Че бившият премиер Иван Костов е от “назначените” от БСП в редиците на СДС е уверен доц. д-р Ивайло Трифонов, един от създателите на опозицията у нас и началник на канцеларията на президента Желю Желев.
23 години след създаването на СДС на 7 декември 1989 г., Ивайло Трифонов свидетелства пред "Преса". Имам информация за негови разговори с Луканов, когато е искал да играе по-активна икономическа роля в екипите на БСП преди първите избори. Тогава Луканов му казал: “Иване, ние си имаме достатъчно икономисти, професори и т.н. Ти ще вървиш на “Раковски, там ти е мястото!”

Много показателна за Трифонов е и една друга случка, описана в спомените на д-р Желю Желев. "За мен Костов е една случайна фигура, която случайно стана депутат във ВНС", казва Трифонов и продължава. "При среща след 10 ноември с д-р Желев в сладкарницата "Пролет" срещу Паметника на Съветската армия Костов си предлага услугите, като натъртва, че може да му предостави много икономическа информация, но зависи колко ще плати. 
И тогава д-р Желев му казал: "Господине, нашият разговор беше дотук". Това е истината за Иван Костов. Искаше да продаде на СДС, който нямаше една стотинка. Това говори за облика на този човек, който направи изкуствена кариера и заби последния нож в СДС, като го разцепи и създаде своя партия. Ами има ли човек, който да е правил по-голяма услуга на БСП от Иван Костов?", възмущава се Трифонов.

Иначе на Костов му предлагали да стане премиер още през 1992 г., когато започнали първите проблеми с правителството на Филип Димитров. Той обаче отказал, защото според Ивайло Трифонов, не бил от най-смелите хора. Според него последните събития в СДС са единствено с цел политическо оцеляване – пет-шест човека трябва да намерят пристан за още един мандат като депутати./БЛИЦ