Рангелова и ръководителя на сертифициращия орган Мануела Милошева.

Проф. Денков беше зам.-министър с ресор именно въпросната оперативна програма, която той разработва от 2012 г. и стигна до одобрение от Брюксел. Когато Кунева оглави МОН тя му отне ресора и го прехвърли на Киряков, а Денков подаде оставка.

Служебният министър заяви, че не е бил съгласен с политиката в МОН и по негово мнение програмите със заложени евросубсидии са били ръководени неправилно.

Служебният министър проф. Николай Денков вече е поискал оставката на Цветана Герджикова.

Одитната проверка, проведена от 24 до 28 октомври, е установила, че половината от проверените операции са извършени с нарушения. разделение на функциите между селекциониращите и проверяващите, липса на прозрачност и одитна следа в процесите на селекция и оценка на проектите, липса на конкуренция при избора на външни експерти и некоректна оценка на индикаторите за възможни измами са част от изброените нарушения в доклада от Брюксел.


Писмото на ЕК изисква определени решения от МОН в координация с вицепремиера по еврофондовете и в съгласие с ЕК. Ако не се смени подходът към изпълнението на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, ще има проблеми и виждаме това, което може да се очаква при този подход. Не бях чут и затова сега трябва много бързо да се вземат мерки, с които програмата отново да се окаже на прав път. Това заяви на извънреден брифинг служебният министър на Николай Денков във връзка с това, че Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е пред спиране заради констатирани многобройни нередности от проверяващите в Брюксел, предаде БГНЕС.

През следващите дни ще довършим пакета мерки, който сме започнали да подготвяме и в понеделник-13 февруари от 10 ч. ще има пресконференция, на която ще обясним не само същността на проблемите, но и същността на решенията, които предлагаме, уточни Денков. Някои от проблемите са доста сериозни, системни, което значи, че решенията могат да отидат и зад хоризонта на служебния кабинет. Ще направим всичко да решим проблемите в най-кратък срок. За част от тези проблеми отговорност носи и настоящият ръководител Цветана Герджикова.

До довечера очаквам нейната оставка на бюрото си, категоричен е Денков. Днес стана ясно, че междинните плащания по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ са замразени до отстраняване на нередностите, а ЕК заплашва и със суспендиране на програмата. Писмото от ЕК с предупреждение до българските власти е изпратено вчера.