Руската Федерална служба за сигурност задържа в Москва по време на шпионска акция Роман Сушченко, служител в Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, съобщиха централните руски информационни агенции, като се позоват на съобщение от ФСС.
Според руското ведомство Сушченко е събирал секретни данни за дейността на руската армия и националната гвардия, "чието изтичане в чужбина би могло да накърни отбранителната способност" на Русия. Образувано е наказателно дело за шпионаж. 
 
Московски съд наложи на заподозряния мярка за неотклонение задържане под стража за два месеца. Адвокатът му Марк Фейгин каза, че довереникът му е задържан на 30 септември, но двамата още не са имали възможност да разговарят. 
 
Украинската национална осведомителна агенция Укринформ заяви, че Сушченко е неин кореспондент във Франция и е бил в Москва по лична работа по време на отпуск. Укринформ отхвърли обвиненията в шпионаж и нарече кореспондента си "журналист с дългогодишна и безупречна професионална репутация".
 
Руска държавна телевизия показа днес как униформени с качулки водят Сушченко, окован с белезници, към помещението за разпити, съобщи Асошиейтед прес. Видеоклипът е качен и в социалните мрежи.