Много често, без да подозираме това, страдаме от различни болести, които са следствие от натрупването на токсини в организма. Слабост, липса на работоспособност, бързо се уморявате, сънливост през деня и безсъние през нощта, главоболие - това са само част от симптомите, алармиращи за натрупване на вредни вещества в организма.
От две години съм болна и никакви лекарства не могат да ми помогнат. Една медицинска сестра ми каза, че организмът ми е пълен с токсини. От няколко месеца се храня здравословно и това според мен не е възможно. Кажете ми от какво може да са тези токсини?
Петя Данкова, Сливен

Има много случаи, когато хората в продължение на месеци и години се лекуват, пият лекарства с шепи, но не настъпва никакво подобрение в състоянието им. Но, ако се проведе грамотно курс за прочистване на организма, много от тях бързо започват да се възстановяват.
Многото научни изследвания, както и практиката доказват, че прочистването на организма от токсините - това не са само “небивалици”, прокламирани от разни лечители, а необходима мярка.

Как става замърсяването на организма?
Заедно с храната и водата в организма попадат и голямо количество вредни вещества.
Към тях спадат:

- промишлени отрови;
- соли на тежки метали;
- пестициди и други.

Най-опасно е, когато в организма попаднат канцерогенни вещества. Тези вещества помагат за развитието на ракови клетки. Но борбата с тези замърсители не е сложна. За тази цел трябва да употребявате само екологично чисти продукти. Замърсяването с токсини е следствие от много причини. Една от най-важните е преяждането, пренасищането на организма с белтъчини, животински мазнини, скорбяла. Към натрупване на отпадни вещества води и неправилното съчетание на продуктите, прекаляването с подправки, интоксикация с алкохол, тютюн, наркотици, лекарствени препарати, замърсен въздух и други.
Но най-важен фактор е превесът на енергията, приета с храната, в съотношение с изразходваната енергия (сега много се говори и пише за хиподинамията), а също така и прекомерното отделяне на отпадъчни продукти чрез белите дробове, бъбреците, кожата и червата.

Най-много токсини се натрупват:
- в съединителната тъкан;
- в мастната и костната тъкан;
- в неработещите или слабо работещите мускули;
- в междуклетъчната течност;
- в протоплазмата на която и да е клетка, ако не е способна да ги отделя, поради липса на достатъчно енергия или поради голямото им количество, т. е. при преяждане.

За нормалния организъм всяко претоварване е вредно и действа като токсини: това са наднормените количества сол, скорбяла и не балансирани белтъчини.

Гладуването е най-простият и достъпен начин за прочистване на организма
По време на гладуването той се освобождава от претоварването с по-бързото преработване на храната. В резултат се постига прочистване от токсините.
Доказано е, че в резултат на прочистването на организма чрез гладуване умира гнилостната микрофлора и се възстановява нормалната. Кожата, течната среда, вътрешните органи се прочистват от всичко вредно и ненужно. Това помага за нормалното циркулиране на кръвта, нормализира се храненето на всички части на тялото.

ВПРОЧЕМ!
Разтоварващо-диетичната терапия е най-добрият начин за прочистване на организма, когато постъпването на храна отвън се прекрати и организмът преминава на вътрешно хранене, за сметка на натрупаните запаси. При това, всички отделителни системи работят ефективно. Само чрез белите дробове се отделят около 150 токсини в газообразно състояние.

Особено ефективно е лечението чрез гладуване при заболявания на дихателните органи, сърдечносъдова патология, хипертония, алергии, псориазис, заболявания на нервната система, остеохондроза, болести на жлъчно-чревния тракт, дисбактериоза, кожни заболявания, за хора, работещи във вредни условия с химични вещества, при повишено съдържание на прах във въздуха, предозиране с радиоактивно излъчване, при затлъстяване.
Лечебното гладуване е много подходящо за прочистване на кръвта, за подобряване на състава и намаляване на съдържанието на мастни отлагания. Прочистената кръв храни много добре главния мозък и вътрешните органи, което подобрява работата им.
Препоръчваме ви един достъпен и прост метод за прочистване на организма - въздейства на всички системи. Най-напред се изчистват червата и черният дроб, след това ставите, бъбреците, кръвта и т.н.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
10 кг черна ряпа се измива добре и се смила през месомелачка, заедно с кожата, сокът се изцежда и се съхранява в хладилника, а това, което е останало след изцеждането, се съхранява отделно в стъклен буркан. Може да си приготвяте от тези два продукта салати, а всеки ден трябва да изяждате по 2 с. л. и да изпивате по 30 г от сока, два пъти на ден на гладно, 30 минути преди ядене, до изчерпване на количеството.

През това време може да се храните само с вегетарианска храна, а плодове и зеленчуци може да консумирате без ограничения.