ЗАХАР В КРЪВТА
ПОДСЛАДЕТЕ ЖИВОТА СИ!

Учените са доказали, че зависимостта към захарта при болните от хипогликемия напомня алкохолната

“Една от болестите на века” - така лекарите все по-често наричат хипогликемията - ниско съдържание на захар в кръвта. По-рано са смятали, че това заболяване се отнася за хората, страдащи от диабет, пълнота, заболяване на задстомашната жлеза и алкохолизъм. Но изследванията през последните години установиха, че хипогликемията се развива на фона на повечето коварни женски заболявания (преди всичко предменструален синдром и при патологии на млечните жлези), а също и в следродовия период.

НЕДОСТИГ НА ЗАХАР В ОРГАНИЗМА
Въпреки че от хипогликемия страдат жени във всяка възраст, по-често проблемите със съдържанието на захар в кръвта започват още през юношеските години поради неправилно хранене (всякакви диети и прекаленото ядене на сладкиши). В зряла възраст развиването на болестта провокира образуването на тумори на различните органи, заболявания на черния дроб и на централната нервна система.
За съжаление много лекари не могат да поставят диагноза за това разпространено заболяване, тъй като резките колебания на равнището на кръвната захар не може да се следи без провеждане на специални анализи-тестове (обикновено се предписват само на диабетици за определяне на жизненоважни за тях показатели). Състоянието на “захарен глад” се компенсира с обикновен шоколад или други сладкиши.
Учените са доказали, че зависимостта към захарта при болните от хипогликемия напомня алкохолната - с други думи - колкото повече ядеш сладки неща - толкова по-голямо желание изпитваш да ги ядеш и толкова по-зле се чувстваш!

ОСНОВНИ СИМПТОМИ НА ХИПОГЛИКЕМИЯТА
При жените, страдащи от хипогликемия, рязко се променя характерът: те стават нервни, дразними, агресивни, нетърпеливи, разсеяни. Освен това има често главоболие, започват проблеми с храносмилането, преди хранене се появява гадене. Намалява работоспособността, започва да забравя. Основният симптом е постоянната умора. Колкото повече си почива, жената се чувства по-уморена и съсипана. През деня не може да се държи на крака от умора, а през нощта страда от безсъние или трудно заспива. Пристъпите на хипогликемия са подпомогнати от големия интервал между хранене, усилената физическа активност, силните емоции, а понякога дори и от чашка с алкохол, изпита през деня с приятели. Много често пристъпите се появяват в предменструалния период (неприятните признаци възникват понякога и 10 дни преди менструация). При лека форма на хипогликемия пристъпът е съпроводен със силен глад, започва с изпотяване, треперене на краката, тахикардия, а при тежка форма - може да завърши със загуба на съзнание и конвулсии. Мъжете, които страдат от хипогликемия, рухват изведнъж. Те могат да получат пристъп при силно физическо натоварване, стрес или продължителен глад.

КРАТКА СПРАВКА
В организма възниква затворен кръг: един-два часа след възбудата захарта “пада” и човек се чувства уморен и без настроение. Тогава се пие чаша кафе или чай с нещо сладко - нивото на захарта в кръвта рязко се вдига и се чувства прилив на енергия. Задстомашната жлеза активно доставя инсулин, който бързо неутрализира захарта. И човек отново се чувства уморен и тъжен и ръката сама се протяга към бонбоните, шоколада или чашата със сок.

Продукти, които трябва да се ядат, за да не атакува хипогликемията:
- Нетлъсто месо (агнешко, телешко), морска риба (сардина), яйца, кашкавал, растително олио (зехтин или царевично) и натурално масло.
- Черен и бял хляб - едрозърнест, грах, соя, фасул, леща, каша от кафяв ориз, царевица, ечемик, овес, пшеница (без захар).
- Зелени зеленчуци, домати, гъби, плодове - пресни и консервирани без захар - не повече от 300 гр на ден.
- Млечни продукти, черен шоколад, тръстикова захар или фруктоза.

ЛЕЧЕБНО МЕНЮ ПРИ ХИПОГЛИКЕМИЯ
Първи ден
През целия ден яжте морска риба с каша или поизсъхнал хляб, кашкавал, омлет с гъби, зелена салата, пийте прясно изцедени сокове.
Втори ден
През целия ден яжте пресни зеленчуци, зелена салата, варено или задушено месо с бобови растения (грах, фасул, леща), плодове, пийте зелен чай.
Трети ден
През целия ден яжте пресни зеленчуци, риба с гарнитура от зеленчуци, кашкавал и зелена салата, пийте запарки или компоти от ягоди, малини, къпини, боровинки и др. (без захар).

ТОВА Е МНОГО ВАЖНО!
- Съблюдавайте примерната диета не по-малко от 3 месеца, като успоредно проведете курс от 14 дни с приемане на фитопродукти. Това ще спомогне да се нормализира функцията на задстомашната жлеза.
- Три пъти на ден пийте по чаена чаша запарка от папур (на 1,5 чаши вряща вода 2 супени лъжици пресен, ситно надробен папур, варете 2 минути, запарете 15 минути и прецедете).
- Смесете чаена лъжичка листа от мента и 3 чаени лъжици корени от глухарче, залейте с чаена чаша гореща вода, варете 5 минути, запарете в закрит съд половин час и прецедете. Пийте го по 4 чаени чаши два-четири пъти на ден преди ядене.

ТОВА, КОЕТО НЕ ЗНАЕТЕ
ЛИМОНАДАТА МОЖЕ ДА ПРОВОКИРА ТЕЖЪК ПРИСТЪП!
За да се преборим с това заболяване, трябва изцяло да променим начина си на хранене
Ако болестта е предизвикана от болестни изменения в различните органи, оздравяването настъпва след лечение на основното заболяване: извършена е операция за премахване на новообразуванията (доброкачествени тумори), минали сте курс на лечение с кортикостероиди.
Тежките пристъпи на хипогликемията копират реакцията на организма при венозно вливане на глюкоза.
При девойките и младите жени злоупотребата с рафинирана захар, с бял хляб, чипс, сладки газирани напитки, бял и млечен шоколад, бонбони, тестени изделия с високо съдържание на консерванти, набухватели и химически бои предизвиква развитието на хипогликемия.
За да се преборим с това заболяване, трябва изцяло да променим начина си на хранене.
Като начало е необходимо да се установи причината за хипогликемия. Ако няма особени промени в здравословното състояние, трябва да се мине към специална диета.

ВНИМАНИЕ!
Хранете се често и по малко, рязко ограничете приеманото количество въглехидрати (картофи, рафинирана захар, мед, майонеза, тестени изделия от бяло брашно, каши или аламинути, банани, пъпеши, алкохол) и на всеки 3 дни повтаряйте основното меню на лечебната диета.

ДИАБЕТЪТ
КАК СЕ СТИГА ДО ПОЛИНЕВРОПАТИЯ

Имам диагноза “полиневропатия”. Вече една година се лекувам с медикаменти, назначени ми от невролог. Нямам никакво подобрение, напротив - чувствам се по-зле. Често срещам информация във вестника за диабетна полиневропатия, но аз не съм диабетичка. Едно и също ли е лечението за двата вида заболявания? Моля за отговор и съвет.
Лалка Цонева – Благоевград, ул. “Охрид” 5

Оплакванията при полиневропатия (заболявания на нервите) са “мравучкания” по стъпалата и дланите. Тези части от тялото стават чувствителни на допир и болка, но често не усещат вибрации. Отсъстват обичайните рефлекси. Мускулната сила отслабва. Нервите могат да се възпалят чрез инфекция с бактерии, вируси или други възбудители.

ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ!
Причини за невъзпалителни заболявания на нервите могат да бъдат:
- алкохолизъм;
- отравяне с химикали като талий (от металообработващата индустрия), арсен (растителнозащитно средство), олово (бои, металообработване, акумулатори);
- много медикаменти;
- последица на диабет;
- чернодробни и бъбречни заболявания;
- нарушения на хормоналното равновесие;
- нарушения на обмяната на веществата.

Първите 3 упоменати причини предизвикват приблизително три четвърти от всички заболявания на нервите. При децата и подрастващите обаче те са рядкост. Най-честите увреждания в резултат на заболявания на нервите възникват от отслабващия усет за болка: дълбоки рани и заболявания на тялото остават незабелязани, тъй като не се усещат болките като предвестник. Самолечение на полиневропатията не е възможно. По принцип заболяванията на нервите не могат да се повлияят. Разбира се, засегнатите би трябвало да опитат съответно лечение на основното заболяване - диабет, алкохолизъм, отрови на работното място.