Най-вълнуващото й преживяване си остава Кармен с партньор Пласидо Доминго
Примата на операта Александрина Милчева отпразнува рождения си ден с близки и приятели. Десетки нейни колеги, почитатели и ученици й пожелаха крепко здраве и дълъг творчески живот. Както на сцената, така и в живота тя е от хората, които откриват красотата и я предават на хората, с които общуват. В нея са съчетани талант, класа и обезоръжаваща сърдечност. Взискателна и прецизна като артист, естествена като човек - без да се прави на примадона, Александрина Милчева внушава необходимата доза респект, която отличава истинските звезди. Мецосопрано със световна известност, търсена и предпочитана от най-престижните оперни театри и оркестри на планетата – Ла Скала, Метрополитън, Щаатсопер, Гранд Опера, Ковънт Гардън, тя работи с диригенти като Караян, Мути, Мета, Маазел, Ливайн.

Александрина Милчева е родена на 27 ноември 1934 г. в гр. Смядово в семейството на свещеник като най-малката от три сестри. Още като дете се премества със семейството си в гр. Шумен, където учи до края на гимназията. През този период тя пее в училищния хор. Александрина не е единствената, изкушена от музика в рода си. Средната й сестра Анастасия е известна цигуларка. Като малка бъдещата звезда много искала да свири на инструмент, но не обичала цигулката - искала да свири на пиано. Родителите й обаче не можели да си го позволят. Едно от големите й удоволствия било да разиграва сценки пред огледалото, пеейки си арии, които помнела по слух. Въпреки звездната си кариера началото по пътя към певческото изкуство за нея е свързано с неуспех - тя кандидатства в Софийската консерватория, но не е приета с аргумента за липса на гласови данни и творческа перспектива.


Но тя не се отказва от желанието си да пее, макар че има и друга мечта - археологията

Първите препятствия не я разколебават. Надали има меломан - почитател на операта по света и у нас, който днес да не знае коя е Александрина Милчева. По настояване на свой близък се явила на прослушване за хористка във Варненската опера. Харесали я веднага. В хора пяла две години. И понеже имала хубав глас, й давали да изпълнява и по-малки партии. След време се преместила в София, където започнала да учи при проф. Черкин. Постъпила в хора на радиото. "Там се образовах много в музикално отношение", казва тя.

След това спечелила конкурс във Варненската опера. Първата й голяма роля била Дорабела в "Така правят всички". 20 години по-късно изпълнила същата роля, но във Виенската държавна опера. Звездата й изгряла през 1978 г. Тогава имала рецитал в Пловдив. Няколко часа по-късно бил насрочен спектакъл на "Борис Годунов". Диригентът настоявал именно тя да изпълни ролята на Марина, защото бил поканил директора на Виенската държавна опера и искал да се представи възможно най-добре. Александрина Милчева категорично отказала - натоварването било почти непосилно. "Но той беше толкова настоятелен. Може би за мое добро. Капитулирах. От концертната зала отидох направо в операта.

Изпълних партията, а през антракта при мен дойде директорът на Виенската опера и ме покани да пея във Виена", разказва певицата.


Първата й роля във Виенската опера била Кармен

Публиката я приела възторжено, критиката не пестила суперлативи за българката. От архива на операта й дали справка, че е изпълнила 170 централни роли на тяхна сцена. Най-вълнуващото й преживяване обаче си остава Кармен с партньор Пласидо Доминго.

Иначе е пяла с много известни певци: Карерас, Атлантов и т.н. Но тогава с Доминго били извикани 36 пъти на сцената за поклон, което продължило близо 40 минути. Така заели второ място в своеобразната класация за най-дълги аплодисменти. Пътят на звездата обаче не бил осеян само с рози. Когато преди години искала да специализира при някой от големите педагози в Италия, от родното Министерство на културата й отказали. Така заминала за Австрия. Единственият конкурс, на който се е явявала, е в Тулуза. Спечелила голямата награда. И за малко да се размине, защото пак се опитали да й попречат. "Просто не искам да си спомням как заминах. Беше страшна борба да се докажа, но оттам тръгна кариерата ми."


Кариерата на Александрина Милчева я води по всички престижни оперни театри и концертни зали в света.

Тя е очаквана и бурно аплодирана навсякъде по света - на сцените на Миланската Скала, Арена ди Верона, Театър Сан Карло - Неапол, Театро Комунале - Флоренция, Театро Комунале - Модена, Римската опера, Гранд Опера в Париж, Ковънт Гардън в Лондон, Болшой театър - Москва, Метрополитън - Ню Йорк, в Сан Франциско, Далас, Синсинати, Токио, Театро Колон - Буенос Айрес, Рио де Жанейро, оперите в Барселона и Мадрид, Цюрих, Женева, Лозана, Мюнхен, Хамбург, Бон и много други. Александрина Милчева пее под диригентската палка на най-великите диригенти като Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Джанандреа Гавацени, Зубин Мета, Лорин Маазел, Жорж Претр, Херберт фон Караян, Оливеро де Фабритис, Юджийн Орманди, Мишел Пласон.

Успоредно със световната си кариера на оперен изпълнител Александрина Милчева е един от водещите музикални педагози, с уникална школа. Създадената от нея Международна оперна академия “Сакра” извежда на световните сцени големи млади изпълнители.