Ан­тон Ге­ор­ги­ев е ро­ден през 1958 г. в Со­фия. След за­вър­ш­ва­не­то на бив­ша­та Ме­ди­цин­с­ка ака­де­мия ра­бо­ти по раз­п­ре­де­ле­ние в Раз­г­рад. За­ни­ма­ва се пре­дим­но с гръд­но-ко­рем­на хи­рур­гия. Три го­ди­ни е бил ле­кар към Цен­тъ­ра на про­миш­ле­ност­та на Бъл­га­рия в Мос­к­ва.
Има спе­ци­ал­ност по об­ща хи­рур­гия. От 1989 го­ди­на до днес е на­у­чен сът­руд­ник в Пър­ва хи­рур­гич­на кли­ни­ка към сек­ция “Спеш­на хи­рур­гия” в “Пи­ро­гов”. Има спе­ци­а­ли­за­ции по тран­с­п­лан­та­ци­он­на хи­рур­гия (най-ве­че - на че­рен дроб) в Мад­рид и в Бер­лин (вто­ра ба­за на све­тов­но­из­вес­т­на­та бол­ни­ца “Ша­ри­те”). Там е спе­ци­а­ли­зи­рал под ръ­ко­вод­с­т­во­то на един от най-вид­ни­те хи­рур­зи в све­та - проф. Ной­ха­ус.

- Д-р Ге­ор­ги­ев, как­во пред­с­тав­ля­ва иле­у­сът? Как­ви ви­до­ве са из­вес­т­ни?
- Иле­ус оз­на­ча­ва чрев­на неп­ро­хо­ди­мост. Из­вес­т­ни са два ви­да иле­ус - ме­ха­ни­чен (кой­то се де­ли на об­ту­ра­ци­о­нен и стран­гу­ла­ци­о­нен) и ди­на­ми­чен. Обект на хи­рур­ги­я­та е ме­ха­нич­ни­ят иле­ус.
- Кой е най-дра­ма­тич­ни­ят?
- Стран­гу­ла­ци­он­ни­ят. Той е най-бър­зо про­ти­ча­щи­ят. Обик­но­ве­но се сре­ща при мла­ди хо­ра - мо­ми­че­та с из­вън­ма­точ­на бре­мен­ност; при хо­ра със сле­до­пе­ра­тив­ни хер­нии; при па­ци­ен­ти, опе­ри­ра­ни по по­вод на дру­ги ко­рем­ни за­бо­ля­ва­ния. След опе­ра­ци­я­та се об­ра­зу­ват срас­т­ва­ния на чер­ва­та. Стран­гу­ла­ци­он­ни­ят иле­ус е пре­дим­но на тън­ко­то чер­во, ко­е­то е бо­га­то кръ­вос­наб­де­но и инер­ви­ра­но. Бол­ки­те са мно­го сил­ни. Вед­на­га тряб­ва да се ре­а­ги­ра по хи­рур­ги­чен на­чин.
- Как­во точ­но ста­ва с чер­во­то?
- То ся­каш са­мо се “обес­ва” на хра­не­щи­те го съ­до­ве и нер­ви. Стран­гу­ла­ци­он­ни­ят иле­ус въз­ник­ва най-чес­то при пред­шес­т­ва­щи опе­ра­ции. При пер­фо­ри­рал апен­дикс нап­ри­мер след 4-5 до 8 го­ди­ни в ко­ло­на се об­ра­зу­ват срас­т­ва­ния меж­ду тън­ки­те чер­ва. В та­къв мо­мент - осо­бе­но при пре­яж­да­не - чер­во­то се за­вър­та око­ло своя ра­декс.

То­га­ва се на­ла­га спеш­на ин­тер­вен­ция,

за­що­то во­ди до бър­зо пов­ръ­ща­не и до обез­вод­ня­ва­не на ор­га­низ­ма. Всич­ки би­о­хи­мич­ни по­ка­за­те­ли рух­ват за крат­ко вре­ме. Имен­но за­то­ва на­ме­са­та тряб­ва да бъ­де мно­го бър­за.
- Кои са ос­нов­ни­те сим­п­то­ми при иле­ус?
- Сил­на бол­ка, по­ду­ти­на и нес­пир­ни пов­ръ­ща­ния, ко­и­то за­веж­дат па­ци­ен­та при ле­ка­ря (при ин­кар­це­ра­ци­о­нен и стран­гу­ла­ци­о­нен иле­ус). При иле­ус на де­бе­ло­то чер­во най-важ­ни­те сим­п­то­ми са по­ду­ва­не­то на ко­ре­ма, не­въз­мож­ност­та да се хо­ди по го­ля­ма нуж­да по ня­кол­ко дни, по­я­ва­та на ме­те­о­ри­зъм, из­кур­к­ва­ни­я­та на чер­ва­та, а по-къс­но и пов­ръ­ща­не. Пов­ръ­ща­не­то се по­я­вя­ва в по-къс­ни­те ста­дии. При всич­ки слу­чаи се тър­си спе­ци­а­ли­зи­ра­на по­мощ.
- Хи­рур­гич­но­то ле­че­ние на об­с­т­рук­тив­ния иле­ус пре­диз­ви­ка­тел­с­т­во ли е за хи­рур­га?
- Да. Пре­диз­ви­ка­тел­с­т­во­то е из­к­лю­чи­тел­но го­ля­мо, осо­бе­но при теж­ки и за­пус­на­ти слу­чаи, ко­и­то ид­ват къс­но при нас в със­то­я­ние на елек­т­ро­ли­тен дис­ба­ланс. Проб­ле­мът не е са­мо в опе­ра­тив­но­то ле­че­ние, но и в сле­до­пе­ра­тив­ния пе­ри­од - ко­рек­ци­я­та на всич­ки на­ру­ше­ния в би­о­хи­мич­ни­те по­ка­за­те­ли. Па­ци­ен­ти­те пос­тъп­ват обик­но­ве­но с мно­го теж­ка кли­нич­на кар­ти­на, с ану­рия (лип­са на ури­на). След пов­ръ­ща­ни­я­та стой­нос­ти­те на азот­ни­те те­ла чес­то са мно­го ви­со­ки. Ако в сле­до­пе­ра­тив­ния пе­ри­од всич­ко то­ва не се ко­ри­ги­ра, се сти­га до срив в цир­ку­ла­ци­я­та. То­га­ва смър­т­ност­та е го­ля­ма.
- Неп­ри­ят­ни ли са за ле­че­ние ус­ло­жнeни­я­та на за­бо­ля­ва­не­то?
- Мно­го. Ста­ва ду­ма за т.нар. ре­ци­ди­ви­ращ иле­ус. Мно­го от бол­ни­те за­вър­ш­ват с про­ти­во­ес­тес­т­вен анус, ко­е­то е твър­де неп­ри­ят­но. За хи­рур­зи­те съ­що не е при­ят­но. Но

опе­ра­ци­и­те са жи­во­тос­па­ся­ва­щи


При иле­у­са пър­во тряб­ва да се из­вър­ши жи­во­тос­па­ся­ва­ща опе­ра­ция, а пос­ле да се мис­ли за ко­рек­ции, за въз­с­та­но­вя­ва­не на па­са­жа. Ле­ка­ри­те, ко­и­то се за­ни­ма­ват с та­ко­ва ле­че­ние, тряб­ва да са мно­го доб­ре под­гот­ве­ни и да вла­де­ят об­ща­та хи­рур­гия пер­фек­т­но.
- Вяр­но ли е, че след опе­ра­ци­я­та тряб­ва да се дъв­че дъв­ка?
- Не. Един­с­т­ве­но обяс­не­ние за та­ко­ва дей­с­т­вие би мог­ло да се свър­же с от­де­ля­не­то на по­ве­че слюн­ка, за да се сти­му­ли­ра пе­рис­тал­ти­ка­та. Но не ка­ра­ме па­ци­ен­ти­те да дъв­чат дъв­ка.
- Па­ци­ент с иле­ус, кой­то не е на­яс­но със здрав­на­та ор­га­ни­за­ция в Со­фия нап­ри­мер, към ко­го тряб­ва да се обър­не?
- Иле­у­сът се ле­ку­ва във всич­ки град­с­ки бол­ни­ци, в спе­ци­а­ли­зи­ра­ни­те кли­ни­ки. Нап­ри­мер, в бол­ни­ца “Све­та Ан­на”, Во­ен­на бол­ни­ца, ба­за “Ло­зе­нец”, “Пи­ро­гов”, бол­ни­ца “Ца­ри­ца Йо­ан­на”. Обик­но­ве­но лич­ни­ят ле­кар на­соч­ва па­ци­ен­ти­те към ко­го да се обър­нат. Пре­ди има­ше ра­йо­ни­ра­не, но днес ня­ма та­ко­ва. И от Со­фия, а и от ця­ла Бъл­га­рия

все­ки бо­лен мо­же да бъ­де ле­ку­ван в из­б­ра­на от не­го бол­ни­ца

- Ако при вас дой­де па­ци­ент от Сви­лен­г­рад без нап­рав­ле­ние от лич­ния си ле­кар, ще го при­е­ме­те ли в “Пи­ро­гов”?
- Ако има кли­нич­ни дан­ни за иле­ус - вед­на­га!
- Д-р Ге­ор­ги­ев, вяр­но ли е, че ту­мо­ри­те на де­бе­ло­то чер­во во­дят до иле­ус?
- Да. Ако ту­мо­рът е в дяс­на­та част на де­бе­ло­то чер­во, обик­но­ве­но се раз­ви­ва ане­мия и су­би­ле­ус­ни яв­ле­ния. Част от со­ко­ве­те и хра­на­та пре­ми­на­ват през чер­во­то, но не пъл­но­цен­но.
- А ако нас­тъ­пи пъл­но за­пуш­ва­не?
- В та­ки­ва слу­чаи ко­ре­мът се по­ду­ва и се по­я­вя­ват бол­ки.
Но си­ту­а­ци­я­та не е тол­ко­ва дра­ма­тич­на, как­то е при стран­гу­ла­ци­он­ния иле­ус.
- Как­во оз­на­ча­ва чес­то пов­та­рящ се иле­ус?
- Има па­ци­ен­ти, пред­раз­по­ло­же­ни към срас­т­ва­не на чер­ва­та. След вся­ка опе­ра­ция срас­т­ва­ни­я­та ста­ват все по­ве­че и по­ве­че. Те во­дят до вто­рич­ни и тре­тич­ни опе­ра­ции.
- От как­во се за­пуш­ват чер­ва­та?
- На пър­во мяс­то от ту­мо­ри. Мо­гат да се за­пу­шат от чуж­ди те­ла. Съ­щес­т­ву­ва т.нар. ли­то­ге­нен (ка­ме­нен) иле­ус. Ка­мък от жлъч­ка­та пре­ми­на­ва през фис­ту­ла в чер­ва­та и обик­но­ве­но за­пуш­ва тън­ко­то чер­во. То­ва се до­каз­ва мно­го труд­но. Най-чес­то го пра­вим на опе­ра­ци­он­на­та ма­са.
- С как­во е свър­за­но преп­ли­та­не­то на чер­ва­та?
- По­ня­ко­га чо­век се раж­да с мал­ко по-раз­лич­но на­мес­т­ва­не на чер­ва­та. Око­ло ко­лед­ни­те и но­во­го­диш­ни­те праз­ни­ци имах­ме

мно­го слу­чаи на хо­ра, ко­и­то са пре­я­ли

Из­вес­т­но е, че по Ко­ле­да се кон­су­ми­ра пре­дим­но це­лу­лоз­на хра­на - фа­сул, зе­ле и т.н. Дой­до­ха мно­го па­ци­ен­ти, по­лу­чи­ли кри­зи. По­ве­че­то от тях бя­ха ле­ку­ва­ни кон­сер­ва­тив­но. Но ня­кои стиг­на­ха до опе­ра­ции.
- Как­во оз­на­ча­ва вол­ву­лус?
- Вол­ву­лус е за­вър­та­не на чер­во­то. Най-чес­то на сиг­ма­та (ля­ва­та част на де­бе­ло­то чер­во). Все­ки тре­ти-чет­вър­ти чо­век има мал­ко по-дъл­га ля­ва част на де­бе­ло­то чер­во. Ня­кои от хо­ра­та се раж­дат та­ка. В един мо­мент - при пре­яж­да­не, при за­пек - нас­тъп­ва та­ко­ва за­вър­та­не. Ко­га­то то е на 360 гра­ду­са, не­ща­та ста­ват мно­го дра­ма­тич­ни. Бол­ка­та е сил­на. В ля­ва­та част на ко­ре­ма се опип­ва чер­во ка­то кол­бас. То е сил­но бо­лез­не­но. Ако па­ци­ен­тът дой­де нав­ре­ме в хи­рур­гич­но­то от­де­ле­ние, вед­на­га се пра­ви адек­ват­на опе­ра­ция. Раз­вър­т­ва­ме чер­во­то в нор­мал­но­то му по­ло­же­ние, кръв­та дос­ти­га до не­го, то се ос­ве­жа­ва.
- В про­ти­вен слу­чай?
- По­чер­ня­ва, нек­ро­ти­зи­ра. На­ла­га се да се ре­зи­ци­ра. При за­ба­вя­не мно­го чес­то па­ци­ен­ти­те прик­люч­ват с анус пре­тер.
При ед­но ран­но ид­ва­не на бол­ния с вол­ву­лус е въз­мож­но не­ща­та да се оп­ра­вят са­мо с по­мощ­та на ен­дос­ко­пис­ти­те. През ану­са чрез рек­тос­коп се вли­за в де­бе­ло­то чер­во. До­ри не се сти­га до опе­ра­ция.
- Бих­те ли раз­ка­за­ли ин­те­рес­ни слу­чаи от прак­ти­ка­та си?
- Имах ед­на па­ци­ен­т­ка с ли­то­ге­нен иле­ус. Бе пре­диз­ви­кан от ка­мък в жлъч­ния ме­хур. Сис­те­ма­та на ка­нал­че­та на жлъч­ка­та е мно­го слож­на.

Ка­мъ­кът бе го­лям кол­ко­то ко­ко­ше яй­це


Той не мо­же­ше да пре­ми­не през жлъч­ка­та и глав­ния жлъ­чен про­ток. Бе про­бил през ед­на фис­ту­ла и бе по­пад­нал в два­на­де­се­топ­ръс­т­но­то чер­во. Пре­ди то­ва же­на­та бе има­ла мно­го кри­зи, но се бе въз­дър­жа­ла да хо­ди на ле­ка­ри. На око­ло 30 см пре­ди края на тън­ко­то чер­во, къ­де­то се на­ми­ра апен­дик­сът, то­зи къ­мък бе­ше спрял. Има­ше по­ду­ва­не на чер­ва­та, бол­ки. Та­ка дой­де при мен. В на­ча­ло­то мис­лех, че при­чи­на­та е дру­га. Из­не­на­да­та бе­ше ка­мъ­кът. Опе­ра­ци­я­та се ока­за лес­на. От­во­рих тън­ко­то чер­во с око­ло 2 см, из­ва­дих ка­мъ­ка и за­ших чер­во­то. Не бе­ше теж­ко за из­пъл­не­ние, но на­ход­ка­та се ви­дя на опе­ра­ци­он­на­та ма­са. Пред­ва­ри­тел­но не мо­жех да зная, че за­пуш­ва­не­то ще бъ­де пре­диз­ви­ка­но от ка­мък.
- Кое е най-важ­но­то, ко­е­то тряб­ва да зна­ят чи­та­те­ли­те на вес­т­ник “Док­тор”?
- Най-важ­но­то е да взи­мат пре­ван­тив­ни мер­ки. Ако ня­кой мъж се съм­ня­ва, че има хер­ния (по­ду­ти­на в сла­бин­на­та об­ласт или в об­ласт­та на пъ­па), вед­на­га тряб­ва да оти­де при хи­рург. Пра­ви се са­мо един прег­лед, ни­що дру­го. Съ­вет­вам хо­ра­та, ко­и­то имат хер­нии, да не но­сят ко­ла­ни. Те чес­то ус­лож­ня­ват ра­бо­та­та на хи­рур­га, за­що­то се об­ра­зу­ват срас­т­ва­ния меж­ду хер­ни­ал­ния сак и ко­жа­та. А ед­на нав­ре­мен­на опе­ра­ция е мно­го ле­ка. Се­га при­е­ма­ме та­ки­ва па­ци­ен­ти, опе­ри­ра­ме ги и ги из­пис­ва­ме на дру­гия ден. Ако бол­ни­ят е с ин­кар­це­ра­ция, със­то­я­ни­е­то е спеш­но. На­ло­жи ли се ре­зек­ция на чер­ва, не­ща­та ста­ват мно­го слож­ни и с го­ле­ми рис­ко­ве за жи­во­та. Не­ка ва­ши­те чи­та­те­ли зна­ят, че е

за­дъл­жи­тел­но да пра­вят про­фи­лак­тич­ни прег­ле­ди на де­бе­ло­то си чер­во, осо­бе­но ако са над 50-го­диш­на въз­раст

Ако имат на­ли­чие на кръв при из­хож­да­не по го­ля­ма нуж­да, ако имат бол­ки в ко­ре­ма, вед­на­га тряб­ва да по­тър­сят хи­рург - спе­ци­а­лист. Лич­ни­те ле­ка­ри ня­мат та­ка­ва под­го­тов­ка и уме­ния. В хи­рур­гич­ния ка­би­нет с един прег­лед мо­гат да се ус­та­но­вят мно­го не­ща. Ува­жа­е­ми чи­та­те­ли, не се при­тес­ня­вай­те, ако ня­ма­те та­лон!
Ви­на­ги ще бъ­де­те при­е­ти в хи­рур­гич­ни­те кли­ни­ки на “Пи­ро­гов”.
Тряб­ва да зна­е­те съ­що, че в мо­мен­та раз­по­ла­га­ме с мно­го съв­ре­мен­на тех­ни­ка за без­к­ръв­ни опе­ра­ции - бол­ни с хе­мо­ро­и­ди или с ле­ки проб­ле­ми в жлъч­ния ме­хур се опе­ри­рат вед­на­га и се из­пис­ват на дру­гия ден. Чи­та­те­ли­те на вес­т­ник “Док­тор” ви­на­ги мо­гат да по­лу­чат хи­рур­гич­на кон­сул­та­ция на ви­со­ко ни­во в ка­би­нет № 105.

Ед­но ин­тер­вю на Здрав­ка ИВА­НО­ВА