"Червен" код за опасност от наводнения е обявен в областите Кърджали и Смолян. Заради проливните дъждове в общините Златоград и Неделино вчера бе обявено бедствено положение. Там се изляха над 100 л./кв.м.
"Оранжев" код е обявен за 11 области в Западна България. Обилен снеговалеж се очаква в областите Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Кюстендил и Пазарджик. В Благоевградска, Смолянска и Кърджалийска област ще вали интензивен дъжд и сняг.

В останалата част от страната е обявен "жълт" код също за обилни снеговалежи, но с по-малка интензивност. Значителни количества на валежите се очакват в Западна България - между 10 и 20 л/кв.м, а в Родопите - отново около 50 л/кв.м. В ниската част на Родопите снеготопенето в съчетание с интензивните валежи ще е предпоставка за наводнения. В четири области на Източна България е обявен „жълт" код заради бурен вятър - това са Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Сняг вали в по-голямата част от страната. Дъжд вали в областите Ямбол, Хасково, Кърджали и в района на Нова Загора. Силен вятър духа в областите Силистра, Добрич, Русе, Шумен, Варна и в района на Кула. Няма въведени ограничения за движение по магистралите, но пътните им настилки са мокри, предупреждават от "Пътна инфраструктура". През проходите „Пампорово", „Рожен", ,,Превала", „Печинско"- всички МПС-та да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета.

Очакванията са до сряда включително да има обилни снеговалежи, снегонавявания и ниски температури, предупреди още вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й като най-критичен се очертава вторник. От пътната агенция отправиха апел към водачите да не предприемат излишни пътувания. В 18.00 часа вчера бяха затворени всички гранични пунктове с Румъния заради обявения „оранжев код" в северната ни съседка. Правителството на Сърбия обяви извънредно положение на цялата територия на страната заради необичайния студ и обилните снеговалежи.