Ракът не е присъда, а заболяване, с което всеки трябва и може да се бори
Медиците са категорични, че за всяко заболяване, вкл. и рака, са много важни поведението на пациента, неговият начин на живот, отношение към болестта, неговата воля и желанието му да се стигне до положителен резултат. И все по-често болни от рак хора се убеждават в това. Ние всеки ден получаваме писма от наши читатели по темата и ви запознаваме с тях. Наскоро публикувахме историята на млада жена с рак в IV стадий на развитие, която не му се дава. Изводът се налага от само себе си - ракът е болест, с която човек трябва да се бори, именно да се бори. Повярвайте, това не са празни приказки, нито евтина манипулация, целяща да провокира оптимизъм. Няма кой знае какъв оптимизъм в подобна диагноза. Но практиката го доказва: много болни успяват да се излекуват. Защото са приели диагнозата, защото помагат на тези, които ги лекуват, с желанието си заедно да победят болестта.
Всеки вид рак изисква собствен подход на комплексно лечение, вкл. и храненето.
В днешния брой ще обърнем внимание на храненето при раково болни. Защото правилното хранене е много важно за тях. Предлагаме ви едно интервю с д-р Станимир Иванов, онколог, който е помогнал на много хора да преживеят рака чрез здравословно хранене.

- Д-р Иванов, нека направо преминем към въпроса - с какво помага и с какво пречи начинът на хранене при болните от рак?
- Нещата стоят по следния начин: всички делящи се клетки, както раковите, така и техните убийци, имат еднаква потребност от подхранване. Ако засилим храненето на болния - храним и раковите клетки, и Т-лимфоцитите (клетките-убийци на раковите клетки). Ако болният започне да гладува - отслабва активността и на едните, и на другите клетки. Така че това е една логически неразрешима задача. Нейното решение до голяма степен зависи от индивидуалните особености на организма на болния.

- Разкажете по-подробно.
- В медицинската литература има публикувани данни, от които става ясно, че

видовете рак са много и всеки изисква свой собствен подход

Лекарството, помагащо на едни, е безсилно да повлияе на други. Това важи дори и за лекарствените билки, които се използват за лечение на рак. Но не само това. Има видове рак, които не се поддават и на химиотерапия. Така че панацея против рак няма и не може да има. Аз обаче искам да акцентирам на друг момент. Става въпрос за гладуването като начин на лечение. Вече няколко десетилетия вървят слухове за чудодейното оздравяване след продължително гладуване. Дори наскоро показаха една такава жена по телевизията. Дали е възможно? Може би. Обаче в експериментите с мишки е доказано, че гладът не потиска растежа на тумора. Той просто провокира “изгаряне” на белтъчините в кръвта и мускулите на организма, а така отслабва съпротивляемостта на този организъм. Гладуващите мишки живели много по-кратко от тези, които са били хранени нормално.

- Разбирам, че вие не сте привърженик на този експеримент - гладуването. Кажете тогава как трябва да се хранят онкоболните? Някои общи препоръки, разбира се.
- Болните от рак трябва да се хранят поне шест пъти на ден, на малки порции. Храната им трябва да бъде богата на витамини и минерални вещества. Ястията да са приготвени малко преди да се консумират.
Притопленото ястие се усвоява много по-трудно. А за болния това е важно - да се усвои нормално храната. Защото тези, които са подложени на химио- и лъчетерапия, усвояват много трудно, а понякога почти не усвояват продуктите и ястията. Желателно е продуктите за приготвяне на храната да са смлени предварително.
И още нещо:

важно е да се дъвче бавно и храната да се сдъвква добре

- Щом наричате гладуването експеримент, какво ще кажете тогава за различните методи на прочистване на организма?
- И това ще нарека експеримент. Защото различните методи на прочистване на организма едва ли ще допринесат с нещо за оздравяването на болния от рак човек. Препоръчваните “клизмени” курсове най-много да предизвикат трудноизлечима дисбактериоза. А раковоболният няма нужда от това. Полезните бактерии ще се отмият, на тяхно място ще се заселят всякакви болестотворни микроорганизми. Те ще замърсят червата, вкл. и с канцерогени.

- Споменахте канцерогените. Тъкмо се канех да ви попитам какво най-вече провокира натрупването на канцерогени?
- Това е сериозен враг за човешкия организъм въобще. Най-силните канцерогени се наричат нитрозамини и се образуват от нитратите. Нитратите се натрупват в растенията при неправилно обработване на почвата с оборски тор или урина.
В тази връзка ще отбележа, че в последно време специалистите по хранене придават толкова голямо значение на диворастящите растения. Почвата под тях не се обработва с нищо, т.е. не се натрупват нитрати в тях. Много нитрати се съдържат в колбасите, в пушените продукти и особено в месните консерви. Въобще желателно е да се ядат по-рядко колбаси. Освен нитрати в тях има скрити мазнини и холестерол. Пушени продукти може да си позволявате, но не повече от един път на седмица.

- Какви други вещества и продукти са канцерогени, освен нитратите?
- По-нискокачествените сортове кафе също съдържат някои канцерогени. Така че ако пиете кафе, то нека е качествено. Друго нещо е зеленият чай например.

Противотуморното действие на зеления чай е доказано

и от американски, и от японски учени. Чаят е чудесен антиоксидант. В този смисъл ще отбележа, че трябва да се намери правилният баланс между про- и антиоксидантите. Това играе много важна роля за профилактиката и лечението на рака. Продължавам със спирта. Въпреки че той е естествен продукт от обмяната на веществата в нашия организъм, официално влиза в списъка на канцерогените. Голям проблем в това отношение е водата. Например хлорираната вода ни защитава от болестотворните бактерии, но в нея се образуват силни канцерогени. Те се наричат тригалометани.
Смята се, че 10 на сто от случаите на рак на пикочния мехур са предизвикани от употребата на хлорирана вода. В този случай не помага и преваряването. Преди употреба трябва да оставите водата да се утаява поне 2 часа. Затова е най-добре да пиете бутилирана вода.
Тук ще наблегна на още нещо важно. Някои лечители препоръчват солена вода или щипка сол като част от лечението на рака. Но това е напълно алогично. Защото точно слабосолевата диета забавя растежа на тумора и засилва действието на някои цитостатини (те потискат растежа на тумора).

- Д-р Иванов, нека сега ви попитам за процента на белтъчините, въглехидратите и мазнините в храната на онкоболните?
- При злокачествените тумори рязко се нарушава обмяната на белтъчините. Туморът за тях е като капан. Недостигът на белтъчини в храненето води до това, че туморът започва активно да “използва” белтъчините на болния и се стига до белтъчно изтощение. Болният се чувства много слаб, рязко се повишава неговата физическа и умствена умора. Появява се чувство за зиморничавост. Засилва се отделянето на урина. Чувствително намалява мускулната сила, особено на краката. Те започват да изтръпват, а пръстите губят своята чувствителност. Може да се появи главозамайване. Затова не е допустимо никакво ограничаване на белтъчните продукти.
Никакво гладуване, никакво вегетарианство! Всичко това е много вредно за онкоболните!
След като не получи необходимите белтъчини с храната, туморът ще започне да се “храни” с вашите собствени белтъчини. А точно от тях се образуват клетките-защитници.

- А въглехидратите? И те ли са толкова важни в случая?
- Някои лечители, а и не само, съветват да се намали количеството на въглехидратите в храната, защото туморът работи като “помпа за глюкоза”. Обаче това не е точно така. Туморът лесно ще се справи с недостига на глюкоза, защото точно той активизира процеса, наречен неоглюкогенеза, т.е. превръщането на аминокиселините (това са белтъчини) в глюкоза. Но в този случай нараства натоварването на бъбреците и се развива белтъчно гладуване. Вече казахме колко е опасно. Така че не е нужно да се отказвате от сладките и тестените неща. Но не се и увличайте по тях. Защото захарният диабет няма да облекчи състоянието ви. Още по-сложно стоят нещата със съединителната тъкан (целулозата). Излишъкът на груба съединителна тъкан може да провокира рак на стомаха, но недостигът води до рак на дебелото черво. Така че нека всичко бъде в мярка - старайте се да се възползвате от по-нежните хранителни влакна на плодовете - става дума за пектините.

- Стигнахме до мазнините. Разкажете за тях и за тяхната роля за болните от рак.
- Непрекъснато се говори за ролята на мазнините за човешкия метаболизъм, но малко се знае как влияят те на онкогенезата. Медици от Канада предписват като противотуморен препарат ленено масло. То действително притежава уникални свойства. Само че задължително трябва да се съчетава с растителна храна и витамини.
Не трябва да се увличате по лененото масло, ако имате проблеми с отделянето на жлъчен сок, защото то провокира този процес.
Категорично не трябва да се употребяват прегорели мазнини.Натрупаните в тях продукти от окисляването на мазнините са много токсични и канцерогенни. А мазнините водят до натрупване и на килограми. Наднорменото тегло е рисков фактор за рак на млечната жлеза и матката, а може да провокира и развитие на рак на задстомашната жлеза, особено при жените. Излишната мазнина предизвиква имунодепресия и отслабва защитните сили на организма. Затова е желателно да се ограничи употребата на мазна храна - така ще отслабне и процесът на образуване на метастази. Статистиката доказва, че употребата на един килограм повече мазнини на месец увеличава един път и половина смъртността на болните с метастази.

- Накрая да ви попитам за влиянието, което оказват витамините. Те безспорно са полезни, но могат ли да се приемат без мярка?
- За витамините може да се говори много. Аз ще се огранича с телеграфен отговор. За профилактика и лечение на тумора много важни са антиоксидантите. Това са витамините Е и С, а също и каротин и витамин Р. От микроелементите най-важен е селенът. Никога не забравяйте обаче, че излишъкът на витамини също може да бъде вреден. Затова не ги приемайте с шепи както се казва. Доказано е например, че гъбите са полезни за онкоболните. Те не само потискат растежа на тумора, но и помагат за изхвърлянето на токсините, които се образуват при химио- и лъчетерапия. Както виждате, правилното хранене е много важно за онкоболните. И един последен съвет: във всякакви ситуации болните не трябва да губят присъствие на духа. Опитайте се да намерите оптимален изход от създалата се ситуация,като използвате всички съществуващи възможности.

Едно интервю на Яна БОЯДЖИЕВА




БИЛКИ СПИРАТ РАЗВИТИЕТО НА БОЛЕСТТА
Лечението на раковоболните може да бъде допълнено с използването на лечебни растения. Ние сме публикували няколко пъти лечението с растителни отрови - аконит, бучиниш и т.н. Но съществуват и други растения, които оказват специфично противотуморно действие при някои видове рак. Предлагаме ви характеристика на някои от тях.



ЛЕЧЕБНАТА ОВЧАРКА СПИРА ОБРАЗУВАНЕТО НА МЕТАСТАЗИ

Лечебна овчарка - многогодишно тревисто растение с дълги пълзящи корени, стигащи до 2 метра дължина. Листата са големи, цветовете са пурпурночервени и ароматни. За лекарствени цели листата се приготвят през лятото, а корените - през септември и октомври. Лечебната овчарка съдържа флавоноиди, дъбилни вещества, етерично масло, смола, алкалоиди, инулин, холин, органични киселини и много манган. Настойките и отварите от тази билка оказват антикоагулиращо действие на кръвта - пречат на туморните клетки да се утаяват в нея. Препятстват образуването и на метастази. А листата на лечебната овчарка се използват при рак на стомаха. Ето и няколко рецепти:
Настойка от листа: 2 чаени лъжички сухи смлени листа се заливат с една чаша гореща вода и сместа престоява 45 минути. След това се прецежда. Пие се по четвърт чаша 3-4 пъти на ден.
Отвара от корени: една супена лъжица сухи смлени корени се заливат с 300 г топла вода, след това сместа се слага на водна баня за 20 минути. Прецежда се и се приемат по 2-3 супени лъжици 3-4 пъти на ден.
Пресни листа от лечебна овчарка се смилат на кашица и се налагат върху тумори, отоци и увеличени лимфни възли.



СИНЯТА МЕТЛИЧИНА И КАМИЛСКИЯТ БОДИЛ ПОМАГАТ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА РАК НА ВЪТРЕШНИТЕ ОРГАНИ
Синята метличина е тревисто едногодишно растение с височина до 60 см, цъфти цяло лято. Растението се смята дори за плевел в житните култури, но някои хора си го отглеждат на вилата. За лечение на рак, особено на стомаха, се използват цветовете на метличината, които съдържат антоцианинови оцветители, минерални соли, цикорин и дъбилни вещества. Ето и рецептата:
Настойка от цветовете: 5 г изсушена билка се залива с една чаша топла вода, сместа престоява един час и се прецежда. Пие се по четвърт чаша 4-5 пъти на ден, 15-20 минути преди ядене.
Камилският бодил е многогодишно растение, полухраст със стъбла до един метър, продълговати листа и розови до виолетови цветчета. Плодчетата приличат на бобови семена. Камилският бодил цъфти от май до август. Растението съдържа гликозиди, дъбилни вещества и витамини С, В и К. Използва се отдавна за лечение на рак на много вътрешни органи. Предлагаме ви следните рецепти:
Настойка от листата и цветовете: 10 г от изсушената билка се залива с 300 г топла вода и престоява 2 часа в термоса, след което се прецежда. Пие се по една трета чаша 4 пъти на ден преди ядене. При склонност към диария и затруднено уриниране може да приемате повече от настойката.
Отвара от корени: 2 супени лъжици сухи смлени корени се варят 10-12 минути в 300 г вода, след което сместа се прецежда. Приема се по една трета чаша 3-4 пъти на ден.



ТАТУЛЪТ Е МНОГО ОТРОВНО РАСТЕНИЕ, ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРИГОТВЯ И ПРИЕМА МНОГО ВНИМАТЕЛНО
Татулът е тревисто едногодишно растение с височина до един метър. Стъблата са гладки, листата - големи и назъбени. Цветовете също са големи и бели. Плодчетата са като кутийки, обвити отвън със зелени шипове. Семената са матово-черни. Татулът цъфти от юни до края на август. Цялото растение има неприятен и тежък аромат. За лечебна цел се събират листата по време на цъфтене и семената - през есента, когато узреят и се разтворят плодчетата-кутийки. При събирането на суровината трябва да внимавате, тъй като всички части на растението са силно отровни - не докосвайте направо с ръце, ползвайте ръкавици, не допускайте да стигне до очите, носа, устните, а след като съберете от татула, си измийте ръцете със сапун.
Настойка от семената на татула: една част смлени семена се заливат с 5 части 70-процентен спирт и сместа престоява 7 дни. След това се филтрира. Приемат се не повече от 2 капки заедно с една супена лъжица вода, и то не по-често от 4 пъти в денонощието.



С ПРАХ ОТ ЕНЬОВЧЕ СЕ ПОРЪСВАТ РАКОВИ ЯЗВИ
Еньовче. Едногодишно тревисто растение с много устойчиви, направо лепкави стъбла. Листата са тесни и заострени, цветчетата са бели и ситни. Плодчетата са като двойка орехчета. За лечебни цели се събира през юли и август. Може да се приготвя и пресен сок. Препаратите от билката еньовче оказват диуретично, кръвоочистително и обезболяващо действие. Помага и за отделяне на жлъчния сок, освен това е кръвоспиращо средство. Настойка и пресен сок от билката еньовче се приема при възпаление на пикочния мехур, при бъбречнокаменна болест, при заболявания на черния дроб, гуша, а също и при рак на стомаха и другите вътрешни органи. Спиртна настойка от тази билка се използва за втривания на болните места при ревматизъм и полиартрит. Ето рецептата: настойка от билката: 2 чаени лъжички суха смляна билка се заливат с 300 г топла вода, престоява 3 часа в термоса и се прецежда. Приема се по четвърт или по половин чаша 3-4 пъти на ден преди ядене.
От пресения сок от билката еньовче се приема по една чаена лъжичка 3-4 пъти на ден преди ядене.
Може да се използва и прах от цветовете - приема се по една чаена лъжичка с малко вода 3 пъти на ден преди ядене. Този прах се използва само външно, като с него се поръсват ракови рани.



СЕРНИТЕ СЪЕДИНЕНИЯ В ХРЯНА ПРЕЧАТ ЗА ОБРАЗУВАНЕТО НА РАКОВИ КЛЕТКИ
Корени от хрян служат за подправка към месни и рибни ястия, добавят се и в маринати. Тези корени съдържат въглехидрати, витамини С, В1 и В2, флавоноиди. Използва се широко за лечение на рак на стомаха.
Доказано е, че съдържащите се в хряна серни съединения препятстват възникването на раковите клетки. Затова се препоръчва за профилактика на онкологичните заболявания.
Настържете на ренде 8 г пресен корен, залейте с чаша гореща вода и разбърквайте 5 минути. След това прецедете. Приема се по една чаена лъжичка, може да стигнете и до една супена лъжица - 3-4 пъти на ден преди ядене.



ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...
...ДОМАТИТЕ СА УНИКАЛНА ПРОФИЛАКТИКА НА РАК И ДИАБЕТ

1. Доматите притежават едно удивително, общо с човешкия организъм свойство - те съдържат еднакво количество от природните пигменти каротиноидите. В тях има много макро- и микроелементи, преди всичко калий, който поддържа нормалната дейност на сърдечносъдовата система, фосфор, подхранващ мозъка, цинк - важен за растежа на съединителната тъкан и образуването на хормоните. А натрият, който се съдържа в тях, се нарича “бялата отрова”. Но той е точно толкова, колкото е необходимо за равновесието на калиевите йони. Освен всичко, което изброихме, те съдържат силиций и много нежна съединителна тъкан, която влияе благоприятно на чревната микрофлора.
2. А някои медици смятат, че на болните със злокачествени тумори може да помогне смес от доматен сок и сок от цвекло в съотношение 4:1. Трябва да се приема дълго време.