Лидерът на ДПС Лютви Местан е бил в турското посолство в София преди да прочете от парламентарната трибуна прословутата декларация на партията, че руската авиация е нарушила турското въздушно пространство. Той е получил текста на декларацията оттам, но е бил прихванат от нашите служби по време на посещението си в амбасадата на съседната ни държава.
Това научи БЛИЦ от отлично информирани източници от службите за сигурност. Това е и причината в момента Местан да пребивава на територията на турското посолство, както съобщи първо агенция ПИК и да не отговаря от дни на телефона си, както твърдят негови приближени.

Опитите за овладяване на ДПС от Турция чрез Лютви Местан са се извършвали чрез отцепниците от партията на Доган Касим Дал и Корман Исмаилов, чиято политическа структура в момента е в Реформаторския блок, научи още БЛИЦ. След като напусна партията, Дал е отстъпил позицията си на транслатор на чуждото влияние в нея на Местан. Както и мястото си до турския президент Реджеп Ердоган, с когото Местан се срещна в Турция, а снимките и информацията за това се появиха първо на сайта на турското посолство у нас.

Оценки за свалянето на руския бомбардировач Су-24 у нас си позволиха да дадат единствено Местан, президентът Росен Плевнелиев и депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов. И тримата твърдяха, че Русия е нарушила въздушното пространство на Турция и тя е реагирала правилно, като е отстреляла самолета. Депутатите от ДПС не са били запознати предварително с текста ѝ, установи БЛИЦ.

Позицията на Атанасов също е продиктувана от турското посолство, но проводникът ѝ в този случай е Касим Дал, който е много приближен на костовисткия депутат, научи още БЛИЦ. Така волно или неволно Атанасов също се е включил в схемата на проникване на турското влияние в ДПС.

Местан е бил готов да направи много по-големи отстъпки пред исканията на лидера на ДСБ Радан Кънев преди да бъде постигнат т.н. исторически компромис за приетите вече промени в конституцията. Решението му в тази посока също било еднолично, но бързата намеса противниците на овладяването на ДПС от партията, както и лично на Ахмед Доган са възпрели Местан, а съответно и движението да позволят политическите посегателства над прокуратурата, научи още БЛИЦ.

Тази серия от гафове и еднолични решения, без да са получили одобрението на партията, от страна на Местан окончателно взривила търпението и на Ахмед Доган./БЛИЦ


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ПО ГОРЕЩАТА ТЕМА!