И навръх 66-ия си рожден ден министърът-актьор остава пословично пестелив откъм подробности за житието-битието си на сцената и в реалността.
Може би по времето на социализма това е била печелившата стратегия, за да остане идол №1 за няколко поколения български жени. Но нека надникнем в живота му зад кадър.
На младини бъдещият киноидол бил софийско хулиганче, обичал купоните и не си падал много-много по сериозните науки. Растял жилав и голям нервак, а веднъж след сдърпване даже хвърлил свой съученик през прозореца. За нещастие детето си счупило и двата крака и на Ламбо му намалили поведението с цели три единици.
Побелелият секскумир попада случайно в киното. Родителите му били заклети меломани и мечтаели синът им да стане оперен певец. Другата алтернатива била... гинеколог. В краен случай - юрист, настоявал баща му Ламби Данаилов, бивш партизанин от Родопския край, генерал и преподавател във Военната академия. В този сюблимен момент се намесил пръстът на съдбата. По-голямата му сестра - актрисата Росица Данаилова, се омъжила за Иван Кондов, който рекъл на хубавкото момче: "Зетко Стьопа, що не вземеш да кандидатстваш във ВИТИЗ?"
Първата му и единствена съпруга Мария му е "кака" със седем години възрастова преднина. Ослепителната манекенка минава за най-красивата жена в София в средата на 60-те години. Тогава е омъжена за режисьора Вили Цанков, от когото има син Росен. Заради младия красавец обаче зарязва семейството си и става негова спътница в живота.
Едва преди няколко лета на бял свят излезе дълго прикриваната връзка на Данаилов с полската кинозвезда Барбара Брилска. В пространно интервю за руската преса неостаряващата омайница признава, че в края на 70-те години е изживяла бурна и романтична "лав стори" с най-красивия български актьор. Срещата със секссимвола на родното кино я кара да зареже съпруг и две деца и да се хвърли презглава в романтичната авантюра. Уви, скоро чувствата на Ламбо охладняват и той за пореден път се прибира при единствената си и несменяема съпруга.
На майор Деянов вече близо 40 години се приписват безброй любовни похождения - с Невена Коканова, Доротея Тончева, Виолета Донева, Аня Пенчева, с младата Надя Иванова - негова студентка в НАТФИЗ и водеща на "Елит" по БНТ... Въпросните дами обаче отричат мълвата и твърдят, че "обичат Стефан като човек и приятел, но не и като мъж".
По-различен е случаят с неговата колежка от Сълзата Ирен Кривошиева. Мълвата носи, че между двамата е имало любовна експлозия, от която им се ражда син - Владимир. Най-любопитното е, че нито Данаилов има деца от жена си, нито Кривошиева от общо четирите си брака. Така или иначе, Ламбо дал името си на момчето, разкриват негови колеги, и то... по съвет на съпругата си Мария!