ХРАНОСМИЛАНЕ БЕЗ ПРОБЛЕМИ
Пълното гладуване може да излекува хипертония, епилепсия, психични заболявания, безсъние, сърдечни болести, артрит, язва, астма. То подмладява организма. Пълното гладуване може да допринесе за премахване на камъните в жлъчния мехур. Предотвратява кариес и подобрява състоянието на венците.

Най-ефикасно обаче пълното гладуване се отразява на храносмилателната система.
Пълният глад е начин да оздравеем без лекарства.
Гладуването стимулира обмяната на веществата, подмладява организма, забавя стареенето. Още в дълбока древност Хипократ, Авицена и други лечители са лекували своите болни чрез пълен глад. Днес също има много научни данни, разкриващи механизма на лечебното действие на гладуването.
По време на пълен глад организмът има възможност да използва енергията, която по принцип изразходва за храносмилане на храната, за лечение на посочените по-горе заболявания и за изчистване на организма.
Процесът на самоизчистване започва в първите часове на гладуването. Това проличава по определени признаци.

ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ!
Езикът се покрива с налепи, понижава се температурата на тялото, появява се усещане за слабост. При гладуване урината е гъста, тъй като в нея се увеличава концентрацията на отделяните от бъбреците отрови. Червата също се пълнят с отрови, тъй като в стомаха не постъпва храна, която по принцип стимулира перисталтиката, поради което тя става по-бавна.
Два-три дни гладуване изменят секрецията в стомаха. Вместо солна киселина, започват да се отделят ненаситени мастни киселини, които помагат на черния дроб да се изчисти от стария застоял жлъчен сок, а това нормализира функцията на черния дроб и на жлъчния мехур. В крайна сметка това оказва цялостно положително влияние на храносмилателната система.

И ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ
Понякога в силно затлачения организъм може да произтече еднократно изхвърляне на много голямо количество токсини в кръвта, и то за кратко време (докато се отделят от организма) и да се появят такива неприятни симптоми като слабост, прилошаване, гастроентерит, обрив, депресия. Не се плашете, това не е задълго, всичко бързо ще отшуми, затова пък след това самочувствието ще се подобри. За избягване на подобно състояние е желателно, преди да предприемете твърдо гладуване, да минете 2-3 дни на по-лека диета. Не е изключено и повишаване на температурата. Признаците за това, че организмът е изчистен, е възвръщане на чувството на глад, което изчезва още в първите дни на гладуването.

КРАТКА МЕДИЦИНСКА СПРАВКА
Тъй като не постъпва храна, организмът започва да получава хранителни вещества от собствените си тъкани, като ги разтваря. При това най-напред се разтварят тъканите, които не са необходими за жизнеспособността му. Неслучайно в резултат на гладуването изчезват мастните наслагвания, кистите, различните доброкачествени туморни образувания. Дори могат да се разнесат и злокачествени образувания, ако са в най-ранен стадий.
В резултат на този процес на гладуване в кръвта се изхвърлят различни отрови, токсини и други вредни продукти, които години наред са се натрупвали в тъканите на организма. Изхвърлени в кръвта, те се извеждат чрез червата, кожата, бъбреците и белите дробове, затова при гладуване често се появява неприятна миризма в устата, а езикът е обложен с бели налепи. Тези признаци свидетелстват за това, че протича активен процес на изчистване на организма. Когато изчистването завърши, езикът пак си става чист.

АКО ТОВА ВИ ИНТЕРЕСУВА
КАК ДА ПРОВЕДЕМ ПЪЛНОТО ГЛАДУВАНЕ
Два дни преди започване на гладуването изключете от менюто си животинските продукти. Минете на растителна диета.
Започнете с не повече от двудневно гладуване, впоследствие може да го увеличите на три дни. Продължителността на едно такова гладуване може да увеличите най-много до седем дни, по-продължително гладуване в домашни условия не се препоръчва, да не кажем - забранява се. Ако проведете едно такова гладуване, може да повторите процедурата, но след прекъсване не по-кратко от няколко месеца.

ПИЙТЕ САМО ВОДА
В течение на гладуването не трябва да се яде абсолютно нищо. Може да пиете само вода - често и в малки количества. Необходимо е да изпивате на ден по 1,5-2 литра течности. Освен чистата вода можете да си позволите слаб шипков или зелен чай.
При много силно усещане за глад, което е най-изразено в първите два дни, може да добавите към водата 1-2 чаени лъжички лимонов сок или 1 чаена лъжичка мед.
Предния ден си направете клизма с 2 литра вода с 1 лъжичка лимонов сок. В следващите дни на гладуването е необходимо да си правите клизма всеки ден. Клизмите са нужни, тъй като организмът започва да всмуква и малкото останала в червата храна, а това са най-вече шлаки, токсини и други подобни, които само го тровят.

ВНИМАНИЕ!
Забранен е приемът на каквито и да е лекарства. Трябва повече да се движите и да излизате на чист въздух, но без да се преуморявате. Препоръчва се най-вече ходене, лека гимнастика, лек физически труд, игри. Правете си масаж и водни процедури - особено полезен е контрастният душ. Почивката е много важна. Знайте също, че тялото трябва да бъде на топло.

СЪЗДАЙТЕ СИ ДОБРА ПСИХОЛОГИЧНА НАСТРОЙКА
Повярвайте в силата на гладуването. Не очаквайте незабавен резултат, запасете се с търпение.
По време на гладуването се занимавайте с автотренинг. Повтаряйте си: “През всеки ден на глад от моето тяло се изхвърлят опасни отрови, организмът ми се изчиства. Аз ставам все по-здрав и по-здрав, все по-щастлив и по-щастлив. Лъжливият навик да ям вече го няма, аз ще доведа гладуването докрай.” Към тези думи впоследствие може да добавяте други, ако се появят неприятните усещания, за които споменахме. Казвайте си: “Това ще отмине, то вече отминава, отива си, отива си...”
Обикновено най-тежки са първите два дни от гладуването. През тези дни шлаките понякога се изхвърлят чрез повръщане. Това е крайно неприятно, но трябва да го изтърпите, всичко бързо ще отмине. В такива случаи пийте по 1 чаша вода с 1 лъжичка лимонов сок.

КАК СЕ ПРЕКРАТЯВА ГЛАДУВАНЕТО
На този процес трябва да се обърне особено внимание. Преходът от гладуването трябва да продължи толкова, колкото е продължил процесът на пълното гладуване. Най-важно е да не преядете през този период, тъй като стомахът се е свил по време на гладуването. През целия преход (някои го наричат захранване) не трябва да се консумират продукти от животински произход.
ПРЕЗ ПЪРВИЯ ДЕН на прехода приемайте много малки порции храна пет-шест пъти на ден, например с тричасови интервали. Не трябва да приемате мазнини и сол, а най-добре е да пиете размразена (снежна) вода, която можете да получите, като първо я преварите, а след това я замразите в хладилника и след това пак я разтопите. При усещане на сухота си изплаквайте устата с такава вода.
Първото ядене трябва да е от зеленчуци. Препоръчва се салата от пресни плодове, за предпочитане настъргани моркови или нарязано зеле. Като подправка можете да си позволите лимонов или портокалов сок. Хубаво ще е да си хапнете резен диня, ако, разбира се, улучите този сезон. Второто ядене да е от салата и картофи. Третото - от варени зеленчуци. Можете още два-три пъти да си хапнете през този първи ден, но само плодове и зеленчуци.
ПРЕЗ ВТОРИЯ ДЕН можете да ядете овесена или грахова каша, сурови или варени зеленчуци, а така също плодове и сок. Този ден все още се въздържайте от поемане на масла.
НА ТРЕТИЯ ДЕН за първи път можете да си позволите 1 чаена лъжичка растително масло, филия сух хляб и не повече от 1 лъжичка мед.
В оставащите дни на прехода към нормално хранене, постепенно увеличавайте (разбира се, до определен предел) обема на храната и асортимента на продуктите.
В следващите дни се хранете така, както през третия ден от прехода (ако сте гладували три дни, значи и преходът е 3 дни), без обаче да употребявате продукти от животински произход, с изключение на кисело мляко. Киселото мляко можете да започнете да приемате на петия ден от прехода, като същия този ден можете да си позволите и няколко ореха.
Самостоятелно изпразване на червата настъпва на първия или втория ден по време на захранването. Ако това не се случи, трябва да си направите клизма.

ПО КАКЪВ НАЧИН ДА СЕ ХРАНИМ
Полза от това гладуване ще има само ако след него започнете да се храните правилно
Много важно за запазване на постигнатото (от гледна точка на вашето здраве и на вътрешната чистота, постигната от гладуването) е един ден в седмицата да изкарвате без ядене, да минете само на сокове или на пълен глад.
Пълното кратковременно гладуване само на вода е по-лесно и по-просто, отколкото например да карате само на сокове. Всеки би могъл да изтърпи 24-часово гладуване, например в петък или в събота - от вечеря до другата вечеря. Още по-ефикасно е от петък вечерта до неделя сутринта (36 часа). Тези всекидневни гладувания ще изчистят организма от замърсяване, което е неизбежно, колкото и да се опитваме да ядем само чиста храна.
А кратките седмични гладувания са полезни затова, защото с продуктите, които ние приемаме (особено пържените и млечните), се предизвиква образуване на голямо количество слуз. Натрупвайки се в организма, тя задръства цялата отделителна система, запушва носа, гърлото, белите дробове и целия храносмилателен тракт. Излишъкът на слуз се изразява чрез хремата.
Всекидневните изчиствания позволяват да се избегнат болестите, свързани с това натрупване на слуз в организма ни. Вместо 24-часови гладувания може да се проведе едно тридневно гладуване в месеца.
И все пак най-препоръчително е 24-часовото седмично гладуване, защото то се понася най-леко и е най-ефикасно.

ВПРОЧЕМ!
В процеса на самоизчистване е много важна оптимистичната настройка. Започвайки да гладувате, вярвайте в успеха и ще постигнете удивителни резултати. Организмът сам ще се справи с всякакви заболявания, а когато това ви стане навик (да изчиствате организма си от време на време), вие наистина ще се справите с всички болести.