Изследователи публикуваха за първи път нови две страници от дневниците на Ане Франк, които тя е била покрила с кафява хартия. По тях били изписани мръсни шегички и проличавал откровен тийнейджърски интерес към секса, съобщава АФП.
 
„Ане Франк пише за сексуалността по интересен начин. Като всеки подрастващ, тя е любопитна относно тази тема“, каза Роналд Леополд, изпълнителен директор на Дома на Ане Франк.
 
С кафява хартия са били покрити двете страници в първия дневник на Ане, но с помощта на технологиите съдържанието им е дешифрирано.
 
„Ще използвам тази повредена страница, за да напиша мръсни шеги“, написала Ане Франк на 28 септември 1942 година. По това време 13-годишната еврейка и семейството ѝ се укривали от нацистите в Амстердам от вече два месеца.
 
Тя написала четири мръсни вица и добавила 33 реда относно сексуалното образование и проституцията. Тези нови открития „ни доближават още повече до момичето и писателката Ане Франк“, отбелязва Леополд.
 
Не е ясно защо тя е покрила страниците с кафява хартия, но на няколко пъти в дневниците тя отбелязва, че другите може да надничат в писанията ѝ. На 3 октомври 1942 година тя е написала: „Татко мърмори отново и заплашва, че ще ми вземе дневника. Ужас на ужасите! Отсега нататък ще го крия“.
 
Изследователите посочват, че това не е първият път, когато Франк е писала за секс в дневника си. От писанията ѝ било ясно, че „тя е събирала информация по темата за сексуалността от родителите си, по-специално баща ѝ, от приятелката си Жаклин и от книги“, обясняват от фондацията. Тя изтъквала важността на качественото сексуално образование и не разбирала защо възрастните са толкова потайни по този въпрос.
 Превод и редакция: БЛИЦ