Като дете Доган бил хулиган, майка му яко го пердашела
Забелязали ли сте, че лидерът на ДПС никога не говори за родния си баща? Само веднъж, когато един журналист се опита да го запита на тази тема, Сокола троснато отговори: “Той една лимонада не ми е купил, за какво да го търся?” Майка му от своя страна също се сопна: “Нито той, нито аз мога да ви кажа нещо за него. Не знаем къде е. Не съм го търсила. Ако го видя сега, няма да го позная!”
Името на майка му е Демирие, което, преведено на български, означава Желязка. Тя го ражда, когато е на 19 години, в село Пчеларово на 29 март 1954-а. Второто име на Ахмед Доган - Демир, е на нея. А първото е на дядо му по баща Ахмед, който е бил ходжата в този район.
За истинския баща на Сокола се знае само, че се казва Исмаил. Навремето ги оженили с красивата Демирие, без да ги питат, но насила хубост не могла да стане. Исмаил заминал за град Толбухин още като се родило детето.
Бившият политически помощник на Тодор Живков и съветник на Людмила Живкова Контантин Чакъров, през когото е минавала цялата информация на службите за сигурност, твърди, че

Сокола не е турчин,

той е етническа смес от татарски, цигански и турски корени. Бил е само на 6 месеца, когато майка му Демирие решава да се ожени втори път. По-късно Хасан, вторият му баща, иска да го осинови, но никой не могъл да открие Исмаил, за да даде съгласието си.
Преди няколко години се заговори, че въпросният Исмаил Ахмед вегетирал в старчески дом в Добрич.
“Майка ми е опак човек, обича да налага своята воля и бая ме е тетрила – разказва Доган. - Няколко пъти ме е била в моя живот, но знам защо и досега помня! Много е горда и инат. На нея сме се метнали. Строго ме държеше. Нежности, такива глезотии, не!”
Чудно ли е тогава защо, израснал без баща и при толкова строга майка, когато става на 10 години, Ахмед за първи път напуска къщата, но се оказва завинаги. Тръгва на училище в с. Николаевка, кръстено на Николай Първи Освободител, и заживява в пансиона, чиито прозорци и сега гледат към партизанския паметник на обраслия във върби площад.
По-късно учи в стъкларския техникум в Белослав, но неговият класен ръководител там Добрин Попов разказа преди няколко години в столичен седмичник, че Доган бил двойкаджия и

до 18-ата си година имал завършен само VIII клас.

Самият той е признавал в не едно интервю, че е бил хулиганче. “Бях много лудо дете! Всичките ми познати от онова време минаха през затвора - за кражби, за побоища. Когато им казах, че следвам в университета, те помислиха, че ги ментя!” – разказва Сокола. И показва татуировката на ръката си - прободено със стрела сърце, тогава абсолютно необходим знак за това, че си истински мъж.
В семейството, което се преселва в с. Дръндар, се раждат още три дъщери, които са предпочитани от родителите. Но момичетата не искат да учат и се омъжват съвсем млади. Затова между тях и интелектуалния им брат никога не се получава близка духовна връзка. Вторият му баща, Хасан, почина преди няколко години.
Преди няколко месеца в. “168 часа” писа, че Доган

има тайнствен брат, който живее в ромската махала в Добрич.

Двамата не поддържали отношения помежду си. Имат общ баща и две различни майки, твърдят бивши съратници на Сокола. Този брат се казва Иван Атанасов, по прякор Мечо, и е на 55 години. “За никого в махалата не е тайна, че Мечо е брат на Доган, въпреки че той избягва да говори за това. Като някой се престраши да го пита, само вдига рамене и вика: ”Голяма работа, аз с политика не се занимавам.”
Преди да стане студент, Доган работил 1 година частно по корабите във Варна – боядисвал шевовете.
В биографиите му винаги се посочва, че е завършил философия в Софийския университет. Неизвестен за широката публика обаче е фактът, че първо е учил в Педагогическия институт в Шумен. Оттам, по искане на Министерството на вътрешните работи, е прехвърлен в столицата, а след това го вкарват във Философския институт на БАН, твърди цитираният вече Константин Чакъров.
Близки до лидера на ДПС го описват като не особено трудолюбив човек, а скулпторът Вежди Рашидов писа тези дни, че

Сокола е ленив и обича да спи до обяд,

А като стане, първата му работа е да си налее чаша уиски и да си я пие бавно и с кеф.
За компанията, в която обикновено пирува, не е прието да се говори на висок глас, тъй като тя включва широк набор от видни политици и бизнесмени, олицетворяващи т. нар. обръч от фирми, които поддържат както ДПС, така и личния просперитет на неговия несменяем лидер.
За него отдавна се знае, че не обича да посещава кабинетите на подчинените си. Обикновено ги привиква при себе си. Настанява ги в меките кресла и на чашка кафе или уиски бавно и внимателно им диктува задачите. Дразни се, когато го апострофират. Не си пада по повтарянето.

Държи в негово присъствие подчинените му да си водят бележки.

Целият пети етаж от ДПС-централата, наричана "Меди Имайър стейт билдинг", е еднолично владение на Сокола. Всичко е облицовано в ослепително бял цвят. 5 е любимото число на Доган и свещеният ден в Корана. Любимият ден на ДПС-лидера също е петък. Видеокамера бройка денонощно кой влиза и излиза от кабинета му. Всъщност кабинет не е точната дума. Сокола се шири в огромен, перфектно обзаведен апартамент със стилни старинни мебели и ултрамодерна електронна техника във всеки ъгъл. Изящната колекция от ориенталски антики допълва интериора, разкрасяван ката ден със свежи цветя.
Послушната Алие е любимата и несменяема секретарка на Доган. Тази вечно усмихната жена никога не казва повече от две думи, и то на място. Брюнетката на средна възраст с красиво къносана коса избягва да коментира шефа си и може би затова му служи вярно цели 15 години.

Алие вари най-сладкото и силно турско кафе в България.

Грижи се хладилникът винаги да добре зареден с всевъзможни сладкиши. И най-вече с баклава, защото Сокола много обичал да я прокарва с глътка марково уиски. Когато работи в кабинета си, бодигардовете му чинно го изчакват в приемната при Алие.
През всичките тези двайсетина години, откакто е лидер на ДПС, Доган почти непрекъснато е в полезрението на обществения интерес и заради нескончаемите му любовни авантюри. Разводът му с 19-годишната му първа булка Айсехел Руфи бе най-стряскащият, най-нечистоплътният и най-невероятният скандал в новата история на елита. През 1994 г. Сокола се бракува по "партийно поръчение" за току-що изкласилата Френската гимназия във Варна девойка. Сватбената дандания бе придружена едва ли не с всенародни тържества. Само 2 месеца по-късно обаче "идилията" между ДПС-лидера и родената в село Китанчево Лунна пътека /това означава в превод Айсехел/ се разтури с чутовен изблик на мерзост от двете страни.
"Абортирала крадлива лесбийка", оплю Доган спътницата си и призна, че между тях никога не е имало капка чувства. Гонещият 50-те борец за права и свободи обвини Айсехел във всички смъртни грехове. Кълнеше се, че от ученичка поддържала интимни отношения с друго момиче, че докато били женени, нито веднъж не си изпрала бикините, камо ли да подхване къщна работа. Единственото й хоби било да пазарува тоалети по бутиците. А когато веднъж се събудил и видял, че тарашува из джобовете на панталоните му, чашата преляла. "Открадна ми 1000 долара от нощното шкафче!", писна Доган, без дума да издума за собствените си прегрешения и изцепки.
Лунната пътека не остана длъжна на развилнелия се Ахмед и също лисна отгоре му тон помия. Разбира се, публично. Според нея Доган се залюбил с "дубльорката" й Ширин Карнобатлъ още по време на брака им. Намекна, че

обича да палува с 16-годишни момиченца

и даже се хвали с "подвизите" си.
Не устиска дълго и вторият брак на ДПС-първенеца с красивата Ширин Карнобатлъ. Преди сватбата двамата бяха постоянно присъствие на всички светски соарета, държаха се за ръка и си гукаха като влюбени гълъби. Сокола настани втората си съпруга в луксозен чисто нов мезонет в кв."Борово" и... все по-често започна да се налива сам по стриптийзбаровете.
След Ширин в неговата колекция от галантни завоевания се появи нова перла - Айтен Алиева. (Което в превод ще рече Златка или Роза, по избор). 19-годишната "Златна Роза" успя да направи шеметна кариера на модния подиум и накара Доган да хлътне до уши, ако се вярва на хай-мълвата.
Слуховете мълвят, че лидерът на ДПС

има още един, неизвестен доскоро извънбрачен син.

Твърди се, че майката на детето се казва Айтен и е от силистренското село Чернолик. Двамата се запознали в нощен клуб. Всеизвестен факт е, че видният политик обича да обикаля по локали в малките часове на нощта. Първият син на Доган - Демир, също е извънбрачен. Той е от голямата му любов Таня Колева, негова състудентка във Философския факултет на Софийския университет. Преди няколко месеца гръмна новината, че Демир Доган е сгоден за дъщерята на зам.-министъра на образованието и науката Муккадес Налбант - Елис. Връзката между двамата млади била официализирана в началото на февруари, когато Демир получил одобрение от властния си баща. Младата дама живее в София, след като майка й стана зам.-министър на образованието. Елис се запознала с Демир миналото лято. Демир е студент в Солунски сити колидж ъф економикс и едновременно с това има фондация, която се бори срещу наркоманията сред младежите.

Венелин МИТЕВ