Сигнали за болести на вътрешните органи се появяват по кожата, в някои случаи едновременно с началото на болестта, а в други - много преди появяването на самото заболяване, което позволява своевременно да се вземат превантивни мерки.
Уважаеми приятели! Казвали са ми, че по това как се променя кожата на лицето може да се прави диагностика. Искам да ви помоля, ако това наистина се прави, да разясните по какъв начин?
Галина Пантелеева, София

Предлагаме ви 25 признака, които са безусловно потвърдени от медицинската практика:

- Наличието на много напречни бръчки на челото (чело като хармоника), с навика да повдига като че ли учудено веждите си е признак за склонност към алкохолизъм.

- “Горчива” резка между веждите (особено в комбинация с плътно стиснати устни) говори за това, че човекът страда от продължителни хронични болки.

- Блестящи очи, леко изпъкнали, които привличат погледа и те карат да си загубиш ума по тях - са признак за заболяване от гуша.

- Оцветената в жълто склера на очите говори за проблеми с черния дроб.

- Дълги, извити, красиви мигли - показват белодробни проблеми или принадлежат на хора, предразположени към белодробни патологии и астма.

- Торбички и тъмни кръгове под очите имат хора с болни бъбреци или пикочен мехур.

- Повишеното окапване на косата - симптом на драстично намаляване на имунитета, след или на фона на сериозно заболяване.

- Анемично, безизразно лице, като мимиката на лицето не съответства на случващите се събития, е симптом за тежко психично заболяване, особено шизофрения.

- Покрито с много бръчки лице, дори и при млади хора - показва ендокринни нарушения.

- Червени венички в склерата - сигнал за нервна преумора или хронична умора.

- Еластична изпъната кожа на лицето - знак за здраве. А повяхналата говори за преждевременно остаряване на кожата. Това става при заболявания, свързани с обмяната на веществата и със стомашно-чревния тракт.

- Общо подуване на лицето - болно сърце.

- Безжизнен тен на лицето, “смъкнато” надолу лице - знак за развитието на туморни заболявания.
- Капилярна мрежа по бузата - сигнал за повишено кръвно налягане и склонност към инсулти - апоплектичен тип.

- Лека светла пигментация по лицето на жена - признак за бременност.

- Появата на жълто-кафяви пигментни петна по лицето говори за бъбречната патология.

- Розови или червени бузи и синкави устни - митрален порок на сърцето.

- Синеещо бледо лице - симптоми на анемия или белодробно заболяване. Восъчна бледност - знак за туберкулоза.

- Кокетливо притворени устни - признак за наличието на аденоиди, синузит.

- Отпуснати ъгли на устата и очите - външната проява на депресията.

- Долната устна се смалява за сметка на горната, която се увеличава - признак на онкологично заболяване.

- Сухи устни с ранички в ъгълчета са сигнал за гастрит или язва на стомаха.

- Чупливи косми на косата - обменен дефицит, дефицит на витамини.

- Мазна коса - признак за ендокринни проблеми, заболявания на стомаха и червата.

- Характерни кафяви петна - “меча” кожа в ириса - знак за предразположеност към рак.


Промени в кожата при болести на сърцето

- Доста сигурен признак за диагностика на евентуален инфаркт на миокарда е нарушаването на чувствителността, до изтръпването на кожата между брадичката и долната устна.

- Ако преминем по-нагоре в тази зона, наличието на дълбоки бръчки между устните и носа подсказва за дефект на сърдечната клапа, който обикновено е с ревматичен произход.

- Следва да се отбележи, че започващата сърдечна недостатъчност се проявява чрез периодично повтаряща се цианоза на устните. Появата й изисква спешни мерки, за да се нормализира хемодинамиката.

- Един от важните признаци на повишено натоварване на сърцето и кръвоносните органи е дълбоката и удължена бръчка между носа и устните, изразена и от двете страни.

- За невроза на сърцето показва тясна задна част на носа. Червеният и изгърбен нос с изпъкнали вени на кръвоносните съдове показва сърдечна патология, придружена от високи нива на кръвното налягане. Ниското кръвно налягане често се проявява чрез синьо-червен цвят на носа.

- За болести на сърцето говорят и крилцата на носа със синьо-червен цвят.

- Слепоочието - важна диагностична област, която посочва сериозността на процесите, които протичат в организма.

Изпъкналата под кожата темпорална артерия, с ясно очертани резки контури, съчетана с периодично почервеняване на лицето, показва рязко повишаване на кръвното налягане с възможно проявяване на хипертонична криза.

- Състоянието на темпоралната артерия, както е описано по-горе, заедно с пребледняване на лицето показва склероза на мозъчните съдове, утежнена от високо кръвно налягане от бъбречен произход.