Без охрана от НСО остана формалният лидер на ДПС Лютви Местан. От ранни зори днес Местан и съпругата му Ширин се намират в турското посолство и до момента не са го напускали. Попадането му на територия на чужда държава бе повод охраната на Местан да бъде свалена, съобщава "Стандарт", позовавайки се на високопоставени източници в службите.
Докато той стои необяснимо дълго в турското посолство, все повече политици от ДПС искат неговата оставка. Причина за това е декларацията по повод сваления руски самолет от турската авиация в Сирия, която Местан прочете от трибуната на парламента. Според източници в Движението Лютви Местан е съставил текста под диктовката на представители на турската държава.

Декларацията стана причина за острата и публична критика на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към Местан. По обяд днес хора от движението заговориха, че в утрешния ден се готви извънреден форум на ръководството на партията в НДК, на който е възможно лидерът на ДПС да бъде отстранен и да бъде избран временно изпълняващ длъжността председател. Не е ясно обаче дали на него ще присъства и Доган.

В централата на бул. "Стамболийски" 45А дори вече се спрягат имена за наследник на Местан. Сред тях са евродепутатът Филиз Хюсменова, депутатът Тунчер Кърджалиев, както и на народната представителка от Русе Ферихан Ахмедова.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА