Специално пред репортер на вестник "ШОУ" лидерът на ЕВРОРОМА Цветелин Кънчев сподели как е протекъл разпитът за самоубийството на Ахмед Емин, с когото Кънчев е разговарял по телефона малко преди смъртта му.
Цветелин Кънчев е роден на 5 юли 1967 г. в Златица. Има висше образование, по професия е преводач и владее перфектно 4 ромски диалекта. Не е женен официално, но е семеен. Жена му Таня е циганка, Цветелин е приел ромския начин на задомяване - чрез свещена клетва. Има четири деца - момчета, които в момента учат в Кеймбридж. Кънчев влиза в парламента на 24 септември 1997 г. и става депутат от 38-то Народно събрание от листата на БББ. По-късно се прехвърля в Евролевицата. Става секретар и на Националния партиен съвет на Евролевицата по връзките с частния бизнес и малцинствените групи. Председател на инициативния комитет за учредяване на Националната асоциация ЕВРОРОМА, в която по техни данни са се записали около 17 хиляди души. През 1999 г. имунитетът му е свален и му е наложен домашен арест, а на 9 февруари 2000 г. Софийският окръжен съд го осъжда с ефективна присъда от 6 години затвор за побой и отвличане. На 30 януари 2003 г. Цветелин Кънчев е възстановен като председател на ЕВРОРОМА. В края на април 2005 г. вицепрезидентът на България Ангел Марин го помилва, с което отменя изпитателния срок и остатъка от присъдата му.

- Г-н Кънчев, вие сте един от последните, които са разговаряли по телефона със самоубилия се наскоро началник на политическия кабинет на Ахмед Доган - Ахмед Емин. Преди няколко дни бяхте на разпит в полицията. Как протече той?
- Разпитът беше на 29 януари. Разпитваше ме г-жа Детелина Йотова в Районната прокуратура. Оказа се, че не само ме разпитва, но и после умело редактира думите ми. Тя пропусна две съществени неща, които аз й казах, което не знам умишлено или неумишлено беше. Каза ми, че това не е важно и продължи нататък. Но според мен в случая става дума за ниво на компетентност, а не на някакъв умисъл от нейна страна. Аз й казах за какво точно сме си говорили в онзи телефонен разговор с Ахмед Емин, а тя го формулира като "партийни дела". Това стана. А в случая се касаеше за лице от провинцията, което можеше да бъде уличено в нарушение на служебните си задължения - представител на правораздавателната система.

- А вас какво ви свързваше с Ахмед Емин - приятелство, политическо съдружие? Защо според вас се случи това?
- Бяхме много големи семейни приятели. Уважавах го много. Не знам точната причина, поради която си е отнел живота, но според мен просто не са му издържали нервите на човека. Той беше дясната ръка на Ахмед Доган и смея да твърдя, че беше голям професионалист. Дълбоко

се съмнявам, че Доган изобщо има някаква вина за неговото самоубийство,

тъй като освен всичко друго двамата бяха и много близки. Бяха и приятели.

- Снощи вашият приятел от Златица Атанас Милев е застрелян в дома си. Какво знаете по случая?
- С Наско бяхме много добри приятели. Разбрах, че крадци са влезли в дома му, докато него го е нямало, вързали са жена му и 11-годишното му дете, за да търсят пари. В този момент той се е прибрал и те са го убили в сърцето пред очите на семейството му. Още не мога да повярвам. Ще предизвикам проверка в местната Районна прокуратура.

- Каква е баба ви, освен че е доста емблематична жена. Разкажете ми нещо повече за нея. Знам, че е на 99 години...
- Баба ми Станка е един уникален човек, когото аз безкрайно обичам. Нещата тръгнаха от това, че навремето Кеворк Кеворкян през 2003 г. навърза няколко последователни събития. Тъй като стана така, че до моето дело двама полицаи се самоубиха, един прокурор от Апелативния съд получи инфаркт, мъж от Окръжна прокуратура стигна до кофите за боклук. Тоест, искам да кажа, че тези, които ми спретнаха делото, не видяха нищо добро. Тогава Кеворкян ги навърза хронологично тези неща и стигна до извода, че баба ми едва ли не ги е “благословила”. Защото тя има такива способности,

била е много близка приятелка с баба Ванга.

Двете често са се чували и виждали, преди Ванга да почине. Та, баба ми всъщност още преди време ме е орисала така, че който ми направи лошо, да му се върне, умножено по 6, а който добро - по 7. И явно това нещо ги е достигнало тези хора...

- Къде е тя в момента? При вас ли живее?
- Не, живее на село. На 99 години е и да е жива и здрава. Пушачка е от 14-годишна възраст и казва така: "Болестите идват от главата, не от цигарите".

- А откога датира дружбата на баба ви с Ванга? Виждам в офиса ви, че има портрет на Ванга.
- Много от отдавна. Двете се познаваха отлично. Ванга често й звънеше по телефона. В началото тя е видяла, че има някаква дарба, която впоследствие е доразвита умишлено. Това всъщност й е наследство от нейната баба. Обяснението е в Майката природа, която виждаме всеки ден. Баба ми обяснява Вселената като един огромен източник на енергия, но винаги тази енергия се контролира от някакъв разум. И казва, че във всеки миг и час планетите застават по определен начин, излъчват определен вид енергия. Като стане дума за Ванга, даже казва: "Тя познаваше кога какво ще стане, ама не можеше да променя нещата".

- Съветвате ли се с баба си, когато взимате важни политически решения? Тя как възприема политическата ви кариера?
- Ооо, често спорим по този въпрос. Тя изобщо не долюбва политиците, казва: "Какво правиш при тези маскари, мястото ти не е там". Смята, че се омърсявам покрай тях. Винаги е държала да се занимавам с бизнес. Но винаги, когато види, че нещо ми куца, ми помага. Не съм се съмнявал никога в това, а и тя не е предавала никога доверието ми.

- Вие сте зет на фолкиконата Азис. Преди известно време той заяви, че ще влиза в голямата политика. Ще става ли депутат Азис от ЕВРОРОМА?
- Той беше за кратко в политиката - беше водач на варненската листа през 2005 г., но ще ви кажа, че тогава за нас това си беше една генерална репетиция, защото успяхме да си извадим много ценни изводи, специално за нашия електорат. Уверихме се, че колкото и странични хора да твърдят, че циганите са неграмотни и не умеят да различават нещата, това ни най-малко не е вярно. И веднага

давам пример - Азис беше водач на варненската листа,

а аз - на бургаската. Аз извадих три пъти и половина повече гласове от него, което е показателно! Неговите гласове бяха 1400, а моите - 4700. Това говори само за едно - че нашите хора правят ясна разлика между политика и шоумена. Смятам, че Азис въпреки всичко не би искал да се занимава повече с политика, изборът си е негов. Но там, където е в момента, поне по мое мнение, се справя блестящо.

- Какво стана с вашата телевизия - "Амари ТВ"?
- Да сме живи и здрави, очаква се до месец и половина - два най-късно да стартира официално. Ще има 24-часова програма и ще бъде телевизия, насочена към ромската общност. Телевизия, която трябва да покаже циганите такива, каквито са, а не такива, каквито се опитват да ги изкарат. Вие първи научавате за това и ще ви поканя, за да отразите старта.

- Преди 2 години шефът на кабинета на президента Първанов и бивш началник на Генщаба - ген. Никола Колев, заяви, че циганите трябва насилствено да бъдат откъсвани от битовата си среда с цел превъзпитаване. Какъв е вашият коментар?
- Спомням си много ясно случая. Беше изтекла някаква разпечатка от секретен доклад до президента Първанов в медиите. Аз самият бях много ядосан от това изказване. Даже на няколко пъти правихме срещи с президента, който ме прие много радушно. Разговаряли сме по въпроса достатъчно и всъщност се оказа, че явно е било грешка на стенографката.

- Вашият доскорошен медиен прякор беше "Дон Цеци". Какво ви донесе той и защо се отказахте от него?
- Аз го подарих официално на едно момче от Ловеч. То много искаше да го наричат по този начин. Да е жив и здрав да си го стопанисва. А иначе фактът, че големият ми син се казва Джовани, а другият - Микеле, означава ли това, че аз трябва да бъда "Дон"?! Не, разбира се. Аз съм достатъчно ангажиран с мисията си по циганските квартали и нямам време да ходя и на мероприятията на европейската аристокрация.

- А не ви ли донесе полза при срещите ви със Симеон Сакскобургготски?
- О, да, не мога да го отрека. Ще ви кажа, че аз

нямам отказана среща с прякора дон Цеци при царя.

След като го подарих, нещата се промениха.

- Сред ромите има ли олигарси?
- Не, категорично няма. Има много богати цигани така, както има и много богати българи. Но самата България е толкова малка, за да се намери почва за тъй наречените олигарси. Трябва да сме минимум 50 милиона население и даден бизнесмен да контролира поне 10% от него, за да стане олигарх. А това е абсурд!

- Всички си спомняме, че преди време Нели Куцкова беше съдийката, която ви осъди и ви вкара в затвора. Какво изпитвате към нея днес?
- Ооо, даже не гледам гневно на нея. Поради простата причина, че благодарение на Нели Куцкова на мен ми беше направен един невъобразимо силен PR, който са изчислили приблизително, че се равнява най-малко на 3 милиона долара. Най-малко... Но, горката Куцкова в случая стана жертвата, а не аз. На нея й беше обещано, че ако ме осъди, ще стане вицепрезидент, но тя не си направи сметката, че това без ромските гласове не може да стане. А след това последователно се прости и с всичките си постове, които заемаше. Престана да бъде и член на Висшия съдебен съвет, председател на Софийския окръжен съд, председател на съюза на съдиите. Извинявам се, но мен ме осъдиха за едно куче, оценено на 22 лв.?! Целият ми международен имидж е именно благодарение на съдия Нели Куцкова и нейните усилия, за което всъщност трябва да съм й благодарен. И съм!

- Как се борите с това пословично джебчийство при циганите. В Европа мислят българите за престъпници?!
- Преди време беше наистина така, а сега кражбите ни ги свързват единствено с еврофондовете. Сега от Европейския съюз казват така: "Къде са милите джебчии, защото сега видяхме кои са големите крадци на еврофондове?". Имиджът на България в никакъв случай не е изчистен, но покрай по-голямото зло забравиха по-малкото. Бях дал тогава едно интервю пред сп. "Пийпъл", в което обясних точно това. Ако имаме достатъчно властови инструмент в ръцете, знаем как да се справим с тези хора. И само ние можем да се справим с тях, никой друг.

- Повечето цигани твърдят, че са бедни, а в същото време не малко част от тях вдигат къщи и палати. Откъде намират пари за подобен лукс?
- Уверявам ви, че този циганин, който твърди, че е беден, наистина е такъв. Няма циганин, който да твърди, че живее бедно, а в същото време да живее охолно. Няма богати просяци сред циганите. Макар че вие сте много красива - излезте да просите някъде и ще видите, че парите няма да ви стигнат за палат в "Бояна". А богатите цигани взимат пари оттам, откъдето ги взимат и богатите българи. Няма разлика никаква. Давам ви веднага за пример моя съсед Вальо Топлото - ако направите проверка, ще установите, че над 50% от фирмите, които са изпълнявали строителни поръчки в "Топлофикация", са ромски фирми.

- Кои са "звездните" политици в България?
- Ами сещам се само за Сергей Станишев.

- А какво ви е мнението за Бойко Борисов?

- Безспорно голяма личност, само че без добър екип. Той имаше шанса да стане обединител на нацията, все още не го е пропилял напълно. Един добър политик трябва да има екип зад гърба си. Бойко позволи да бъде вкаран в едно клише "политик" и това му е най-голямата грешка. Колкото по-бързо излезе оттам, толкова по-добре за него. Иначе смятам, че е и един прекрасен човек, който може да бъде обединител на нацията.

- Кажете ми, с какво лидерът на ЕВРОРОМА пречеше на Иван Костов?
- ЕВРОРОМА беше създадена през 1998 г. - времето, през което Иван Костов беше започнал да цепи ДПС. Точно си беше повярвал, че ще смачка окончателно ДПС, когато се появи ромският вариант на партията. Това просто не успя да го преглътне. А имаше и икономически причини - Костов искаше да ми вземе най-големия завод на територията на София, който всъщност ми беше продал. Спомняте си, че малко преди това се беше опитал да вземе и МТел точно по същата схема.
- От 1990 г. насам Европа е дала над 200 млн. долара за подобряване живота на ромите в България. Къде отиват тези пари?
- Точно така, но вече не са над 200, а общо над 400 милиона долара. Съществуват над 700 обществени организации, в които няма нито един ром, в поне три четвърти от тях. Това е дело на много "загрижени" за ромите хора. Само с половината от тези пари можехме да направим чудеса. Но уви! Ако тази година не стартира подготвената от нас национално-образователна програма, аз предупреждавам най-отговорно, че

след 15 години ще има над 3 милиона неграмотни овълчени и озверели цигани.

Просто защото няма как да им се помогне.

- Вярно ли е, че вие сте по-охраняван от президента? От какво ви е страх?
- А така?! Сериозно... Аз имам един шофьор и един сътрудник - числом и словом двама. Нито съм охраняван, нито ме е страх от нещо или от някого. Имам страх само от великата Майка природа и нейният създател!

Едно интервю на Анелия ПОПОВА