"В българските условия съм май по-скоро в ляво от центъра по убежденията си". Това казва лидерът на ДСБ и един от ръководителите на Реформаторския блок Радан Кънев на среща в София с НПО. Пред представителите на неправителствената организация Кънев представя себе си и действията си като лидер на ДСБ. В срещата участват около 10 души и Кънев знае, че се записва. Срещата има за цел да се запознаят с неговите икономически и политически виждания.
Аудио записът днес бе разпространен от БГНЕС.

"В български условия чувствам себе си като центристки политик. Ясно е, че ДСБ е партия, която е в дясно от центъра. Критикуван съм в рамките на партията си, че съм сравнително ляв за нея. То е по две линии – и по икономическия вектор съм малко по-наляво от крайните десни позиции, които могат да се срещнат в България и по социалния либерално-консервативен, където в българските условия съм май по-скоро в ляво от центъра по убежденията си, но то е, защото България е отместена примерно спрямо Европа доста вдясно", заявява Кънев на срещата. Знаете, от 4 г. съм в ръководството на ДСБ, 2 от тях прекарах като заместник-председател. Правел съм каквото е по силите ми да променям ДСБ и мисля, че нерядко с успех, подчертава на срещата с НПО Кънев.

Потърсен за коментар на своите думи, Кънев заяви пред БГНЕС, че не знае за какво става дума. "Не знам за какъв разговор говорите, нито кога се е състоял, така че трябва да се запозная. Без да се сещам в момента въобще за какъв разговор става дума, абсурдно е да го коментирам. Предполагам, че ще имате някаква публикация, ще се запозная и после ще коментирам", заяви Кънев. Той подчерта, че с НПО се среща ежедневно от доста години насам и попита за коя организация точно става дума. На въпрос, че вероятно е било това лято и може би е забравил какво е говорил, Кънев заяви: "Боя се, че със сигурност не е било това лято". На въпрос по-отдавна ли е било, отговорът беше "Да". На въпрос дали това е било негова моментна оценка или политическо виждане, Радан Кънев заяви: "Наистина не знам за какво става дума"

От Института за свободен капитализъм "Атлас" съобщиха за БГНЕС, че излъченият запис от срещата им с Радан Кънев е откъс от по-дълъг разговор и не е манипулиран.

Ето го пълния текст от Института за свободен капитализъм "Атлас":

"По повод днешната ви публикация "Радан Кънев: стоя вляво от центъра". Аудиозаписът, който стои в основата на цитираната информация, е част от разговора на г-н Радан Кънев с членовете на Института за свободен капитализъм "Атлас". Срещата се състоя на 4 юли 2013 г. и бе първата от поредица срещи, които Институтът за свободен капитализъм "Атлас"(ИСКА) проведе с партиите, основали впоследствие Реформаторският блок.

Инициативата за тези срещи бе на ИСКА. Срещите бяха част от Националната кампания за политическа идентичност на института, която си поставяше две основни цели: политическите партии да заявят своята идентичност, и на тази база да бъдат оценявани техните послания и действия; да даде шанс на хората, които не откриват на пазара на партии и идеи свое представителство, да изберат за кого да гласуват. Информация и снимки от тази среща има на сайта на Института на адрес: http://atlas-bg.eu/sreshcha-na-instituta-za-svoboden-kapitalizm-atlas-s-dsb.html

Оригиналният аудиозапис на срещата между г-н Кънев и ИСКА трае 2 часа 21 минути. Между 15 и 16-тата минута от срещата г-н Кънев казва това, което се чува в поместения на вашия сайт вас запис. Самият запис бе направен със съгласието на г-н Кънев и е част от архива на ИСКА. Той не е таен, но не е и публичен извън кръга членове на Института за свободен капитализъм "Атлас", тъй като е направен единствено с цел да документира проведената среща. Журналисти от сайта БГНЕС не са се обръщали към никого от членовете на института с молба за достъп и цитиране на този запис, и в този смисъл публичното му огласяване е некоректно и неправомерно.

Откъсът от 50 секунди, поместен на вашия сайт, не е допълнително манипулиран. Но това, че цитатът е истински, не омаловажава моралния проблем с полуанонимния стил на информацията и неприкрития стремеж да се предизвика интрига в един от политическите субекти - участници в предизборната кампания, и то в навечерието на срещата на Реформаторския блок в неделя, на която се очаква г-н Кънев да бъде избран за негов председател.

Институтът за свободен капитализъм "Атлас" не е политическа партия, а неправителствена организация с просветителски цели, която не участва в предизборната кампания на ничия страна. Като председател на УС на организацията категорично възразявам срещу опитите името и дейността на ИСКА да се забъркват в каквито и да е злободневни политически скандали. Моля да поместите това пояснение на вашия сайт на място и в обем, съответстващ на първоначалната ви публикация", се казва в края на писмото, подписано от Калин Манолов, Председател на Управителния съвет на Институт за свободен капитализъм "Атлас".


След изявлението на г-н Радан Кънев, че стои вляво от центъра, днес вече ми е ясно, защо се опасявал дясна партия като ЕНП да бъде част от Реформаторския блок. Това каза Мария Капон, водач на листата на Коалиция Десните във Велико Търново. "Може би е постъпил почтено, защото не искал да ни лъже, но му е било неудобно да ни каже и на нас, че е с леви убеждения", каза още Капон по повод признанието на Радан Кънев, че той е по-скоро с лeвоцентристки убеждения.

Мога да приветствам лидера на ДСБ Радан Кънев с добре дошъл вляво от центъра. Приемаме предизвикателството да се конкурираме и в левия сектор. Това заяви водачът на листата на "БСП – Лява България" в Кюстендил Мая Манолова по повод на изказването на Радан Кънев, че стои вляво от центъра. "Радвам се, че един от лидерите в Реформаторския блок е осъзнал, че ГЕРБ са структура от тоталитарен тип", каза Манолова. Според нея левите убеждения на Кънев засега са само на думи. "Когато левите идеи са подплатени и с дела, можем да водим разговори, за да го поканим в БСП", подчерта Манолова.