В рускоезичните медии периодично се появяват публикации за дейността на руски наемници в Сирия – за така наречената Частна военна компания „Вагнер”. БЛИЦ за последно писа по тази тема на 22 декември 2015 г. Сега предлагаме репортаж със съкращения от Газета.Ru.
Темата за руските наемници и за техния полигон Молкино в Кубан попаднаха в медиите едва след началото на руската кампания в Сирия. Точно преди Коледа беше съобщено, че в арабската страна воюва и дори понася загуби така нареченият „Славянски корпус” или още Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер. А на полигон Молкино тази паравоенна компания провеждала преди това подготовката си.

Както вече писа „Газета.Ru”, под псевдонима Вагнер се крие 46-годишният подполковник от запаса Дмитрий Уткин, командвал до 2013 г. 700-ят отделен отряд спецназ на 2-ра отделна бригада на Главно разузнавателно управление (ГРУ) на МО. След уволнението си от армията той работил в руската ЧВК Moran Security Group, охраняваща търговски кораби във водите на Сомалия и Нигерия. През 2014 г. Уткин създал собствено паравоенно подразделение, получило наименование „ЧВК Вагнер”. Неговите бойци отначало се сражавали в Донецк, а в последно време воювали в Сирия край Палмира.

Отначало групата на Вагнер получавала подготовка в Ростовска област. Според петербургското издание „Фонтанка”, базата за подготовка на формированието била прехвърлена в Краснодарския край край хутора (село) Молкино. Според открити източници там са дислоцирани три военни поделения: ракетна бригада, отделна бригада спецназ на ГРУ и общовойскови полигон.

„Газета.Ru” установила, че в началото на 2015 г., преди началото на сирийската кампания и появяване на „ЧВК Вагнер”, полигонът е сериозно модернизиран и му е поставено ново оборудване на стойност 56 млн рубли. Информацията за купуване на полигонното оборудване била поместена през април 2015 г. на военен електронен сайт.

Според тръжната документация, в Молкино трябвало да бъдат инсталирани 53 стационарни унифицирани мишени, предназначени да имитират леки и средни мишени при обучение в стрелба по появяващи се цели. Разположени били и 40 комплекта мишени за издигане на тежки и леки (по маса) цели за обучение в стрелба по появяващи се танкове, автомобили и оръдия, както денем, така и нощем с помощта на прибори за нощно виждане. Тренирана е стрелба и с по-тежко оръжие.

Освен пет ротни тактически комплекта за управление на мишени при тактическо учение, били разположени два комплекта радиоуправляемо преносимо оборудване за оперативно създаване и управление на мишенна обстановка с ширина по фронта до 500 м и в дълбочина до 1500 м във всяко време на годината и денонощието, при всякакви метеорологични условия.

По време на обучението на ЧВК не са пестени боеприпасите, както и силите и потта на бойците. Накрая им предстояли сурови изпити по обща физическа и специална тактико-огнева подготовка.

Това обучение струва много пари. Затова ЧВК, както на Вагнер, така и Noran Security Group на Борис Чикин, се стараят да направят икономии, като предпочитат да наберат кандидати, които вече могат свободно да боравят с оръжие: предпочитани са бивши армейски снайперисти и картечари, десантчици и спецназовци.

„Газета.Ru” отправила запитване до МО с молба за коментар на информацията, че на полигон Молкино могат да преминават подготовка бойци от ЧВК за участие в спецоперация в Сирия, но не е получила отговор.

През декември The Wall Street Journal съобщи за загинали 9 руски наемници в Сирия при обстрелване на базата им с минохвъргачки и ракети, но руското МО отказа коментар.

Превод и редакция: БЛИЦ