Предсказа царуването на Наполеон, атомната бомба, кацането на Луната и убийството на Джон Ф. Кенеди
На 14 декември 1503 г. е роден Мишел дьо Нострадам, известен като Нострадамус - френски астролог, останал в историята със своите предсказания. Автор на книгата "Столетия" ("Центурии" - 1555 г.), която съдържа предсказания за събития от европейската история.

Самият Нострадамус публикува 4 части - всяка от които се състои от 100 катрена (катрен е строфа от четири стиха). По-късно неговите синове пишат допълнения към работата на баща си. Творбата на Нострадамус е написана на старофренски език и е кодирана - според изследователите му - в първите букви на катрените е даден кодът за разчитане на датите и имената на предсказанията, като всеки стих означава определено число. Самият Нострадамус, за да избегне разследване от Светата Инквизиция, допуска "грешки", които допълнително затрудняват разчитането на текстовете. "Центуриите" имат 970 четиристишия, което означава, че предсказанията достигат до 7-ото хилядолетие - но катрените, отнасящи се за събитията след 2300 г., са безвъзвратно загубени.

Допълнителна трудност при разчитането на предсказанията идва и от факта, че Нострадамус не оставя писанията си в хронологичен ред, а нарочно разбърква подредбата на страниците, което дълго време кара изследователите му взаимно да се обвиняват в съотнасянето на дата и предсказание и до ден днешен си оспорват точността при подредбата на тълкованията - т.е. дали дадено предсказание се отнася точно за определена година.

Но още приживе Нострадамус изживява истински триумф - първото издание попада в ръцете на френската кралица Екатерина Медичи, която го поканва в двореца.

После Нострадамус е обсипан с подаръци и привилегии от целия френски двор. Няколко са събитията, които се свързват с неговите абсолютно точни предсказания - смъртта на крал Анри ІІ Валоа и скоропостижната смърт на престолонаследника, безспорно новият крал Чарлс IX прави Нострадамус свой личен астролог и лекар.

Другото най-известно предсказание е свързано с падането на колене на Нострадамус при млад монах от Францисканския орден - предсказанието наистина се сбъдва след 19 години, монахът става папа под името Сикст V.