ВНИМАНИЕ!
Сигурно няма на света човек, който никога да не е изпитвал болки в корема. И малки, и големи се оплакват, въпреки че невинаги може да се определи какво точно боли. И все пак е полезно човек да знае кои са признаците на дадена болест.
Ако след ядене започнете да оригвате, прилошава ви, или се появят болки в горната част на корема (под ребрата, но над пъпа), значи “се обажда” стомахът.
Ако получите болки през нощта, които намаляват след похапване, става дума за язва на дванадесетопръстника.
Чувството на тежест, тъпи болки в дясното подребрие, особено след ядене на тлъста и пикантна храна, говорят за заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур.
Ако ви боли областта около пъпа, това се дължи на проблеми с червата.
А болките, обхващащи кръста и цялата поясна област, съпроводени с често уриниране, са безпогрешен признак за болни бъбреци.


Но има и такива болестни усещания, по повод на които лекарят поставя диагноза “панкреатит”. Панкреас от гръцки означава задстомашна жлеза.
Ще припомним, че храносмилането започва в устната кухина, където храната се сдъвква и навлажнява от слюнката. Под въздействието на ферментите на слюнката частично се разлагат въглехидратите.
След това по хранопровода храната попада в стомаха, където започва действието на стомашния сок (ферменти и солна киселина), който разлага белтъчините. От стомаха хранителната маса постъпва в дванадесетопръстника, където има канали от жлъчния мехур и задстомашната жлеза. Под въздействието на жлъчния и панкреатичния сок завършва разлагането на белтъчините, мазнините и въглехидратите на лесноусвоимите съставки, които се абсорбират чрез стените на тънкото черво и попадат в кръвния поток. След това процесът на храносмилане продължава в дебелото черво, където се абсорбира вода, разлага се съединителната тъкан и завършва с отделяне чрез правото черво.

КЛЮЧОВИЯТ ФАКТОР ПРИ ХРАНОСМИЛАНЕТО
Храносмилането е сложен биохимичен процес и задстомашната жлеза изпълнява ключова роля в него, по-точно панкреатичният сок, съдържащ не по-малко от 12 фермента.
Тези ферменти притежават мощна храносмилателна способност, но вътре в самата жлеза се намират в неактивно състояние. Активизират се само когато попаднат в червата и се смесят с храната. Ако по някакви причини активизацията се случи преждевременно, когато те се намират още в задстомашната жлеза и не са стигнали дванадесетопръстника, започва увреждане на тъканите на жлезата със собствените й ферменти (аутолиза).
Такъв е механизмът за развитие на панкреатит.

КРАТКА МЕДИЦИНСКА СПРАВКА
Задстомашната жлеза е разположена напречно в коремната кухина на нивото на първия и втория поясни прешлени, зад стомаха и външно изглежда като продълговата “пирамидка”, дълга около 10 сантиметра, с тегло 70-80 грама. Това е храносмилателна жлеза, изпълняваща и вътресекреторна (ендокринна) и външносекреторна (екзокринна) функция.

ВЪТРЕСЕКРЕТОРНАТА функция се състои в изработване на различни хормони, в това число инсулин и липокаин, играещи голяма роля в регулирането на въглехидратната и липидната (мастна) обмяна.

ВЪНШНАТА СЕКРЕЦИЯ на задстомашната жлеза се състои в периодично отделяне в дванадесетопръстника на панкреатичен сок (до 1,5-2 литра в денонощие).

ЗАДСТОМАШНАТА ЖЛЕЗА
НЕКАЧЕСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ УБИВАТ БАВНО
Какви са причините, водещи до разрушаване тъканта на задстомашната жлеза от собствените й ферменти?
Повишено налягане в канала, извеждащ жлъчния сок. Двата входни канала - жлъчният и задстомашният - са плътно прилепнали един до друг, преди още да достигнат дванадесетопръстника. Това става причина за активизация на ферментите и аутолиза.
Застойни и възпалителни процеси в по-горните отдели на храносмилателния тракт: гастрит, дуоденит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, жлъчнокаменна болест.
Нарушаване на обмяната на веществата (особено мастната), вследствие преяждане. Ненапразно се чуват наименования като “болест на лакомника” или “заболяване на ситата жлеза”. Един любопитен факт: Лермонтов се обърнал към царя с молба да преосмисли религиозните пости, тъй като след тях хората преяждат и умират от остър панкреатит.
Хранителни и химични отравяния (те може да са в резултат и от прекаляване с лекарствени препарати). Особено опасни са некачествените продукти, и не на последно място - злоупотребата с алкохол.

ОСТРИЯТ ПАНКРЕАТИТ СЕ ПРЕОДОЛЯВА С ГЛАД
Панкреатитът се среща в две основни форми: остра и хронична

До началото на 19-и век специалистите не са знаели причината за острия панкреатит, поради което изходът от заболяването на практика е бил безнадежден. Сега са разработени нови методи на лечение и смъртността е спаднала на 10-20 процента. И все пак проблемите съществуват, тъй като панкреатитът заема трето място след острия апендицит и острия холецистит. За съжаление, някои хора много късно се обръщат към лекар, тъй като не познават симптомите на острия панкреатит и се отнасят лекомислено към стомашните болки. До идването на лекаря на болния може да се помогне чрез глад, хладина и покой. Не яжте, не пийте, легнете си и си сложете лед в областта на корема, между пъпа и гърдите.
При диагноза остър панкреатит е необходимо приемане в хирургично отделение, където консервативната медикаментозна терапия се провежда под контрола на хирурзите.
Остър пристъп на панкреатит може и да не се повтори дълго време, но болният трябва да спазва диети, за да не приеме болестта хронична форма, която рядко може да бъде излекувана радикално.
При децата панкреатит на практика не се среща. С него се сблъскват хора над 40-годишна възраст, по-често мъже.

РЕЖИМЪТ ПРИ ХРАНЕНЕ Е ЖИВОТОСПАСЯВАЩ
Хроничният панкреатит протича с редуване на обостряния и ремисии. След консумиране на мазна храна, пържено или консерви, се появяват болки под лъжичката, прилошаване, оригване. Възможна е и силна диария. Диагнозата се потвърждава от изследвания на урината и кръвта за активност на ферментите на задстомашната жлеза. Освен това при 90 процента от болните от хроничен панкреатит се открива чревна дисбактериоза.
Лечението се свежда до терапия на заболяванията, водещи до панкреатит (жлъчнокаменна болест, гастрит, дуоденит), спазва се диета, при необходимост се назначава ферментна заместителна терапия.

КРАТКА МЕДИЦИНСКА СПРАВКА
Острият панкреатит започва с резки опасващи болки в корема. Болките се фиксират в горната половина на корема и се разпространяват към гърба, за разлика от болките при холецистита и апендицита. Пристъпът често е съпроводен с повръщане, което не носи облекчение. Появяват се изсъхване на устата, оригване, хълцане и диария. След това се появяват симптоми на обща интоксикация: висока температура, учестен пулс, задушаване, понижено кръвно налягане. Затова още при първите признаци на остър панкреатит трябва да се извика “Бърза помощ”.

КАКВО СЕ ПРАВИ ПРИ КРИЗИ?
При обостряне на хроничния панкреатит се вземат следните мерки:
- яде се 5-6 пъти на ден, по малко, без преяждане;
- яде се В ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ, за да може жлезата да не работи напразно, тъй като организмът много бързо “запомня” периодичността на хранене; трябва също много добре да се сдъвква всеки залък;
- не трябва да се яде много гореща и много студена храна - тя дразни стомаха, а той от своя страна активизира задстомашната жлеза;
- да се ограничи приемът на мазнини, както животински, така и растителни - те по-трудно се разграждат;
- да не се консумира пушено месо, защото то съдържа вещества, усилващи възпалителните процеси в задстомашната жлеза;
- да не се консумира алкохол. Само в стадии на ремисии може в малко количество да се пият натурални алкохолни напитки с добро качество, с изключение на водка, шампанско и сухо вино. Пагубно влияе не само алкохолът, но и ако наред с него се консумира пикантна и мазна храна;

Не пийте на гладен стомах, а за закуска избягвайте колбасите и пушеното;
- храната може да се вари, задушава, но не и да се пържи;
- изключете от менюто пресните плодове и зеленчуци, майонезата, консервите, газираните напитки, мекия хляб, млякото, шоколада;
- отдайте предпочитание на немазните сортове риба и месо, на варените и задушени зеленчуци, на сухия бял хляб, на киселото мляко, на вегетарианските блюда.

ПРОФИЛАКТИКА
на острия и на хроничния панкреатит трябва да се провежда от самото раждане. Когато слагате лъжичка в устата на малкото си детенце и му казвате: “Гълтай, гълтай бързо”, или се опитате да напъхате в устата му две или три парчета месо, като го уверявате, че “това е за мама”, а “това за татко”, вие задължително обричате детето си на стомашно-чревни заболявания в бъдеще, а не е изключено и на панкреатит.