Бананите, портокалите и кивитата са твърде разпространени през цялата година.
Има обаче много други плодове в света, а ние събрахме 20 от най-трудните за намиране. Кой обаче знае? Може би те скоро ще бъдат на всяка маса.

Черимоя


Този плод прилича повече на сладолед.


Той се топи в устата ви като нежен крем и е известен със своите резистентни на треска и дизентерия лечебни свойства. Единственият недостатък е, че неговите семена са отровни.

Дуриан

Най-голямата особеност на дуриан е ужасната му миризма, съчетана с приятен вкус. Плодът съдържа органична сяра, която обяснява миризмата му, но вкусът му е като ядки и сирене с оттенъци на различни плодове. Друго нещо е, че причинява рязко повишаване на кръвното налягане.

Джакфрут


Дърветата имат големи плодове, чието тегло е до 32кг и дължина е 92 см. Вкусът им е комбинация от банан, ананас и манго, докато семената имат вкус на шоколад, когато са пържени.

Джаботикаба

Вкусът на джаботикаба прилича на грозде и се използва за направата на желе, вино и ликьори. Изсушената му кора е популярно лечение за астма в Бразилия.

Червени банани


Тези сладки плодове имат вкус на малини или манго и съдържат много повече калий, бета-каротин и витамин С от обикновените банани.

Кивано

Той е известен също като африканска рогата краставица или пъпеш. Узрелите плодове имат вкус на смес от краставици, киви и банани.

Тамарило

Тамарило е роднина на домат, патладжан и лют червен пипер. То прилича на кисело-сладки домати. Подходящ е както за десерт, така и за гарнитура.

Ръката на Буда

Този плод се оценява за аромата му на теменуги. Трудно за консумация и има вкус на лимонова кора. Често се използва при готвене на риба и салати.

Салак

Поради червеникаво-кафявата си люспеста кора, понякога се нарича змийски плод. Салакът е ароматен, но с необичаен вкус: наподобява ананас и банан с ядки.

Сапоте

Черният сапот е може би единственият плод, който е възприел този цвят, за да покаже зрялост. Прилича на шоколадов пудинг във всичко, от вкус до текстура и е много по-здравословен.

Мелотрия

Изглежда сладко – като малка диня. Въпреки че е плод, мелотрията не е сладка; Повече като краставица с намек на лимонов сок.

Бириба

Друг плод, който е узрял, когато е черен, въпреки че в този случай е само кората. Бириба има вкус на лимонов пай.

Саподила

Необичайна комбинация от вкусове: бира и кафява захар. Семената му имат куки, които могат да се хванат в гърлото ви, ако не ги отстраните, преди да ядете плодовете.

Индонезийски плод


Този плод може да се консумира на различни етапи. Когато е узрял, е сладък и кремообразен.

Австралийски лайм

Пулпът прилича на рибни яйца в структурата, оттук идва и неофициалното име “хайвер от лайм”. Малките везикули, съдържат сок, подобен на обикновен лайм.

Купуасу

Близък роднина и понякога дори заместител на какаото. Интересна алтернатива на шоколада с по-сложен вкус.

Лонган


Лонган е сладък и сочен с богат аромат на мухъл. Този плод съдържа много захар, витамин С, калций, желязо и фосфор.

Шоколадова лоза

Акебиевите плодове са сладки и ароматни, дегустират се като малини. Те се консумират за десерт.
Хала


Родината му е Полинезия. Плодовете могат да се консумират както сурови, така и варени и дори използвани като зъбни конци. Листата са полезни и се казва, че имат лечебни свойства.