Сирна неделя или Сирница - това е седмицата между двете заговявания пред Великденския пост. През тези дни се забранява да се пере, преде и да се върши полска работа, за да се предпазим от градушки.

Характерно е така нареченото туйкане или мятане на чавги.

Това са специални стрели, които момците хвърлят към дома на любимата девойка.

Какво представляват Джумалите
Кукерски празник в Панагюрско

По някои краища, рано сутринта в неделята на заговяване, маскирани младежи развеждат джумал по къщите.

Джумалът има глава на елен-рогач. Има дълги и червени рога - предвестници на пролетта. Тялото му е покрито с козинява черга и има много окачени звънци. Носят го подскачайки и така звънците издават неповторими звуци.

Джумалът благославя за радост, щастие и голям берекет, за буйни ниви и пълни хамбари. Стопаните го закичват с цвете и поливат с вода.

Сиреници
Пречистващата сила на огъня

Сирни Заговезни е познат и с паленето на огньове (сиреници) вечерта в неделя.

Всемогъща е силата на огъня и чрез него хората вярват, че изгарят злите духове. За здраве и късмет се прескача огъня.

Някъде въртят и факли от слама. Смята се, че така се прогонват бълхите.

Какво представлява Прошка
В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме. 

В някои български селища на този ден казват: „простено - прости!", т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости".

Празник на всеобщото опрощение

След като изгорят огньовете (сиреници) се ходи на гости у кумове и родители, за да се иска прошка.

По-малките винаги искат прошка от по-големите.

Чрез този обред се цели да се възстановят добрите отношения, ако са си казали лоши думи през годината, да се пречисти човек и да стане по-добър и всеопрощаващ.

Какво се слага на масата на Сирни Заговезни

Последно облажване!

Вечерята на Заговяване е особено тържествена. Тя е последната преди започването на Великденския пост и за последно могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене и задължително бяла халва.

Хамкане
Обичаят „Хамкане с халва“

Парче от халвата се окачва с конец на средата на тавана. След люлеене на конеца всеки се опитва да захапе с уста парче от халвата, но без да си помага с ръце. Това е така нареченото „Хамкане с халва“.

По същия начин би могло да се завърже и обелено варено яйце.

След откъсване на парче от халвата, конеца се запалва и по неговото изгаряне се гадае за растежа на конопа през идващите години.