Всички знаем, че точна диагноза може да се постави след подробни изследвания. Но ние самите трябва да обърнем внимание на себе си, за да хванем проблемите навреме. Ето как:
АКО КОСАТА ПАДА, ИМАТЕ ПОНИЖЕН ИМУНИТЕТ. АКО ЕЗИКЪТ Е СИНКАВ - ПРЕГЛЕДАЙТЕ СЪРЦЕТО СИ

- Ако косата е някак сива, безцветна и чуплива, веднага трябва да вземете мерки и да запълните недостига от витамини от групата В в организма си.

Яжте говежди черен дроб, пълнозърнест хляб и яйца. Следва витамин Е. Явно и той е недостатъчен, ще ви помогнат растителните масла, маслините, зехтинът. Ако косата е мазна, значи съществуват скрити проблеми с червата - неправилно усвояване на мазнините. Или страдате от вегетативносъдова дистония. В този случай трябва да си осигурите повече сън и спокойствие. И накрая - винаги когато се сресвате, падат по няколко кичурчета от косата ви. Това е един от признаците на понижен имунитет. Налага се да изследвате кръвта си, както и да се подложите на биохимичен анализ.

- Разгледайте езика си.

Ако сте здрави, той ще е нежно-розов. Ако обаче е обложен с бял налеп, се прегледайте за проблеми със стомаха и червата. Когато езикът е жълтеникав, имате проблеми с черния дроб, а когато е със синкав оттенък - говори за сърдечни нарушения.


ВСЯКО ИЗМЕНЕНИЕ НА ГЪРДИТЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ МАМОЛОГ

- Струва ви се, че носът ви се е изострил, лицето е бледо, а под очите са се оформили лилави сенки.

Това са проявите на хроничната умора. Ще си помогнете, ако през почивните дни предприемете разходка в планината, или пък си позволите един ден СПА-процедури - плуване, отпускащ масаж и прочее. Освен това се налага да откажете диетите - наблягайте на шоколад, цитрусови плодове и ядки.

- Всяко изменение на гърдите при жените е повод да посетят мамолог.

Става въпрос за изменение на формата или цвета, появяване на “гъша кожа”, уплътнения, секрети от зърната. И при мъжете може да се появи увеличение на млечните жлези. Това говори за специфично хормонално разстройство, свързано с увеличаване на женските хормони - естрогените. Понякога подобни прояви настъпват при диабетноболни.


ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА БЪБРЕЦИТЕ, АКО СУТРИНТА СА ОТЕКЛИ ДОЛНИТЕ ВИ КЛЕПАЧИ

- Ако изведнъж забележите, че в очите са се спукали малки кръвоносни съдчета, по-добре ще бъде това да се дължи на пренапрежение.

Ако обаче това се случва често, не е изключено да се е повишило вътреочното налягане, а също и да имате проблеми с мозъчното кръвообращение. Ако бялото в очите придобие жълтеникав оттенък, това е симптом на нарушена работа на черния
дроб или жлъчния мехур.

- Ставате сутрин и пак виждате в огледалото как са отекли долните ви клепачи.

Това е от бъбреците или пикочния мехур - или сте прекалили със солена и мазна храна и бира предната вечер, или сте пипнали някаква инфекция. Трябва да прегледате сърцето си, ако в триъгълничето над устните се появят синкави сенки, устните ви са бледи, а лицето подпухнало. За сърдечни нарушения говори и задъхването след физическо натоварване.


ВСЯКА НОВА БЕНКА ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ ОТ СПЕЦИАЛИСТ-ДЕРМАТОЛОГ

- Ако през последните седмици или месец забележите нови бенки по тялото си, се прегледайте при дерматолог, защото има риск от онкологичен процес на кожата.

Освен това бенката е проекция на нарушения във вътрешния орган, над който тя се е образувала. Например появяването на ситни бенчици на дясната страна може да говори за някакви нарушения в черния дроб.

- Един ден забелязвате, че в областта на адамовата ябълка, на шията ви се е появило някакво подуване.

Трябва да се прегледате при ендокринолог. Възможно е да става дума за хиперфункция на щитовидната жлеза. Друг признак за нарушена функция на щитовидната жлеза е внезапното отслабване, повишената раздразнителност и колебанията в настроението ви - от еуфория до сълзливост.


ОТЕКЛИТЕ ГЛЕЗЕНИ ОЗНАЧАВАТ СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ ИЛИ ДИАБЕТ II ТИП

- Отоци, болезненост, зиморничавост в китките на ръцете - това са признаци на полиартрит и ревматизъм.

При подпухнали колене и лакти може да става дума за артрит. За развитие на артроза говорят болки в краката. Но за да разберете какво става със ставите ви, вие трябва да се подложите на рентгеново изследване.

- Отичат прасците ви?

Особено вечер, след като цял ден сте били на крака. Това е от умора и ще ви помогнат простички неща - полежете 20 минути, като сложите под краката си една по-голяма възглавница. Направете си баня с морска сол на краката и отпускащ масаж. Глезените често отичат при сърдечна недостатъчност, а също така това може да бъде признак за начало на диабет II тип.

.....................................
Полезно за всички
КАК ДА ПРЕМАХНЕМ ГЛАВОБОЛИЕТО

Всеки от нас страда от главоболие. И най-често си го докарваме сами, твърдят специалистите. Ето няколко полезни съвета срещу едно от най-разпространените страдания:

Избягвайте напрежението!

В 9 от 10 случая болките в главата са свързани със съкращаване на мускулите на главата. Това са болки от напрежение. Често те възникват в резултат на стреса и умората. А са предизвикани от спазми на кръвоносните съдове поради застой в мускулите на главата и шията и тяхното свиване. Такива болки по принцип се появяват надвечер. Те са потискащи, сякаш главата е пристегната с превръзка, а болката се усеща в горната є част.
Ако ви заболи глава след дълго седене пред компютъра или цял ден бързане по различни задачи, ще ви помогнат

отпускащи упражнения и точков масаж

Ако обаче получавате главоболие по 2 пъти в седмицата най-малко, и то без някакво напрежение, тогава може да става дума за хронична умора, скрита тревога и дори маскирана депресия. В този случай е желателно да се обърнете към специалист - невролог и психолог.
Много тясна връзка и често срещано явление -

силни болки в тила възникват при рязка промяна на кръвното налягане

Може да се появят дори главозамайване и прилошаване. В този случай първо измерете кръвното си налягане, защото подобни симптоми се проявяват както при повишено, така и при понижено кръвно налягане.

При повишено кръвно налягане помагат спазмолитиците. Може да превържете главата с вълнен шал и да полежите на по-висока възглавница в тъмна стая. Ярката светлина дразни очните нерви, а това може да засили болката. За оттичането на излишната кръв от главата и премахването на спазмите помага гореща баня за краката. Някои предпочитат да сгреят краката си със синапени лапи.

При понижено кръвно налягане са нужни адаптогени. Това са средства с кофеин и други стимулиращи вещества. Изяжте нещо сладко или изпийте едно кафе с повече захар. Това ще повиши кръвното налягане.

За профилактика на спазмите на кръвоносните съдове трябва да приемате ненаситени мастни киселини. Те подобряват микроциркулацията на кръвта в съдовете на главния мозък и пречат за развитие на атеросклерозата. Най-добрите източници са растителните масла, а също и морската риба - сардина, скумрия, сьомга, риба тон.


НУЖДАЕТЕ СЕ ОТ СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, КОГАТО:

Получите остро главоболие, което по-рано никога не се е случвало.

Усещате болката като внезапен “взрив” вътре в главата си.

Освен болката се нарушава зрението, разстройват се говорът и координацията. Усещате слабост в краката и ръцете и внезапно възникват проблеми с паметта.

Не можете да движите свободно шията си, а при най-малко завъртане на главата получавате много остра болка - възможно е да има прищипани нерви в прешлените на шията.

Получавате главоболие дори при незначително физическо усилие.