В 90 на сто от слу­ча­и­те яз­ве­на­та бо­лест на два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка въз­ник­ва още в мла­деж­ка въз­раст. Тя обаче започва по-чес­то да на­пом­ня за се­бе си ве­че в нап­ред­на­ла въз­раст, след ка­то дъл­ги го­ди­ни не се е “обаж­да­ла”.
Язвата на двана­десе­то­пръстника мно­го чес­то е пре­диз­ви­ка­на от хе­ли­ко­бак­тер­на­та инфе­к­ция. При ня­кои хо­ра то­зи въз­бу­ди­тел се про­я­вя­ва с по­ви­ше­на ак­тив­ност и ста­ва при­чи­на за яз­ве­но-еро­зив­ни про­це­си.

Болестта има два осо­бе­но ти­пич­ни и яр­ки сим­п­то­ма.

Пър­ви­ят е на­ру­ше­но хра­нос­ми­ла­не. То­ва оз­на­ча­ва не­по­но­си­мост към от­дел­ни про­дук­ти. Из­ра­зя­ва се в чес­то по­лу­ча­ва­не ту на ди­а­рия, ту на за­пек. По­ду­ва се ко­ре­мът, стра­да­щи­ят по­лу­ча­ва ки­се­ли­ни, при­ло­ша­ва­не, а в пе­ри­од на обос­т­ря­не - и пов­ръ­ща­не.

Вто­ри­ят ос­но­вен сим­п­том се из­ра­зя­ва с бол­ки в гас­т­ро­ду­о­де­нал­на­та об­ласт, т.е. под лъ­жич­ка­та. Чес­то бол­ки­те пре­ми­на­ват към дол­на­та част на гър­ба, под ло­пат­ки­те. Ха­рак­тер­на­та осо­бе­ност на бол­ки­те при яз­ва на два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка е то­ва, че те се про­я­вя­ват мно­го къс­но след при­ем на хра­на. Чак след 3-4 ча­са или на глад­но. Вед­на­га след ка­то бол­ни­ят по­хап­не, бол­ка­та на­ма­ля­ва.

ТЕЖЕСТТА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО ЗАВИСИ ОТ ВЪЗРАСТТА И ПОЛА НА БОЛНИЯ

По ка­къв на­чин се про­я­вя­ва яз­ве­на­та бо­лест в нап­ред­на­ла въз­раст?

Сте­фан Мар­ков, Ста­ра За­го­ра

Про­яв­ите и про­ти­ча­не­то на яз­ве­на­та бо­лест в нап­ред­на­ла въз­раст имат сво­и­те осо­бе­нос­ти. Про­дъл­жи­тел­но­то бо­ле­ду­ва­не с пе­ри­о­дич­ни обос­т­ря­ния во­ди в край­на смет­ка до ана­то­мич­ни из­ме­не­ния как­то на два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка, та­ка и на раз­по­ло­же­ни­те до не­го ор­га­ни. В ре­зул­тат на всич­ко то­ва се по­лу­ча­ват срас­т­ва­ния и де­фор­ма­ции на уде­бе­ле­на­та част на чер­во­то.

Вслед­с­т­вие на то­ва из­чез­ват се­зон­ни­те обос­т­ря­ния и твър­да­та из­ра­зе­ност на сим­п­то­ми­те. Не се за­бе­ляз­ва и ня­как­ва връз­ка на сим­п­то­ми­те с при­е­ма на хра­на. Бол­ки­те ве­че не са та­ка яв­ни, но са пос­то­ян­ни, тъ­пи и неп­ри­ят­ни. Бол­ни­ят ве­че сис­тем­но из­пит­ва при­ло­ша­ва­не, ки­се­ли­ни и дис­ком­форт в сто­ма­ха.

Ха­рак­тер­но­то за та­зи бо­лест в зря­ла и нап­ред­на­ла въз­раст е то­ва, че тя чес­то се съп­ро­вож­да със съ­път­с­т­ва­щи за­бо­ля­ва­ния - гас­т­рит или яз­ве­ни про­це­си в сто­ма­ха; въз­па­ле­ние на два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка, хо­ле­цис­тит, дис­ки­не­зия на жлъч­ни­те пъ­ти­ща, жлъч­но­ка­мен­на бо­лест, ко­лит.

Те­жест­та на за­бо­ля­ва­не­то за­ви­си от по­ла и въз­раст­та на бол­ния, от ни­во­то на сто­маш­на­та сек­ре­ция, от на­ли­чи­е­то на съ­път­с­т­ва­щи­ за­бо­ля­ва­ния, от пси­хо­е­мо­ци­о­нал­но­то със­то­я­ние, от на­чи­на на хра­не­не и ня­кои дру­ги об­с­то­я­тел­с­т­ва.

НЯКОИ ВИДОВЕ ЛЕКАРСТВА МОГАТ ДА ПРОВОКИРАТ СТОМАШНИ БОЛЕСТИ

Аз съм ве­че на 70 го­ди­ни. Ни­ко­га не съм стра­да­ла от яз­ва, а се­га ми от­к­ри­ха на два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка. За­що се е по­лу­чи­ло та­ка?

Хрис­ти­на Да­че­ва, Плов­див

При вас ста­ва ду­ма за пър­вич­на яз­ва на два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка в зря­ла и нап­ред­на­ла въз­раст, което не е много типично.

Обик­но­ве­но в та­ки­ва слу­чаи при­чи­на­та е в при­е­ма на ня­кои ле­кар­с­т­ве­ни пре­па­ра­ти - най-ве­че кор­ти­кос­те­ро­и­ди и са­ли­ци­ла­ти. А мо­же да е след­с­т­вие от трав­ми.

В 90 на сто от слу­ча­и­те яз­ве­на­та бо­лест на два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка въз­ник­ва в мла­деж­ка, да не ка­жем в дет­с­ка въз­раст. Ако след то­ва се пред­п­ри­е­ме съ­от­вет­ни­ят курс на ле­че­ние, про­яв­ите на бо­лест­та за­тих­ват за дъл­го вре­ме. Но след вре­ме под вли­я­ние на ре­ди­ца неб­ла­гоп­ри­ят­ни фак­то­ри мо­же от­но­во да се “про­бу­ди”, по­доб­но на спящ вул­кан. Кои са те­зи фак­то­ри? - то­ва са пси­хо­е­мо­ци­о­нал­ни пре­жи­вя­ва­ния, ин­фек­ции, гру­ба хра­на и дру­ги.

Бо­лест­та мо­же да ре­ци­ди­ви­ра и вслед­с­т­вие спе­ци­фич­на­та “яз­ве­на кон­с­т­рук­ция” на чо­ве­ка. Обик­но­ве­но яз­ва­та на два­на­де­се­топ­ръс­т­ни­ка за­ся­га ви­со­ки сла­бо­ва­ти хо­ра, мно­го емо­ци­о­нал­ни, чес­то тре­вож­но-мни­тел­ни.

АНТИХЕЛИКОБАКТЕРНАТА ТЕРАПИЯ Е МНОГО ЕФИКАСНА, НО ТРЯБВА ДА СЕ ПАЗИТЕ ОТ НОВО ЗАРАЗЯВАНЕ

Как да се ле­ку­вам, след ка­то дъл­ги го­ди­ни нямах ни­как­ви сим­пто­ми на язва, а се­га от­но­во по­лу­ча­вам обо­стряни­я? Аз съм на 64 го­ди­ни.

Ко­льо Ки­та­нов, Габ­ро­во

Въз­рас­тни­те хо­ра трябва да от­делят спе­циал­но вни­ма­ние за ле­че­ние на обо­стряния­та и пре­дот­врат­ява­не на ре­ци­ди­ви­те на язва­та. И се за­поч­ва с пра­ви­лен на­чин на жи­вот и дие­та.

Важ­на роля иг­раят ан­тиа­цид­ни­те пре­па­ра­ти, за­що­то по­тис­кат об­ра­зу­ва­не­то на сол­на ки­се­ли­на в сто­ма­ха. Же­ла­тел­но е в тях да вли­за ко­рен от слад­ник, за­що­то то­ва ле­карс­тве­но рас­те­ние не са­мо по­ни­жа­ва ни­во­то на ки­се­лин­ност, но ока­зва и про­ти­во­въз­па­ли­тел­но, спаз­мо­ли­тич­но и ан­ти­бак­те­риал­но дей­ствие. Ос­вен то­ва за­сил­ва иму­ни­те­та. Необ­хо­ди­ми са и ан­ти­хе­ли­ко­бак­тер­ни пре­па­ра­ти. А съ­що и да не се заб­равят съ­пътс­тва­щи­те за­бол­ява­ния. Т.е. да се ле­ку­ват нав­ре­ме.

Ка­то го­во­рим за ан­ти­хе­ли­ко­бак­тер­на те­ра­пия, трябва да уто­чни­м, че тук зна­че­ние има се­мей­ният под­ход. Ако някой от се­мей­ство­то е но­си­тел на бак­те­рия­та и не про­ве­де съот­вет­ния курс на ле­че­ние, мо­же да за­ра­зи дру­ги, ве­че из­ле­ку­ва­ни свои род­ни­ни. Ан­ти­хе­ли­ко­бак­тер­на­та те­ра­пия пред­ставл­ява шес­тсед­ми­чен курс на ле­че­ние с ан­ти­хе­ли­ко­ба­кер­ни средс­тва и иму­но­мо­ду­ла­то­ри. Всич­ко то­ва съ­че­та­но с дие­ти. То­зи ком­плек­сен под­ход да­ва от­лич­ни ре­зул­та­ти.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪВЕТВАТ

Пър­во
Пре­ка­ра­на­та хе­ли­ко­бак­тер­на ин­фек­ция не заз­д­ра­вя­ва иму­ни­те­та и е на­пъл­но въз­мож­но пов­тор­но за­ра­зя­ва­не.

Вто­ро
До­ка­за­но е, че има хо­ра, ко­и­то са осо­бе­но чув­с­т­ви­тел­ни към то­зи въз­бу­ди­тел. Ве­ро­ят­но при тях има ня­как­ви нас­лед­с­т­ве­ни де­фек­ти в об­мя­на­та на ве­щес­т­ва­та и иму­ни­те­та. Те поз­во­ля­ват ко­вар­на­та бак­те­рия лес­но да се “за­се­ли” в сто­маш­но-чрев­ния тракт и да пре­диз­ви­ка яз­ве­но-еро­зив­ни ув­реж­да­ния.

Тре­то
Ако до­ри са­мо един от се­мей­с­т­во­то е но­си­тел на хе­лик­бак­те­ри­я­та, то­ва ве­че е сиг­нал за не­об­хо­ди­мост да се ле­ку­ват всич­ки. Т.е. да про­ве­дат курс по ан­ти­хе­ли­ко­бак­тер­на те­ра­пия. Без из­к­лю­че­ние, до­ри и те­зи, ко­и­то ня­мат ви­ди­ми сим­п­то­ми на бо­лест­та.

И пос­лед­но
Уни­що­жа­ва­не­то на вред­ния мик­ро­ор­га­ни­зъм на­ис­ти­на во­ди до пъл­но оз­д­ра­вя­ва­не. Но в про­дъл­же­ние на го­ди­на и по­ло­ви­на бол­ни­ят тряб­ва да спаз­ва ща­дя­ща ди­е­та - без бър­зи за­кус­ки, без твър­ди пло­до­ве и кон­цен­т­ри­ра­ни бул­ьо­ни, без пи­кан­т­ни под­п­рав­ки. А в пе­ри­о­ди­те на обос­т­ря­ния при­е­май­те и ви­та­ми­ни А, С и Е. Съ­що и иму­но­мо­ду­ла­то­ри. По­лез­ни за вас са пчел­ни­те про­дук­ти.