Интересни факти излизат от публикуваните на сайта на ПОК “Доверие” инвестиции на компанията, свързани с фирми на Иво Прокопиев, пише “Преса”. Веднага се виждат тесните връзки на определящите инвестиционната политика на “Доверие” и фирми на преместилият се в Сингапур популярен роден бизнесмен.
Резултатът е покупка на дългови ценни книжа на фирми на изпадналата в сериозна криза империя на кръга “Капитал” на стойност над 30 милиона лева. Само в “Алфа Финанс холдинг” мениджърите на пенсионната компания от доброволния пенсионен фонд са вложили над 1 милион лева, вероятно с грижа парите за втора пенсия на 1.25 милиона българи да отидат на сигурно място.

Същото е положението и в професионалния пенсионен фонд “Доверие”, където инвестициите за същата фирма, отделени от парите на вложителите  са 1.4 милиона лева.

Това е чиста проба финансова инжекция за закъсалия след рискови игри на фондовата борса Прокопиев, който трябваше да разпродава, макар и в голямата си част фиктивно, имущество и дялове, за да намали считаните за непосилни свои задължения.

Как това се съчетава с поетия от ръководството на ПОК “Доверие” ангажимент пред вложителите си да провежда инвестиционната политика, с която да умножава парите им, а не да ги раздава на приятели, не е ясно. Но пък фактите обясняват острата реакция от страна на засегнати компании при новината за възможна продажба на “Доверие”, тъй като новите собственици може да не са толкова пирятелски настроени към “Алфа Финанс холдинг” и другите фирми от кръга “Капитал”. /БЛИЦ