Германци и французи - вечните съперници в танкостроенето – решиха да си обединят усилията и към 2030 г. да създадат високотехнологичен и добре въоръжен супертанк, способен да противостои на вероятните противници. За развитието на оповестения от компанията Rheinmetall проект разказва интернет-изданието k-politika.ru.
За първи път през ноември 2015 г. станаха известни детайли за новата европейска програма по създаване на перспективен основен танк, получил названието Main Ground Combat System 2030+ (Основна наземна бойна система за периода след 2030 г.).
 
Става дума за постепенно еволюционно развитие на базата на намиращите се на въоръжение в двете армии на основните танкове „Леопард 2” и AMX-56 „Льоклерк”. Еволюционните етапи ще бъдат три, а крайният срок за реализация ще е около 15 г. Двете машини ще бъдат надграждани с нови разработки в областта на танкостроенето, като ще бъде експериментирана тяхната ефективност.
 
Французите са по-пестеливи в информацията, но германците са достатъчно открити. В стартиралия през 2017 г. първи етап „Леопард 2” ще получат основни системи, разработени по концепцията „цифров купол” (digital turret core system), а също и нови системи по „ситуационна осведоменост” и комплекс за активна защита (Active Defense System – ADS).
 
Германците залагат на нов модел на гладкоцевното оръдие Rh120 на компанията Rheinmetall Defence, което ще притежава с 20% по-добра бронепробиваемост. Това се постига с нов боеприпас, осигуряващ по-високо налягане в цевта или с удължаване на цевта с 1 м.
 
В рамките на втория етап на „Леопард 2” ще бъде поставено ново оръдие с увеличен калибър от 130 мм, което ще притежава с 50% по-добра бронепробиваоемост в сравнение с досегашното 120 мм. БЛИЦ през 2016 г. информира, че то беше показано от Rheinmetall Defence на изложбата Eurosatory в Париж.
 
В третия етап на програмата MGCS 2030+ германо-френския екип планира до края на 2017 г. да бъде създадена концепция за основния танк от ново поколение, който по ефективен начин ще обедини достойнствата на двете национални школи в танкостроенето – например от „Льоклерк” може да се заимства автоматът за зареждане, какъвто „Леопард 2” не притежава.
 
Сроковете по третия етап изтекоха. Конструкторите пазят мълчание. Нормално е при такива проекти да възникнат непредвидени закъснения. Но е възможно да се пази „информационна бомба”.
 
В Париж от 11 до 15 юни ще се състои поредното оръжейно изложение Eurosatory, на което гръмко да бъде презентиран новия европейски супертанк, на който е съдено да стане европейски лидер в бранша и който ще „хвърли ръкавицата” на предизвикателството на вероятните противници.
 
Между впрочем, руският заместник министър на отбраната обяви, че руската армия отсега всяка година ще получава по около 200 танка от разни модели.
 
Редакция БЛИЦ (по публикации в чужди медии)