Световноизвестният физик-теоретик Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари 1942 година в град Оксфорд, Великобритания, в семейството на лекари. Баща му Франк се занимавал с научноизследователска дейност, а майка му е секретар на болницата, в която работят заедно с Франк. Стив израства заедно с две сестри и осиновен брат.
След като завършва гимназия, Стивън постъпва в Оксфордския университет и през 1962 година получава бакалавърска степен. През 1966 година той става един от най-младите доктори по приложна математика и теоретична физика. По същото време докато учи магистратура в Кеймбридж той е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС).

В ранните си детски години Стивън е бил здраво дете, но в младежките му години е открито ужасното заболяване. Диагнозата звучи като присъда. Симптомите на болестта се развиват изключително бързо. В резултат той остава напълно парализиран. Лекарите му предрекли едва няколко години живот. Въпреки това на всички снимки ученият е винаги широко усмихнат.

Интелектуалното му развитие, обаче, далеч надхвърля ограниченията на болното му тяло. Той продължава да се учи, чете непрекъснато, посещава научни семинари.
 
Главните интереси на Хокинг са свързани с космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971 г. заедно със сър Роджър Пенроуз дават математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив. Те показват, че ако теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време. Хокинг също така предполага, че веднага след Големия взрив са се образували първични черни дупки, които са се изпарили почти моментално.

По-късно той показва, че ако пренебрегнем ефектите на квантовата механика, то хоризонтът на събитията на черна дупка може само да се увеличава, но не и да намалява. Изчислява максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.
 
През 1974 г. той доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като лъчение на Хокинг, и е първото явление, за чието описание се комбинират законите на гравитацията (общата относителност), квантовата механика и термодинамиката.
 
През 1981 г. той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство, за което е дадено през 1983 г. С други думи, според него Вселената е „крайна“, но „неограничена“, така както е крайна и неограничена земната повърхност. За да си представим това във вселенски мащаб, освен познатите ни три пространствени измерения са нужни две допълнителни.
 
През 1985 година Хокинг претърпява неизбежна операция на гърлото и оттогава не може да говори. Въпреки това продължава активно да общува с околните с помощта на специална машина, разработена за него от неговите приятели инженери от университета в Кеймбридж.
 
Известно време той може да движи показалеца на дясната си ръка. С течение на времето тази способност изчезва. Подвижен остава само един мускул на бузата му, с който той успява да управлява компютър, помагащ му да комуникира с хората.
 

През 1965 г. с помощта на бастун стига до олтара и се жени за Джейн Уайлд, писателка и учителка, с която се срещат по време на парти. Не изминават цели три години оттогава и Хокинг вече не може да стане от инвалидната количка. А през това време се появява и първото му дете - синът му Робърт. През 1970 г. се ражда дъщеря му Люси. През 1979 се ражда Тимъти.
 
Въпреки тежката болест, животът на Хокинг е изпълнен с радостни събития, научни открития и постижения. Ограничен физически, той успява да води пълноценен и изпълнен с работа живот.
 
През 1995 г. Хокинг се развежда с Джейн и се жени за Илейн Мейсън, една от сестрите, които се грижат за него. През 2006 г. двамата се развеждат и Хокинг възобновява контактите си с Джейн, децата и внуците си.

През 2007 година той извършва истински подвиг – съгласява се да прекара известно време в специален апарат с нулева гравитация. Той дори бил включен в планове за полет в Космоса, подкрепени от милиардера Ричард Брансън.
 


Стивън Хокинг е автор на няколко документални филми за Вселената.
 
През 2015 година излезе филмът „Теория на всичко“, разказващ за живота на забележителния учен. В образа му влиза младият актьор Еди Редмейн, който получава „Оскар“ за ролята. Книгата „Теорията на всичко“ е сборник от лекции на Стивън Хокинг, за издаването на който авторът не е давал разрешението си.
 


Стивън Хокинг пише в съавторство с дъщеря си Люси Хокинг три детски романа: „Тайният ключ на Джордж за Вселената“ и две нейни продължения. Целта на автора е приключенията на Джордж да бъдат представени по достъпен и забавен начин за младите читатели, които да надникнат в тайните на физиката, времето и Вселената.
 
Той е единственият герой в „Стар Трек: Следващото поколение“, който играе сам себе си. Има и епизодични участия в сериалите „Космо и Уанда“, „Теория за Големия взрив“, „Дилбърт“, „Семейство Симпсън“, „Футурама“. Заради многото си появявания в анимационния сериал „Семейство Симпсън“ много хора смятат, че той е само анимационен герой.
 

Хокинг е съавтор на специализираните трудове: „Едромащабната структура на време-пространството“, „Природата на пространството и времето“, „Голямото, малкото и човешките представи“.
 
Написал е научнопопулярните книги: „Кратка история на времето“, „Черни дупки, бебета вселени и други есета“, „Вселената в орехова черупка“, „На раменете на гигантите. Най-значимите текстове в историята на науката“, „По-кратка история на времето“, „Великият дизайн“.
 
Хокинг е най-дълго живелият човек със заболяването АЛС.

Стивън Хокинг ни напусна днес. Той почина в дома си в Кеймбридж, заобиколен от близките си.