Държавният глава отпразнувал новата година в кръчмата на скандалните братя Жуглеви в Ковачевица.
Президентът Георги Първанов неволно се забърка в новогодишен скандал. Държавният глава и съпругата му Зорка попаднаха на неподходящото място в неподходящото време и дадоха повод враговете им отново да ги захапят.

Повод за скандала стана изборът на новогодишна почивка на президентското семейство. Георги и Зорка Първанови решили да отпразнуват 2009-а в родопското село Ковачевица в компанията на близки приятели, сред които синът и дъщерята на покойния Николай Добрев - Кирил и Марияна. Около 16 часа на 31 декември те пристигнали с два луксозни джипа и се настанили в една от уютните местни 200-годишни къщи.
“Мале, пак че го одумват президента”, зашушукаха в една от местните пивници, след като в Ковачевица се разчу, че Георги Първанов и компания са седнали на софра в кръчмата на скандалните местни братя Жуглеви.
Държавният глава, който бяга от скандалите като дявол от тамян,

“извадил късата клечка” да избере за новогодишния празник заведението на “местните Галеви”,

както наричат по този край братята Тома, Владимир и Кирил Жуглеви.
Клюкари разправят, че Първанови, Добреви и 10 души охрана от НСО посрещнали 2009-а в тяхната кръчма “Братята”. Менюто на ВИП-компанията било съвсем нормално, традиционно новогодишно, разкриват очевидци. Празничното шампанско обаче сигурно би загорчало на президента, ако знаеше с каква слава се ползват неговите домакини.
Братята Тома, Владимир и Кирил Жуглеви имат скандална репутация в Ковачевица. Тя доби национална популярност след поредица публикации във вестник “Стандарт”, където разкриха, че “светата троица” не признава местната власт в селото и се изживява над закона.

Братята не се спирали пред нищо, за да постигнат целите си.

Според запознати скандалната фамилия притежава поне 25 имота в селището. Местни се оплакват, че “брадърите” окупират земите им, пише още “Стандарт”, който дава трибуна на “изгорели” от Жуглеви ковачевчени. Други пък разправят, че изданието на Батков имало стари сметки за уреждане с Тома, Владимир и Кирил. Преди време мобилният оператор Мtel искал да тури антени на гробището в Ковачевица, а тримата братя раздули как заради това били осквернени 4 християнски гроба. Оттогава изданието на Батков държало карез на Жуглевци и редовно ги “сурвака” от своите страници.
Кой крив, кой прав, кой мутра и кой носител на орден “Стара планина”, не е съвсем ясно, но че крушката си има опашка, свидетелства и кметът на село Гърмен Ахмед Башев, който се е опитал да стопира апетитите на братята. Той твърди, че срещу тях има съставени 6-7 констативни протокола за извършване на незаконно строителство. “Кирил Жуглев открито заплаши общинския служител Иса Адемов. Цитирам дословно: “Често се прибираш сам. Внимавай, защото

някоя вечер може да не се прибереш!”,

разкрива Башев, който настоява прокуратурата и полицията да разследват поведението и бизнеса на Жуглеви, както и актовете им за имоти.
Според него напрежението в селището ескалирало, след категоричния му отказ да назначи за кметски наместник най-големия от братята - Тома. “Жуглеви искат да узурпират цялата власт - местната и икономическата. Но това става не без участието на важни личности… Почти всички представители на отговорни институции, включително на централната власт отиват,

ядат и пият в механата на Жуглеви. Навярно не си плащат.

След такива случки винаги се ражда поредният проблем между братята и местната власт”, заяви преди време той. Тримата братя пък контрираха, че Башев бил “рекетьор и се държал като едноличен търговец”. “От Башев поискахме да си плаща, когато идва в механата ни, и станахме неудобни. Сред малкото сме, при които всичко с документацията е наред. Всички имоти са наследствени или сме ги закупили”, твърдят те. “Жуглеви спекулират с имена на началници на съд, полиция, прокуратура, на депутати. Парадират, че никой нищо не може да им направи”, не им остава длъжен кметът на община Гърмен.
“Големият проблем на братя Жуглеви е, че който не играе по свирката им, веднага го обявяват за техен враг”, споделя пък столичният бизнесмен Иво Гемиджийски. Със стъпването си в Ковачевица нямал никакви ядове с фамилията. Защото посещавал механата им, хапвал там, приказката вървяла. До момента, в който столичанинът категорично отказал да купи техен имот в селото, както и да възложи строителните работи на Жуглеви. “Продават много скъпо, а аз си намерих парцел на изгодна цена. Наех си работници, на които плащам надници, без да ми смъкват кожата разни хора, които се наричат строителни предприемачи”, обяснява бизнесменът от София.
Говори се, че Тома Жуглев, който е кметски наместник на селото от СДС през 1992-1995 година, бил обсебил повече от 26 имота на други хора, които са се изселили някога. Повече от година пък взимал социалните пенсии на 6 баби. Когато го дават на съд,

той бяга 4 години в Португалия.

После се върнал и се записал в… БСП с благородната идея да възстанови партийната организация. След идването на Симеон очаквал да го назначат за кметски наместник, но не го огряло. Сега Тома Жуглев бил координатор на ГЕРБ за община Гърмен. И кост в новогодишната вечеря на президента Първанов.


КОМШИИ СА ИМ СИЛВА ЗУРЛЕВА И ГЕОРГИ ДАНАИЛОВ

В скандалното село Ковачевица са заснети около 20 български филма. Петдесетината баби, които живеят тогава в него, са неизменните артистки във всеки един от тях. "Актрисите" живеят с носталгията от тези златни времена. Липсват им камерите и суетата да стоят редом до големите български артисти. Защото тук са прекарвали месеци наред Григор Вачков, Велко Кънев, Руси Чанев.
Няма кинаджия, който да е дошъл в Ковачевица и да е подминал къщата на местната забележителност баба Калина. Григор Вачков предпочитал нейния боб и картофи пред ресторантските пържоли и кебапчета.
Днес вместо с кино няколкото останали бабички се занимават с туризъм, а комшии освен братя Жуглеви са им и писателят Георги Данаилов, операторът Радослав Спасов, актрисата Мария Сапунджиева, проф. Илия Конев, волейболистката Цветана Божурина и нейният съпруг Сандро Филипини, главният редактор на сп. "Тема" Валери Запрянов, медийната шефка Силвия Зурлева, спортният журналист Иван Жечев и други столични випове.