Тодор Живков изработи списък на 108-те най-заслужили фамилии - техните деца и внуци бяха "обслужвани" и днес управляват България.
О.р. подполковникът от Националната разузнавателна служба д-р Илия Илиев е спец по оперативна психология в НРС. След много години практика на психотестове в централата на разузнаването той установява, че знанията му за генезиса на българския политически и бизнес елит, не водят до богатство и признание, нито до душевен покой. За разлика от ошишкавелите днес някогашни негови пациенти, проходили в агентурата не без помощта му.

- Д-р Илиев, как се разделихте с Националната разузнавателна служба?
- Бях включен в един списък и не пожелах да бъда изваден от него, защото
дейността на моето направление практически свърши. Още в края на 1991 г.
дейността ни намаля повече от десет пъти, т.е. нямаше поръчка за областта на
разузнаването.

- Какво беше вашето направление?
- Това беше така наречената оперативна психология, т.е. проверка на оперативния и агентурен състав. Профилактиката беше важна част от задачите. Разбира се, имаше и други. И изведнъж всичко секна.

Получи се конфликт между две резидентури.

- Какво означава това?
- Военното разузнаване и разузнаването с така наречените чисти разузнавачи
влязоха в конфликт. Резултатът беше, че разузнавателната дейност беше
парализирана. Никой не знаеше какво ще последва.

- Може би с изключение на бъдещия шеф на външното разузнаване Бриго
Аспарухов?

- Бриго също беше изведен от управлението и след това го върнаха. Няма да
издам никаква тайна, ако кажа, че преди 10 ноември 1989 г. той самият беше
разследван за шпионаж. Нещо такова. След промените го върнаха.

- На ваш жаргон, Бриго Аспарухов е бил разследван заради съмнения, че е бил на двойна езда, т.е. че е бил обязден от чужда разузнавателна служба. Коя беше тя?

- Знам само, че е бил разработван, което е факт. Но не ми е известно разработката да е последвана от реализация. По-нататък не знам как са се развили нещата.
Знае се само, че точно него върнаха за шеф на НРС.

- Като четем докладите на разните видове комисии по разсекретяване и в частност по засекретяване на сътрудническия апарат на ДС, ясно е, че пред вас на изпит са се явявали доста хора от днешния елит. Водили сте беседи с бъдещата агентура. И може би знаете доста за скритите тайни в душата и ума на днешния елит на държавата?
- Вярно е, че през мен са минали много публични фигури, т.е. много от тях са
минали през НРС. Но предимно в стария. В днешния, актуалния елит, почти няма такива.

- Всъщност вие кое наричате елит на държавата?
- Погледнато обективно, един Доньо Донев, лека му пръст, за мен беше част от елита на държавата. Извадиха и много други достойни хора, които са били и продължават да са в елита. Предполагам, че ме разбирате, защото аз имена не мога да цитирам, естествено. Е, ясно е, че става въпрос за политици, общественици, публични фигури.

- А защо почти всички от този елит, отричат тази достойна, макар и скрита част от житието-битието си, когато тя бъде извадена на показ.
- Защото така трябва. И аз да бях на тяхно място, и аз щях да отричам. В
декларациите за сътрудничество пише, че еди кой си се ангажира

да сътрудничи на българската държава тайно.

Независимо коя комисия какво му е извадила.
Може да отрича с чиста съвест дори само заради споразумението си с
държавата в момента на подписването на това споразумение. И защо всъщност трябва да си признават? Защо ничия умна глава не роди този толкова елементарен въпрос?
Историята сочи, че режимите се сменят, но специалните служби - не. Те не са прекратили дейността и съществуването си нито на 9 септември 1944 г., нито на 10 ноември 1989 г. Хората на Гешев бяха превербувани от комунистическите тайни служби и т.н...та до днес. Разбира се, отчитайки смяната и приемствеността на поколенията. Те продължават да си действат. Продължават да са си български. Променят се само някои указания.
Актуалният нюанс е, че 10 ноември за пръв път роди нова порода елитаристи.

- За простия нашенец днешният български елитарист е този, който има пари, власт, положение и връзки накуп ... Тези неща съчетават ли се с достойното им сенчесто минало на хора от службите, много от които излязоха на светло като достойни бизнесмени и управленци?
- За да разберете, ще ви върна много, много назад. Много малко знаят и никой не говори, че днешният елит се роди още на....9 септември 1944 г. Ако не ви мързи, поровете се в "Работническо дело" от септември 1944 г. Там ще видите имената на сто и десет или сто и петнайсет фамилии. Най-близо до истината май беше цифрата 108. Това е сакрална цифра. Това е цифрата на онези 108 души, на онези 108 фамилии, които са се борили най-яко. Минали са през много житейски изпитания, лагери, затвори. След време лично в Политбюро

под ръководството на другаря Живков се въведе "фигурата" "наблюдавани фамилии".

Тези наблюдавани фамилии бяха хората, за които се грижеше Партията, въпреки че техните родоначалници - бащи и дядовци - вече бяха покойници. Но партията даде възможности на потомците им определени възможности. В стопанския, обществения, партийния живот. Повечето от тях бяха насочени към външната търговия, към вътрешна търговия и особено към дипломацията. Държавата се грижеше те да получат, каквото трябва. Разбира се, държавата беше Партията. Може да ме анатемосат, но и сега твърдя, че такава грижа е била разумна. Не в смисъл да бъдат облагодетелствани, но все пак, ако се смята, че техните предци на "наблюдаваните фамилии", за които говорихме, имат някакви заслуги, просто няма държава в човешката история, която да не се погрижи по някакъв начин за тях. Ами от прагматична гледна точка това е разумна позиция. Тази прослойка винаги е била гръбнакът на съществуващото държавно и обществено устройство. В този смисъл Живков не е бил по-глупав от Наполеон.
Проблемът е, че много малко хора знаят за този списък. Разбира се, че свързаните с "наблюдавания" списък за онези 45 години се просмукаха навсякъде във висшето партийно и държавно ръководство. Малко се знае също, че за този период към този списък се прилепиха още около стотина фамилии. После поне още стотина фамилии се присламчиха по някакъв начин към "свещения списък", било по линия на категория активни борци първа степен, втора степен борци и т.н.

- Аритметиката показва, че родните обгрижвани династии се въртят около числото 300 - толкова са фамилиите, които според познавачите на световната конспирация управляват света.
- За съвпадението на цифрите не знам, не съм нумеролог и конспиратор. Малко хора знаеха за тази цифра. Още по-малко знаеха, че

обгрижването на тези фамилии продължи и след десети ноември 1989 г.

Разбира се, обгрижването и самообгрижването вече продължи на ниво деца и и внуци.

- Чувал съм от някои и за конспиративния списък 103.
- Не знам за този списък. Но мога да ви кажа, че тези 300 фамилии, за които се погрижи ЦК на БКП, се бяха организирали много преди 10 ноември. И тук вече не става въпрос за Партията, не става въпрос за Държавна сигурност.
Тук вече говорим за онези фамилии, които някога са били оформени в особено ценния списък като особено ценни за режима и които успяха да се самоорганизират много преди 10 ноември 1989 г. Е, изпълнителите изядоха сценаристите си. Така се получи.

- Вие май намеквате, че тези доновете и издънките на тези фамилии са знаели какво ще се случи.
- Какво има да твърдя. То е точно така. Аз съм свидетел, пряк и задочен. Аз
знам как представителите на тези "наблюдавани фамилии" формираха днешния елит. Формираха го, възпроизвеждат го и се самовъзпроизвеждат по всички закони на политическата генетика.

Едно интервю на Славей Костадинов