Емил Димитров толкова пиеше, че не можеше да си изпее песните в края на програмата.
Пловдивчанинът Христо Попов – Картела, е сред доайените на българското вариете. 25 години знаменитият жонгльор и илюзионист участва в забавни, вариететни и циркови програми по целия свят. Още при първите си крачки под купола е делил сцената с Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев. Вероятно той е единственият българин, член на Международната асоциация на жонгльорите. Картела работи с френски мениджър.

- Ти си единственият европеец, който жонглира едновременно с 8 топки и 7 бухалки. Държиш ги във въздуха 40 секунди. Кои са по-добри от теб в тази дисциплина?
- Точно в тази дисциплина по-добри от мен са само двама китайци. Най-новата тенденция в цирка е да жонглираш с животни. Това го правят в Русия. Тяхната школа е фантастична, те правят каквото им хрумне. Там жените жонглират с живи животни – прасенца, кученца, маймунки, котенца. Това е нещо средно между дресура и жонгльорство. Животните, които хвърчат във въздуха са живи, не са упоени. Има рускини, които

жонглират с 4 пудела и няколко малки маймунки едновременно.

- Вярно ли е, че по време на едно от участията ти в Италия за малко не си контузил сериозно руския посланик?
- Да, така се получи. Бяхме в Италия в баровско заведение. Изнасях представление в един от елитните ресторанти в Рим. Дойде тогавашният руски посланик. По средата на номера ми токът спря. Тогава изпълнявах трика с въртяща се върху вилица чиния, и лампите угаснаха. Чинията изхвърча със страшна сила в неизвестна посока. Чу се вик, след секунди токът дойде. Оказа се, че летящият диск е центриран между очите на руския посланик, който стоеше на първата маса. На челото му имаше алена резка от удара. Изпаднах в шок – това е посланик все пак. Ами ако го изтълкуват като опит за убийство? Братушките обаче са широко скроени хора и приеха гафа като част от шоуто.

- Зная, че най-много участия си имал с Парцалев, а с Емил Димитров сте станали много близки непосредствено след смъртта на актьора?
- Така е. С Емил Димитров се запознахме в залеза на неговата кариера през 1991 г. Тогава участвах в програмата на един луксозен ресторант в Сандански. Емо беше безспорната звезда на вечерта, която задължително в края на програмата изпява три песни. Димитров трябваше да пее късно през нощта, но заседна на бара още от 5 часа следобед и почна да се налива с водка. След първата чашка не можеше да се спре. По програма трябваше да пее в 11 часа преди полунощ. Но точно преди “неговото време” той вече беше мъртво пиян и беше заспал. Едни девойки почнаха да му се присмиват. Казах им – вие дори не подозирате, че това е най-голямата звезда на България. Това е българин, който е пял в зала “Олимпия” в Париж. Сега чувам, че и Лили Иванова ще има участие там. Но Емо беше първият. Веднъж Емо така се напи, че падна на сцената. Заради пиянските му изцепки се принудихме да пренаредим програмата, за да може той да пее в самото начало, докато е трезвен и се държи на краката си.

Емо беше голям човек, нищо че вечно беше спиртосан. И той както Парцалев мреше да черпи не само приятелите си, но и приятелите на приятелите си. Накрая обраха къщата му. Той ми е споделял, че вероятно жена му също има пръст в тази работа. Мисля, че и тя ме обра, но не мога да го докажа, казваше Емо. Въпреки това той се раздаваше. С очите си съм виждал как поплегендата покри четирицифрена сметка на цял бургаски ресторант. След като се разбра кой плаща масрафа на заведението, всички станаха на крака и започнаха да му ръкопляскат. Най-много участия на сцената имам с Парцалев, лека му пръст.

Само с появяването си той караше хората да се смеят като луди,

но в живота беше безкрайно тъжен човек. Голямата му мъка беше, че не можаха да му дадат драматична роля. Но като седнеше на маса, нямаше равен на себе си – ведър, усмихнат, душата на компанията. Парцалев се славеше като най-големият плащач на сметки в Републиката.

Ядяхме и пиехме на корем по цели нощи, и то в луксозни ресторанти. Накрая Пацо покриваше целия масраф на компанията. Като постъпи в Правителствена болница, цялата артистична гилдия го посетихме и го уважихме. В отделението изнесохме концерт на лекарите и сестрите. Очите на Пацо се насълзиха. Той чувстваше, че си отива.

- Играл си за Робърт де Ниро?
- Да, това стана в Париж, в елитния ресторант “Ла купол”. Бях включен в тяхната програма за няколко месеца. Една вечер дойде Де Ниро. Той е страхотен тежкар, движи се като Бойко Борисов и не обръща особено внимание на актьорите. Специално за него обаче аз изпълних номера с подхвърлянето на четири горящи факли с вързани очи. Актьорът толкова се впечатли, че ме повика на масата си. Каза ми: "Трябва и аз да опитам този номер." От компанията му обаче го спряха, сметнаха за неуместно и дори опасно кинолегендата да задоволява всеки свои каприз, особено пък ако той е свързан с мятане на горящи факли. След това се напи порядъчно, но въпреки това той се държи на краката си и никога не става за смях. В Париж усилено се говореше, че

Де Ниро смърка кока и обича да ползва услугите на проститутки –

най-вече негърки или мулатки.


Пловдив,
Едно интервю на Мария Друмева