Ако искате да откажете цигарите или да контролирате пристрастието си към алкохола, да постигнете здрав сън можете да се обърнете към Валентин Ковачганев - най-добрият хипнотизатор сред инженерите и може би единствения инженер-хипнотизатор у нас.
Той твърди, че може да промени живота ви без никаква външна намеса - само ще ви помогне да проумеете себе си, с помощта на... хипнозата.

- Г-н Ковачганев, как от "обикновен инженер" в "Кремиковци" станахте майстор на хипнозата?
- Нямам точен отговор на този въпрос. Просто съм се върнал в Пътя си. Мнозина, които знаят, че преживях катастрофа, биха потърсили отговора там, но това би било твърде елементарно. Да, наистина

катастрофирах тежко и бях в отвъдното.

Там обаче видях неща, които нямат почти нищо общо с онова, което бях чел и чувал от други хора, изпадали в кома. Най-важното, което ми се случи, е, че разбрах защо съм роден. Защо съм избрал да се родя точно в това семейство, в което съм се родил през 1961 г. в гр. Бяла, Русенско. Защо съм избрал точно тази майка - зодия Рак - всеотдайна и любяща, която никога не ме укори за нищо и ми даваше стимул да живея и да чувствам топлината до себе си.

- Казвате, че сте "избрал" семейството, майка си... Ние ли избираме къде да се родим?
- Абсолютно. Тази теория е разработвана много пъти и е вече известно, че ние сами избираме точно при какви родители бихме били в пътя си.

- Следователно според вас първо избираме пътя?
- Да, Пътя с главно "П" - него избираме още преди да се родим. Затова е неправилно да се опитваме да променяме хората, само защото считаме, че те притежават някакъв порок, който не ни харесва. Този порок е част от техния избор - от техния Път.

- Това означава ли, че не бихте отказал алкохолика от пиенето?
- Аз нямам право да го правя. Аз мога да му помогна да разбере дали, ако се откаже от алкохола, това ще го направи щастлив. Ако този човек дойде при мен за помощ и си отговори на този въпрос, той сам ще се избави от порока си. Ако човек сам не направи избора си и сам не пожелае промяната, то той би бил много по-нещастен от преди.

- Как стои въпросът с болестите?
- Ние сами задвижваме нашите болести - т.е. сами си ги пожелаваме. Нашите болести са плод на свободната ни воля да изберем от какво ще боледуваме. По същия начин бихме могли да ги премахнем. Важното е подсъзнанието ни да си отговори какво ни носи нашата болест или здраве.

- Приличате ми на неофройдист...
- И други - истински неофройдисти от Университета, си го помислиха и дори идваха при мен, но аз не съм неофройдист. Аз не приемам толкова крайно като Фройд ролята на либидото, или на Подсъзнанието. Аз използвам хипнозата като начин да надникнем вътре в себе си и сами да потърсим отговорите. Стига да желаем промяната, не непременно.

- Избираме ли и партньорите си в живота?
- Да, разбира се. Аз избрах не жената, с която да живея хармоничен брачен живот, а тази, която бе важна като майка на детето ми - моята дъщеря. Защо. Защото за мен беше важно детето. Дълбоко в себе си аз съм знаел, че точно тази жена може да роди детето, което искам. И сега, когато конфликтите между мен и тази жена неизбежно се случиха, аз не обвинявам никого и не се опитвам да настройвам дъщеря си към нейната майка. Аз знам, че именно аз съм избрал тази майка за дъщеря си и че това е част от моя Път. В крайна сметка аз имам чрез тази жена дъщерята, която съм си пожелал. Така нагледно мога да ви обясня теорията си. В битов план - въпреки конфликтите в момента с майката на дъщеря си, аз се опитвам да бъда заедно с тях двете, защото знам, че това е важно в момента. На пръв поглед изглежда компромис, но всъщност е необходимост на момента. Явно дълбоко в себе си аз съзнавам защо съм там. Човек трябва да е наясно с Главното, за да приеме второстепенните неща около него равновесно.

- Вярвате ли в магии?
- Да, аз самият съм бил тяхна жертва. Но днес знам категорично, че всеки човек сам може да се избави от негативните влияния, които му пречат да се развива - като потърси отговорите в себе си.

- Вярвате ли, че има проклятия? Напоследък се говори, че археологът Китов е станал жертва на проклятие...
- С археолога Китов бяхме приятели - копали сме заедно даже. В неговата смърт няма такова нещо като "отмъщението на маската на Севт" - просто това е бил краят на Пътя, избран от него. Как да ви го обясня. Какво правят археолозите. Те

копаят "гробове" - прах от живот.

Всичко наоколо е преобразувана енергия. Тя не се губи - само преминава от един вид в друг. Няма проклятия, които да съществуват

- Когато бяхте в Отвъдното, видяхте ли Бог?

- Той не е това, което сме свикнали да виждаме в образ по църквите. Бог е присъствие във всичко, животворяща сила - трудно е да се даде едно определение.

- Страхуват ли се хората от хипнозата?
- Да. Решението трябва да е осъзнато. Хипнозата не е страшна. Чувал съм да ми казват пациенти - "аз имам високо кръвно, може да припадна"... Или пък - "имам анемия, не е за мен"... Няма такова нещо. Това са пак предразсъдъците на подсъзнанието. Ако вие ги изключите, защото те ви пречат да се освободите истински, тези болести сами ще изчезнат. Решението да се подложиш на хипноза, разбира се, е преди всичко осъзнато решение за опознаване на самия себе си, с цел промяна. Не трябва да бъде продиктувано от любопитство, а от потребност за промяна.


 Еми МАРИЯНСКА