Русия направи тази седмица ужасяващото събощение, че е разбаротила ядрена глава, способна сама да унищожи Великобритания два пъти, пише metro.co.uк. Експерти обаче оборват това твърдение.
Satanа II представлявала модификация на ракетите RS-28, имала достатъчно мощ да порази плащ с големината на Франция. Сред другите й унищожителни характеристики е и голямата й скорост от четири и половина мили на секунда. 
 


Но въпреки, че 40-мегатонната бомба (тази над Хирошима бе 15) наистина е огромна, наистина ли е в състояние да унищожи Великобритания, и то не веднъж, а два пъти, питат се експерти. Възможно ли е да се направи толкова мощно оръжие?

Добрите новини според тях са, че подобен армагедон, причинен само от една бомба, не е реалистичен, казва Алекс Уелърстейн, професор в Университета Стивънс. "40 мегатона не могат да унищожат Тексас (който е точно два пъти по-голям от Великобритания)", казва той."Можеш наистина да унищожиш много нещо с такова оръжие, но не и цяла държава.

Друг е въпросът, че и Русия и САЩ имат достатъчно мощ да унищожат взаимно териториите си по няколко пъти, включително и Великобритания.

Превод: БЛИЦ