ЗАБРАВЕНИ ЛЮБИМЦИ
Певицата оцелява по чудо в самолетната катастрофа през 1971 г.

Народната певица Янка Рупкина е труден ^тест^ за астролозите, защото точната дата на раждането й е обвита в мистерия. Самата тя твърди, че е родена на 15 август, но в документите й пише друго. От което следва, че легендарната фолкизпълнителка има рядката привилегия да празнува два пъти рождения си ден и два пъти да получава подаръци. Приятели и близки горещо се надяват и този август да не наруши традицията и да спретне два чутовни купона по повод 67-мата си годишнина.

^Самодивата^ от бургаското село Богданово се е ^раждала^ два пъти, но е ^умирала^ цели три. За първи път вижда смъртта в очите по време на самолетната катастрофа на летище София през декември 1971 г., при която загива Паша Христова и половината оркестър ^София^. Певицата имала предчувствие за трагедията, но въпреки всичко се качва на самолета.
^Бях сънувала един лош сън, нищи спомени за катастофата Янка Рупкина. Сънувах, че се намирам в Съветския съюз. Мечтаех да си купя едни лачени обувки с три каишки. Та сънувам, че си почивам в някаква стаичка след концерт и виждам такива обувчици. Зарадвах им се насън, обух ги и като ги погледнах - чисто боса съм. И тогава съзрях в ъгъла едни други обуща, стари, скъсани, ами ги обух. И си викам насън: ^Ей, няма да си ида боса!^ Разказах съня си на една колежка, пък тя ми вика: ^Яно, трябва да пътуваш, моля те, не тръгвай, нещо много страшно ще стане^. Но певицата вече била обещала, че ще лети до Алжир с правителствена делегация по случай дните на българската култура там и по никакъв начин не можела да се отметне. Качва се на самолета, който в последния момент бил сменен, но нещо я гложди отвътре. Усеща, че за разлика от друг път машината се издига някак тромаво. Понечила да сподели с колегата си Митко Симеонов от оркестър ^София^, че сигурно ще стане катастрофа, но в същия миг аеропланът се накланя наляво и се забива в пистата.
Фолкпримата оцелява, но с тежки контузии. Получила е комоцио, а ръцете й до лактите, краката до коленете, цялото лице и гърдите й са обгорели. Мъжът й - известният национален сътезател и треньор по борба Георги Рупкин, тича като обезумал в ^Пирогов^, където му сервират страшната ^вест^, че ^другарката Янка Рупкина умря^. За щастие това се оказва нелепа грешка.
Второто й ^надникване^ в отвъдното се случва по време на гастрол в САЩ. Историята е сякаш кошмарен ^римейк^ на чалгахита ^Бял мерцедес ме преследва в живота^. На три пъти бяла лимузина прави опит да засече колата им в тунела към Вашингтон. И само светкавичният рефлекс на шофьора ги спасил от сигурна гибел. ^Спряхме на една педя от стената. Щяхме да се размажем, да си останем там...^, кръсти се певицата.
Преди две години слухът за нейната смърт отново обходи София. И отново се оказа ^силно преувеличен^. Всичко тръгва от едно рутинно посещение на съпруга й до кварталната поща в ж.к.^Дружба^. Янка го пратила да й вземе пенсията, но... благоверният й се върнал с празни ръце и тотално шашардисан. Защото служителят на гишето му казал, че няма пенсия, понеже ^лицето е починало^. ^Ама как така?!, втрещил се съпругът й. Разделихме се преди пет минути. Да не би да е станало нещо?^ Оказало се, че преди минути Рупкина може и да е била жива, но по документи от месец се води покойница. Певицата и досега няма обяснение как и защо е била ^погребана^ от НОИ. ^Сигурно става въпрос за съвпадение на имена...^, мъчи се да намери рационално обяснение на мистерията ^въкръсналата^ за пореден път певица.
Янка е целуната от Бога, но мачкана от предишния режим. Дълги години няма собствен покрив над главата. По време на турнета в чужбина ДС-куки непрекъснато й дишат във врата. Принудена е да се самонастани в едно жилище, мести се от квартира на квартира, записва се под чужди имена... Заедно с нея обаче неизменно пътува и внушителната й колекция от кукли. Шушука се, че Янка Рупкина била притежателка на повече ^барбита^ от друга прочута колекционерка на кукли - нейната колежка от естрадата Лили Иванова. Екземплярите на странджанската гласовитка били наистина уникални, събирани от цял свят и с внушителни размери. Облечени са в разкошни рокли, плачат, пеят, свирят и всяка от тях си има име, дадено й от ^мама Янка^. В панелката на певицата няма място за нищо друго освен за екстравагантната й колекция. ^Барбитата^ са навсякъде - по етажерките, по секциите, върху леглата и всяко възможно шкафче... Фолкпримата признава, че често им мие лицата, реше ги им пере дрехите.
Съседи на певицата подмятат, че с напредването на възрастта Рупкина все повече и повече била обсебена от куклите си. Тя можела да им говори и пее с часове сякаш са одушевени същества. Но може би причаната за тази мания се крие във факта, че певицата все по-често се чувствала самотна и изолирана от публиката си, която я боготвореше. В търсене на ^изгубената младост^ Рупкина даже залитна в любовна авантюра с аржентинеца Пабло Меселани. Говори се, че тръпката им била мимолетна, понеже на жителят на Буенос Айрес бил с много петилетки по-млад от странджанската ^самодива^.
Пикантната мълва гласи, че заварката станала на фолклорна основа, тъй като 120-килограмовият Меселани бил луд фен на българските народни песни покрай краткия си брак с нашенка от Родопите, която отвел в родината си. Там хитрата дама набързо му духнала под опашката и развъртяла бизнес с компютри.
При последната си визита в България аржентинецът възнамерявал да посети всички народни певици и да ги прослуша на живо. На един концерт на ансамбъл ^Филип Кутев^ Пабло просвирил зад кулисите на всички инструменти и омагьосал целия състав. започнала се една голяма българо-аржентинска дружба и на поредната хапка-пийка с шопска салата и гроздова Меселани се запознал с живата легенда на фолка ни Янка Рупкина. От нота на нота, от хорце на хорце двамата взели, че се харесали и другояче. След една продължила до малките часове сиеста аржентинецът останал да спи в дома на певицата. Оттогава датира интимното им приятелство, което, казват, се разпаднало още преди Пабло да е отпътувал обратно към отечеството си. Светски клюкари подмятат, че към обяд изтощеният от бурната ^спявка^ Меселани омел целия хранителен запас на Рупкина за месец напред и тя, възмутена до дън-душа, му посочила вратата.

Емил ГРУЕВ

ДОСИЕ
- Малцина знаят, че Янка Рупкина жертва семейната си идилия, за да осигури бъдеще за своя син. Младежът имал спънки да следва във ВУЗ, не го пускали в чужбина. Затова певицата решила да сключи фиктивен брак с чужденец. Огласила развода пред цялата фамилия, но 5 години го криела от гилдията и медиите, за да не нарани егото на съпруга си. След това синът й най-после бил приет в Духовната академия, но това разгневило ^отговорните другари^ и те на три пъти я уволняват дисциплинарно. ^А с Георги си останахме приятели и досега и си гледаме семейството, внуците. Като нашето семейство друго няма...^, похвали се в едно интервю гласовитата българка.
- Заради нагласата си ^право, куме, в очи^ певицата редовно отнасяла гнева и на по-невзрачните си в професионално отношение колежки. Те често й погаждали номера, но един от тях без малко да я прати в... затвора. Завистничките се възползвали от навика на Янка 25 години да носи в куфара си нож-автомат, който й служел както за самоотбрана, така и за рязане на хляб и поправка на костюмите. ^В хотела, където бяхме отседнали, някой от нашите влязъл и преместил ножа от куфара в ръчната ми чанта. Това е станало, преди да отлетим за България. На австрийското летище полицията ме спира. Но аз съм сигурна в себе си, знам реда на границите, никога не съм го нарушавала. Те ми казват: ^Мадам, отворете си чантата^. Аз отварям и гледам вътре ножа си. Заведоха ме в една стаичка на разпит. казвам, каквото трябва да казвам, после добавям, че съм българска артистка и че съм това и това име. те казват: ^Нас това изобщо не ни интересува. Ще ви конфискуваме ножа, ще платите 100 долара, а след това ще ви съдим^. Българският представител на ^Балкан^ ми даде някакви инструкции и по-късно отлетях за София. На другата сутрин някакъв грамаден човек дойде в къщата ми. Беше с граничарско куче. Мъжът разгледа къщата и си отиде. Беше изпратен за мен. След три дни дойде призовката. Трябваше да отида във Виена и да казвам защо съм носила този нож, с каква цел. С трисат зора се измъкнах от положението...^, доверява Рупкина. И добавя, че още няма представа кой от гилдията я е накиснал така.